Lifestyle

Bolest kretanja – kinetoza – uzrok, simptomi, liječenje

Bolest kretanja, uzroci

Bolest kretanja, kinetoza ili morska bolest se može opisati kao posljedica slanja proturječnih/drugačijih podataka iz naših osjetnih organa prema našem mozgu. Bolest povezujemo s posebnim načinima kretanja, a riječ je o specifičnom reagiranju središnjeg živčanog sustava. Reakcije često uključuju stvaranje mučnine i refleks povraćanja. Što je bolest kretanja? Mučnina, vrtoglavica, padanje tlaka, znojenje, povraćanje – sve su ovo neugodni simptomi koje možete doživjeti ako se vozite brodom, avionom, vlakom, autom ili busom.

Navedena bolest se opisuje kao stanje kada nam tijelo ne podnosi određeni način kretanja. Koji su najčešći uzroci nastanka? Uzroci nastanka su nelagoda koju osjećamo pri određenoj vrsti kretanja. Tegobe u navedenom stanju se javljaju kao reakcija tijela na kretanje koje nam nije prirodno. Važno je naglasiti da se navedeno stanje može pojaviti i kada osoba predugo sjedi u određenom položaju i kada se naglo digne da uspostavi kretanje. Zašto nastaje navedena bolest?

Ona nastaje kada naš mozak zaprimi pogrešnu informaciju o svome okruženju. Da bi naše tijelo bilo u ravnoteži, naši osjetni sustavi neprekidno skupljaju informacije iz našeg okruženja i poput kompjutera ih šalje do baze – mozga. U primjeru, zatvoreni ste u brodskoj kabini i Vaš centar za ravnotežu reagira na ljuljanje broda, iako Vaše oči to ne mogu vidjeti. Kada dođe do takvog nesklada u informacijama osjeta, naš središnji živčani sustav reagira s aktiviranjem centra koji je zaslužan za mučnine i povraćanje.

Bolest kretanja, simptomi

Najčešći i glavni simptomi su mučnina i povraćanje. U ostale simptome možemo ubrojati i glavobolju, vrtoglavicu, hladan znoj, blijedilo i pad tlaka. Bolest kretanja nije prisutna kod svih ljudi, već samo pogađa određene osobe i ona ne mora nužno nastati odmah po kretanju tijela u određenim vožnjama. Nekome će smetati vožnja autom, nekome autobusom, nekome brodom – ali same tegobe nestaju pri završetku putovanja. Osobe koje pate od navedenog stanja se mogu i danima nakon putovanja osjećati loše i slabo.

U slučaju da mučnina traje više od tri dana kako ste na miru, potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Bolest kretanja se može spriječiti, no potrebno je razumjeti zašto do nje dolazi. Kako ublažiti navedeno stanje? Kada putujete, sjedite na mjestu gdje najmanje osjetite kretanje, prilikom putovanja pratite smjer kretanja s pogledom, izbjegavajte sve druge aktivnosti dok putujete, poduprite glavu da je u ležećem ili poluležećem položaju, izbjegavajte teže mirise i okuse za vrijeme putovanja, pijte samo vodu, uključite klimu ili otvorite prozor, pustite si umirujuću glazbu ili razgovarajte s prijateljima, dobro se naspavajte prije puta.

Bolest kretanja, liječenje

Bolest kretanja se najčešće liječi uz pomoć preparata iz ljekarne. Od bezreceptnih lijekova koji mogu spriječiti navedene simptome dostupan je antihistaminik dimenhidrinat koji će djelovati smirujuće, i antiemetički lijekovi koji sprječavaju mučninu i povraćanje. Kako bi navedeni lijekovi pružili traženo olakšanje, potrebno ih je uzeti najmanje 30 minuta prije planiranje. Poželjno je da se uzimaju nakon obroka uz čašu vode. Naknadne doze se smiju uzimati svakih 4 do 6 sati. Iako se bolest kretanja najčešće rješava uz pomoć lijekova, bitno je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. Samo liječenje se svodi na uzimanje lijekova.

Što ako ste zaboravili uzeti lijek prije putovanja? U slučaju da su simptomi već započeli a niste uzeli lijek, njihovo naknadno uzimanje neće imati isti efekt. U slučaju da se prilikom vožnje pojavi povraćanje, Vi ste uz njega izbacili i tabletu koja nije stigla ući u Vaš sustav. Najefikasniji način kako izbjeći navedeno stanje je prestati putovati sa sredstvom koje Vam izaziva nelagodu. Što možete poduzeti nakon putovanja? Nakon putovanja bitno je kvalitetno se odmoriti i pružiti organizmu oporavak.

Tagovi:

#Bolest #kretanja #kinetoza #uzrok #simptomi #liječenje