Chlamydia trachomatis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Chlamydia trachomatis i što ju uzrokuje

Contents

Chlamydia trachomatis je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu. To je bakterijska bolest koja se prenosi spolnim odnosima. Chlamydia trachomatis je bakterija koja boravi samo u ljudskim stanicama.

Klamidijska infekcija je jako proširena i uglavnom asimptomatska prenosiva infekcija. Vrlo je proširena ali u drugu ruku skrivena infekcija kod koje čak 70 posto zaraženih žena nema nikakve simptome.

Infekcija je češća kod žena nego kod muškaraca. Prenosi se kod direktnog kontakta tokom spolnog odnosa s inficiranim osobama. Može se prenijeti s majke na dijete kod poroda. Novorođenče prolazi kroz kanal majke koja je inficirana te na taj način zarazi i dijete. Može se prenijeti i na oko pomoću prstiju te izazvati klamidijski konjuktivitis.

Najčešće oboljele osobe su u adolescentskoj dobi. Nakon 25-e godine života postotak zaraženih s klamidijskom infekcijom pada. Povećane šanse za oboljenjem imaju osobe koje:

  • Često mijenjaju partnere
  • Imaju više spolnih partnera
  • Imaju nezaštićene spolne odnose
  • Nisu dovoljno obrazovani o spolnim odnosima

Simptomi koje uzrokuje Chlamydia trachomatis

Za razliku od većine spolnih bolesti Chlamydia trachomatis se širi i razvija bez neočiglednih simptoma te čak 70 posto žena s Chlamydijom trachomatis nema nikakvih simptoma.

S druge strane kod žena koje vide simptome oni su:

  • Zdjelična upalna bolest
  • Cervicitis
  • Neplodnost i izvanmaterična trudnoća
  • Utjecaj na trudnoću

Zdjelična upalna bolest

MIšljenjenje mnogih je da je Chlamydia trachomatis najodgovornija za bolesti upalne zdjelice. Klamidija se većinom sa drugim bakterijama proširi te dovodi do bolesti upalne zdjelice. Takva upala većinom je akutna. Prvi simptomi ovdje su bol u donjem dijelu trbuha. Može se uočiti i visoka tjelesna temperatura i promjena vaginalnog iscjetka. Najčešće se ova bolest otkrije kada se stvori već apsces jajnika.

Cervicitis

Cervicitis je gnojna upala maternice.

Neplodnost i izvanmaterična trudnoća

Ako se ne liječi može doći do posljedica koje će dugoročno utjecati na plodnost a i trudnoću. Velike su mogućnosti za spontane pobačaje.

Utjecaj na trudnoću

Klamidija se može prenijeti s majke na novorođenče te tako izazvati klamidijski konjuktivitis ili klamidijsku upalu pluća kod djeteta.

Kako se liječi Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis je jako osjetljiva na antibiotike tako da se kod liječenja vrlo često koristi antibiotska terapija. Takvo liječenje je vrlo uspješno i vrlo važno je da se oba partnera liječe. Antibiotici se koriste 10 do 14 dana.

Kod trudnoće postoji terapija gdje se kombiniraju druge vrste lijekova. Važno je napomenuti da je osoba koja je izliječena i dalje u mogućnosti dobiti istu infekciju. Preboljenjem se ne stječe otpornost te ako se opet desi kontakt u spolnom odnosu sa zaraženom osobom može se opet inficirati.

Vrlo je važno liječenje započeti što prije jer posljedice mogu biti teške. Kod unosa antibiotika vrlo je važno unositi i probiotike. Moguće je kupiti tablete u ljekarni ili jesti hranu koja ih sadrži. Bilo bi dobro izbaciti i ugljikohidrate iz prehrane. Multivitamini se preporučuju kod Chlamydia trachomatis infekcije te se preporučuje šira odjeća i nekorištenje tampona tokom infekcije. Naravno, vrlo bitno je i voditi higijenu i imati zaštićeni spolni odnos.

Tagovi:

#Chlamydia #trachomatis #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar