Lifestyle

Claritine – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Claritine – djelovanje

Claritine pripada skupini lijekova poznatih kao antihistaminici. Namijenjen je ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa uzrokovanog reakcijom imunološkog sustava (curenje nosa, kihanje, svrbež očiju). Osim što se koristi kod alergijskog rinitisa, koristi se i za ublažavanje simptoma koprivnjače. Aktivna tvar lijeka je loratadin. Mehanizam djelovanja lijeka je da loratadin blokira jednu vrstu histaminskih receptora, čime se sprječava otpuštanje drugih kemikalija koje dovode do simptoma povezanih s alergijom. Uzmite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao liječnik. Odrasli i djeca starija od 12 godina: jedna tableta (10 mg) dnevno s čašom vode. Nemojte uzeti više od 1 tablete unutar 24 sata. Ako ste zaboravili uzeti tabletu, uzmite je što je prije moguće. Ne uzimajte dvostruku dozu lijeka odjednom. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja lijeka. Nemojte uzimati Claritine tablete ako ste alergični na loratadin ili neki od sastojaka u formuli, ili ako imate bolest jetre. Vaš liječnik će odlučiti kada ćete prestati uzimati ovaj lijek. Ako simptomi potraju, potražite savjet svog liječnika.

Claritine – nuspojave

Osim učinaka koji su nužni za liječenje, Claritine može izazvati nuspojave. Iako se ne javljaju kod svih, treba potražiti liječničku pomoć ako se pojave. Među najčešćim nuspojavama su: umor, glavobolja, nervoza, pojačan apetit, želučane tegobe, poteškoće sa spavanjem. Rijetke nuspojave: vrtoglavica, problemi s disanjem, teška alergijska reakcija, tahikardija, gubitak kose, angioedem, problemi s jetrom, debljanje. Ovaj lijek ne smiju koristiti trudnice bez savjeta liječnika. Budući da se loratadin izlučuje u majčino mlijeko i postoji povećan rizik od primjene antihistaminika u dojenčadi i djece, Claritine se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Sigurnost i učinkovitost lijeka u djece mlađe od 2 godine nisu utvrđene. Nema potrebe za prilagodbom doze u starijih bolesnika. Ako koristite velike količine ovog lijeka, možete osjetiti pospanost, glavobolju i ubrzan rad srca. Primjena drugih lijekova za koje je poznato da inhibiraju jetreni metabolizam treba biti primijenjena s većim oprezom. Terapiju antihistaminicima treba prekinuti 48 sati prije izvođenja kožnih testova.

Claritine – cijena, iskustva

Rezultati kliničkih studija potvrdili su da je aktivna tvar lijeka loratadin učinkovit u liječenju bolesnika sa sezonskim alergijskim rinitisom. Ova klinička ispitivanja pokazala su da primjena Claritine tableta jednom dnevno učinkovito smanjuje simptome sezonskog alergijskog rinitisa, pri čemu je lijek jednako učinkovit kao i drugi antihistaminici koji se uzimaju dva puta dnevno. Većina ljudi koji imaju alergijski rinitis osjećaju učinke lijeka Claritine unutar prvog sata nakon uzimanja kroz ublažavanje simptoma. Vrlo rijetko lijek može izazvati pospanost, što može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Ako imate ozbiljne probleme s jetrom, liječnik će vam propisati preporučenu dozu svaki drugi dan. Za osobe koje pate od alergija i bolesti srca, ovaj lijek može povećati broj otkucaja srca i krvni tlak. Također može utjecati na lijekove za srce. Ako imate problema sa srcem ili visokim krvnim tlakom, prvo se posavjetujte s liječnikom. Obavijestite svog liječnika ako trenutno koristite lijekove na recept ili lijekove bez recepta. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Čuvati na sobnoj temperaturi od 15 do 25°C, izvan pogleda i dohvata djece, u originalnom pakiranju, zaštićeno od izvora svjetlosti. Nemojte koristiti lijek kojem je istekao rok trajanja.

Tagovi:

#Claritine #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu