Lifestyle

Bronhiolitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje bronhiolitis

Bronhiolitis nije isto što i bronhitis. To su vrlo slične bolesti s jako sličnim simptomima ali nisu u potpunosti iste.

Bronhiolitis se događa kod manjih dišnih puteva te je bolest češća kod djece i dojenčadi.

To je bolest koju najčešće uzrokuje sincicijski virus. Taj virus se širi kontaktom tj. kapljičnim putem, a moguće je da se proširi i pomoću predmeta ili ruku. Ovakav tip bolesti učestaliji je u zimskom periodu te ranijim proljetnim mjesecima. Na bolest se ne može postati imun što znači da se bolest može i ponavljati.

Osim sincicijskog virusa ovu bolest može izazvati još virusa a neki od njih su virus gripe te adenovirus.

Ovakvom infekcijom dolazi do upale malih dišnih puteva u plućima koji se nazivaju još i bronhioli. Oni kontroliraju protok zraka u plućima. Kada se osoba zarazi bronhioli mogu nateknuti i začepiti se te tako blokirati protok potrebnog kisika u plućima i otežati disanje kod oboljele osobe.

Koji su simptomi koje bronhiolitis uzrokuje

Simptome koje uzrokuje bronhiolitis su vrlo slični simptomima koje uzrokuje obična prehlada.

Neki od tih simptoma su:

  • Teško disanje
  • Kratkoća kod disanja
  • Ubrzano disanje
  • Problemi kod hranjenja
  • Visoka tjelesna temperatura
  • Curenje nosa
  • Jako suhi kašalj

Ako se simptomi koje bronhiolitis uzrokuje pogoršavaju onda dolazi do dehidracije tijela te se može primijetiti da koža bude jako blijeda i bezbojna, tjelesna temperatura prelazi preko 38 stupnjeva. U tom slučaju potrebno se obavezno javiti svom liječniku te zatražiti stručnu pomoć. Ova bolest se pojavljuje najviše kod mlađe populacije a pretežito kod djece stare između 3 do 9 mjeseci. Veliki rizik za razvoj bolesti imaju djeca koja nisu dojena, djeca koja su rođena prerano, djeca koja imaju jako loši imunitet i djeca koja udišu dim cigarete.

Bolest se može vidjeti na pretragama rendgena pluća. Ponekada je potrebno uzimati i uzorke sline ili uzorke iz nosa kako bi se otkrilo postojanje ovog virusa. Po tim pretragama se također i određuje terapija kojom će se oboljeli liječiti.

Kako se liječi bronhiolitis

Bronhiolitis iziskuje pretrage kompletne krvne slik te pulsnu oksimetriju. Pomoću pulsne oksimetrije mjerimo razinu kisika u krvi kako bi znali prima li tijelo dovoljnu količinu kisika. Rendgensko snimanje pluća je još jedan korak kako bi se otklonila i sumnja na upalu pluća.

Terapija koja se koristi je simptomatska pošto je bronhiolitis virusna bolest. Mora se konzumirati dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija tijela te salbutamol kako bi se proširili donji dišni putevi. Ovim lijekom se olakšava disanje.

Vrlo često se koristi i liječenje u obliku pare koje smanjuje edeme i začepljenje sluzi u dišnim putevima.

Liječenje odraslih se odvija tako da se izbjegavaju svi čimbenici koji su i uzrokovali bolest i koji pogoršavaju stanje. Inhalacija te terapije kisikom se također koriste kod svih pacijenata koji imaju razinu kisika u krvi manju od potrebne. Sama bolest se ne može u potpunosti izliječiti ali se može usporiti te se može i kontrolirati.

Tagovi:

#Bronhiolitis #uzrok #simptomi #liječenje