Lifestyle

Bolest motornog neurona – uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje bolest motornog neurona

Kod ove bolesti dolazi do atrofije živaca u mozgu te se tako izaziva propadanje mišića. To dovodi do nemogućnosti osobe da hoda, diše i guta. Kod neuspješnog pokušaja prijenosa signala od gornjeg neurona do donjeg neurona dolazi do toga da mišići ne rade ispravno. Mišići s vremenom oslabe te se može pojaviti i nekontrolirano trzanje. Također se može razviti i ukočenost u mišićima što sprječava pokretanje tijela, u početku su pokreti spori i napeti a kasnije i nemogući.

Bolest motornog neurona je bolest kod koje je uzročnik i dalje nepoznat. Bolest može biti i nasljedna što znači da su krivci za bolest lošiji geni. Bolest motornog neurona se dijagnosticira od strane neurologa. Ako je liječnik stručan i iskusan ovu bolest će vrlo lako prepoznati te donijeti dijagnozu.

Bolest se javlja i kod starijih i mlađih osoba a naročito kod mlađih osoba sa lošijom genetikom koja u tom slučaju nasljeđuju bolest. Simptomi bolesti se mogu pojaviti kod rođenja bebe i prije nego što beba prohoda.

Koje simptome uzrokuje bolest motornog neurona

Bolest motornog neurona najčešće se može prepoznati po ovim simptomima:

  • Amiotrofična lateralna skleroza
  • Progresivna bulbarna paraliza
  • Pseudobulbarna paraliza
  • Primarna lateralna skleroza
  • Progresivna atrofija mišića
  • Spinalna mišićna atrofija
  • Post polio sindrom

Kod amiotrofične lateralne skleroze simptomi najčešće kreću od ruku i nogu ili kod mišića koji su odgovorniji za gutanje. Kod progresivne bulbarne paralize simptomi se najčešće prvo javljaju kod radnji gutanja,govora, i žvakanja što uključuje mišiće vilice. Kod primarne lateralne skleroze također dolazi do oštećenja gornjih neurona, ruke, noge i lice. Progresivna atrofija mišića je inače vrlo spora ali jača koja šteti niže neurone. Muškarci su puno osjetljiviji na ovu bolest. Kod spinalne mišićne atrofije dolazi do štete donjih neurona te je ona nasljedna. Slabost je kod ove bolesti jaka u rukama i nogama te trupu. Kod post polio sindroma bolest se može pojaviti kod osoba koje su imale polio. Može se pojaviti i tek godinama nakon što je osoba preboljela polio. To je virusna bolest koja uništava neurone. To su najčešći simptomi koje bolest motornog neurona prouzrokuje.

Kako se liječi bolest motornog neurona

Bolest motornog neurona se ne liječi po standardnim tretmanima. Neki od tretmana koji liječe bolest motornog neurona mogu osobi olakšati život te ga učiniti udobnijim. Ti su tretmani simptomatski i suportivni. Bolest se liječi u klinikama nadležnima za neurologiju, fizioterapiju, respiratornu terapiju.

Što se tiče lijekova postoje lijekovi koji mogu produžiti život do par mjeseci ali ne mogu poboljšati stanje što se samih simptoma tiče.

Također postoje lijekovi koji kontroliraju simptome bolesti. Lijekovi poput baklofena, tizanidina te benzodiazepina relaksiraju mišiće te osiguravaju udobniji život. Neki lijekovi liječe grčeve mišića. A ponekad, kada je osoba u kritičnom stanju primjenjuju se i lijekovi poput morfija kako bi se tijelo izborilo kod bolova.

Fizikalne terapije su potrebne kako bi se stanje tijela poboljšalo te kako bi se izbjeglo ukočenost. Potrebno je izvoditi vježbe s stručnim osoba kako bi se održala cirkulacija u tijelu. Postoje i terapije koje pospješuju normalizaciju žvakanja,gutanja i govora. Prehrana je također veoma bitna kod liječenja.

Tagovi:

#Bolest #motornog #neurona #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši