Lifestyle

Celixib – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Celixib – djelovanje

Celixib tablete su tablete koje se koriste u liječenju i smanjenje simptoma kod kroničnih reumatskih bolesti zglobova, istrošenosti zglobova i reumatske bolesti leđa, odnosno kod tretiranja bolesti poput reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, artroze i ankilozantnog spondilitisa. Celixib je lijek koji pripada grupi lijekova nesteroidni protuupalni lijekovi, a ovaj lijek je selektivni inhibitor ciklooksiigennate 2, a ciklooksigenaza je enzim koji sudjeluje u stvaranju prostaglandina koji može uzrokovati upalu i bol. Kod stvaranja prostaglandina uz pomoć enzima ciklooksigenaze 2 povećava se tokom upalnih stanja kao što su to reumatske bolesti zglobova i istrošenost zglobova, a ovaj lijek djeluje na način da inhibira stvaranje prostaglandina te tako smanjuje kod bolesnika upalu i bol. Ovaj lijek se propisuje od strane vašeg liječnika, te se trebate pridržavati preporuka vašeg liječnika koje vam je dao. Najbolje ako imate nekih pitanja ili nedoumica da se obratite svome liječniku ili ljekarniku te nemojte ništa raditi bez prethodnog savjetovanja s njima.

Celixib – primjena i nuspojave

Celixib tablete se uzimaju ili prema uputstvima koje su navedene na samoj kutiji lijeka ili prema uputama koje vam je pripisao vaš liječnik ili ljekarnik. Ukoliko niste sigurni kako da uzimate ovaj lijek, najbolje je se savjetovati oko toga sa svojim liječnikom ili ljekarnikom u ljekarni. Dozu lijeka će vam prepisati vaš liječnik. Tabletu trebate popiti cijelu uz čašu vode. Iako tabletu može popiti u bilo koje doba dana, ipak je preporučljivo ju popiti svaki dan u isto ili slično vrijeme dana. Ako vam se nakon dva tjedna primjene lijeka ne poboljšava stanje, tada se obratite svome liječniku. Za tretiranje osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i ankiloze spondilitisa je uobičajena doza od 200 miligrama jednom dnevno, te vam liječnik može povećati dozu sve do 400 miligrama.

Moguće nuspojave kod primjene Celixib lijeka su vrlo često visoki krvni tlak, dok često se pojavljuje kao nuspojava srčani udar, nakupina vode u zglobovima, infekcija mokraće puta, kratki dah, omaglica, problemi sa spavanjem, povraćanje, nadutost, proljev, bol u trbuhu, svrbež, osip, ukočenost mišića, otežano disanje. Manje česte nuspojave su moždani udar, zatajenje srca, palpitacija, brzi otkucaj srca, anemija, umor, pospanost, osjećaj trnaca, depresija, anksioznost, visoka razina kalija u krvi, mutan vid, zujanje u uhu, bol u ustima, afte, zatvor, povraćanje, grčevi u nogama. Rijetke nuspojave su otežana koordinacija pokreta, poremećaj okusa, povećana osjetljivost na svjetlost, gubitak kose i smanjeni broj bijeli krvnih stanica i trombocita.

Celixib – cijena i iskustva

Celixib tablete se trebaju držati podalje od male djece. Nije ih potrebno držati po nekim posebnim temperaturnim uvjetima, ali se trebaju držati na temperaturi ispod 30 stupnjeva. Ne smije se ovaj lijek koristiti nakon što mu je istekao rok trajanja koji je naveden na kutiji od lijeka. Celixib je bijela, neprozirna, tvrda tableta koja ima dvije oznake na sebi, a to su 7767 i 100 ili 200, ovisno o tome radi li se o tableti koja teži 100 miligrama ili 200 miligrama. Lijek dolazi u dvije gramaže, a to su od 100 miligrama i 200 miligrama, te dolazi u 3 vrste pakiranja, i to po 10,20 ili 30 tableta u kutiji, te su tablete spakirane u PVC/Al blisteru. Tablete možete kupiti u ljekarni samo uz recept od vašeg liječnika. Cijena je ista u svakoj ljekarni, te tablete dolaze po prihvatljivoj cijeni. Iskustva mnogih ljudi su više nego pozitivna te im pomažu kod ublažavanja boli i upale.

Tagovi:

#Celixib #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši