Lifestyle

Cervix – uzrok, simptomi, liječenje

Cervix i opasnosti o cervicitisa

Grlić maternice je anatomski dio maternice i često se naziva cervikalni kanal, a sastoji se iz donjeg, vaginalnog dijela i vrata maternice, a ima veliku ulogu u ženinom spolnom zdravlju i plodnosti jer se kroz njega događa začeće i rađaju djeca. Cervix i opasnosti od cervicitisa su velike, jer kroz taj kanal otječe menstrualna krv, kroz vrat ili ušće maternice prolazi sperma i omogućuje začeće, ali prolaze i bakterije i druge zaraze tijekom seksualnog čina.

Cervix je prvi izložen spolno prenosivim bolestima, a zbog blizine urinarnog i analnog otvora izložen je i bakterijama i drugim patogenima. Cervicitis se češće razvija kod žena reproduktivne dobi, nego kod žena u menopauzi, a uzroci mogu biti klamidija, trihomonijaza, gonoreja, papiloma virus (HPV), mikoplazma, genitalni herpes, candida, ešerihija coli, amebe. Povrede cervixa, abortusi, kiretaže, dijafragma, porođaj i neka druga oštećenja cervixa mogu biti uzroci nastanka infekcije, simptomi ovise o vrsti infekcije kao i propisano liječenje.

Cervix i rak grlića ili vrata maternice

Kada se maligne stanice nalaze u samom tkivu uterusa ili cervikalnom kanalu rak je već uzeo maha. Cervix i rak grlića ili vrata maternice se može preduhitriti redovnim ginekološkim pregledima i redovnim uzimanjem papa testa koji nenormalne stanice u cervikalnom kanalu može otkriti prije nego li one postanu maligne. Takve abnormalne stanice se nazivaju cervikalna displazija i uglavnom je potpuno izlječiva ako se odmah napravi histerektomija (odstranjenje maternice), a ponekada prođe i sama od sebe.

Cervix u kojem je pronađena displazija je uvijek u opasnosti od raka cerviksa. Uzroci cervikalne displazije mogu biti razni, prisutnost humanog papiloma virusa (HPV), prerani spolni odnosi, česta promjena spolnih partnera, klamidija, genitalni herpes, druge spolno prenosive bolesti, nedovoljna intimna higijena, donje rublje od sintetičkih materijala. Simptomi mogu biti pojačan iscjedak čudnih boja i čudno smrdljivog mirisa (sluz gnoj i sukrvica), pojačano krvarenje tijekom mjesečnice i između menstruacija, bol u zdjelici, nogama i leđima i to je znak da se događa nešto nenormalno.

Cervix ima filter koji propušta samo pokretljive spermatozoide

Hormoni reguliraju ženin reproduktivni sustav u reproduktivnoj fazi ženina života i tako upravljaju plodnošću, začećem, trudnoćom i porodom. Cervix ima filter koji propušta samo pokretljive spermatozoide, a sastoji se od grozda hijaluronske kiseline koja zadržava spore i propušta brze “spermiće”. Hormoni utječu na sluznicu cervixa, tako estradiol koji se izlučuje tijekom ovulacije omekšava sluznicu grlića maternice da olakša prolazak spermatozoida i omogući začeće, pa i hormonalne promjene itekako utječu na promjene i zdravlje cervixa.

Cervix je i porođajni kanal koji se tijekom trudova rasteže i do deset centimetara da bi novorođenče moglo proći kroz njega i doći na ovaj svijet. Ta sposobnost rastezanja može biti različita od žene do žene, a ovisi i o tome koliko je rodilja imala vaginalnih poroda imala ranije, inače se jedino vaginalni porod smatra prirodnim porodom. Pregledom cerviksa se utvrđuje i da li u nekoj trudnoći postoji opasnost prijevremenog poroda, je li porod već započeo i u kojem je stadiju.

Tagovi:

#Cervix #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši