Lifestyle

Bonosta – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Bonosta i njegovo djelovanje

Lijek Bonosta sadrži ibandronatnu kiselinu te je lijek djelotvoran u sprečavanju gubitka kostiju i povećava masu kostiju kod osteoporoza naročito kod žena u postmenopauzi. Ovaj lijek smanjuje rizik prijeloma kostiju, što je dokazano da je naročito smanjen rizik prijeloma kralježaka, no djelotvornost kod prijeloma kostiju kuka nije jednako učinkovita.

Osteoporoza je bolest kod koje dolazi do slabljenja i stanjenja kostiju, do čega dolazi naročito kod žena u postmenopauzi kada je proizvodnja ženskog hormona estrogena smanjena te zbog toga su kosti u opasnosti. Ukoliko nema dovoljno kalcija i vitamina D u redovnoj prehrani, prekomerno konzumiranje alkohola i pušenje, nedostatak fizičkih aktivnosti i šetnje, te nasljedni rizik ukoliko je u obitelji bilo osteoporoza rizici su koji utječu na pojavu bolesti osteoporoza.

Lijek Bonosta svojim djelovanjem će sprijačiti da kosti propadaju i pomoći će da se kosti oporave i povećava masa kostiju čime će kosti postati čvrste i neće biti podložne lomovima. Posebnu pažnju trebaju obratiti osobe koje imaju nisku razinu kalcija u krvi.

Nuspojave lijeka Bonosta

Nuspojava lijeka Bonosta iako vrlo rijetko može biti osteonekroza čeljusti, što može nastati i nakon prestanka uzimanja lijeka. Osteonekroza čeljusti je vrlo bolno i teško se liječi, pa je potrebno znati što može dovesti do ove bolesti kada se troši terapija lijeka Bonosta. Ukoliko postoje bilo kakvi problemi sa ustima i zubima, bolesti desni i zubi lošeg zdravlja, pušenje, prethodno liječenje bisfosfonatom, trošenje lijekova na bazi kortikosteroida, te ukoliko imate rak bilo koje vrste ne preporučuje se korištenje terapije ovim lijekom.

Briga o zubima i usnoj šupljini treba biti redovita, svaki poremećaj i probleme koje imate u ustima potrebno je sanirati, a ujedno treba paziti da ne postoji poremećaj razine minerala poput nedostatka kalcija i vitamina D, poremećaj rada bubrega, te problemi s probavom i gutanjem jer su moguće nuspojave mučnine, povraćanja, te problemi sa želucem.

Nuspojave koje se mogu još pojaviti su jaka bol u prsima, te otežano gutanje, mogu nastati oticanje lica svrbež, otežano disanje što su znakovi alergijskih reakcija. Bol u bedrenoj kosti može biti znak prijeloma bedrene kosti. A treba obratiti pažnju i na kosti čeljusti koja je u terapiji ovim lijekom posebno ugrožena.

Iskustva u terapiji lijekom Bonosta

Iskustva osoba na terapiji lijekom Bonosta su da kada se lijek pije na mjesečnoj bazi lijek treba piti uvijek na isti dan u mjesecu, no moguće je doziranje lijeka rasporediti i na tjednoj bazi pa tu treba biti posebno oprezan ukoliko se zaboravi uzeti doza u određeno vrijeme, te se treba savjetovati s liječnikom kako dalje nastaviti jer između dvije doze mora biti razmak od minimalno tjedna dana kako je i predviđeno.

Iskustva pacijenata sa ovim lijekom su različita i nuspojave koje ovaj lijek uzrokuje nisu nimalo bezazlene i mogu izazvati druge ozbiljne zdravstvne situacije kao što je osteonekroza čeljusti. Neke su osobe imale i bolove u ušima što je znak da je došlo do oštećenja kosti u ušima, naročito ako se pojavio iscjedak iz uha.

U terapiji lijekom Bonosta neke su osobe imale pojavu teških kožnih reakcija, dok se kod drugih javljala glavobolja, žgaravica, mučnina, proljev, bolovi u trbuhu, te druge probavne smetnje. Simptomi koji nalikuju simptomima gripe uključivali su i grčeve i bolove u mišićima i kostima. No, kod nekih se pojavio i osip, omaglica, napadaji astme, te hipokalcemija koja dalje uzrokuje grčeve u mišićima.

Tagovi:

#Bonosta #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši