Lifestyle

Somatoformni poremećaj – uzrok, simptomi, liječenje

Što je somatoformni poremećaj?

Somatoformni poremećaj je skup fizičkih i emocionalnih simptoma koji utječu na pacijenta i njegovo zdravlje, ali se ne objašnjavaju zdravstvenim stanjem, izravnim učinkom ili drugim psihičkim poremećajem. Simptomi uzrokuju veliki stres ili štetu u društvenom i profesionalnom funkcioniranju, ali i u drugim segmentima života. Drugim riječima, riječ je o osjećaju različitih tjelesnih znakova, što uključuje svrbež po tijelu, bol u trbuhu, bez objašnjivog medicinskog stanja. Dakle, u tom smislu ne postoji organsko porijeklo problema. Kao i druge vrste mentalnih poremećaja, somatoformni poremećaj se dijele na različite vrste.

Poznavanje njih ključno je za pružanje skrbi za pacijente. Osobe sa somatoformnim poremećajem ne pretjeruju sa svojim simptomima, jer bol i druge probleme doživljavaju kao stvarne. Stoga simptomi uvelike utječu na njihov svakodnevni život. Važno je razlikovati somatoformne poremećaje (bez vidljivih organskih promjena) i psihosomatske poremećaje kod kojih postoji korelacija s tjelesnim simptomima. Prije postavljanja dijagnoze, liječnik mora provesti niz pretraga kako bi isključio druge moguće uzroke.

Somatoformni poremećaj, uzrok i simptomi

Koji su glavni uzroci somatoformnog poremećaja? Simptomi i njihova težina variraju ovisno o vrsti somatoformnog poremećaja. Ovdje su prisutni sljedeći poremećaji: nerazmjerna tjeskoba, česti tjelesni zdravstveni problemi, razmišljanje o tjelesnim znakovima poremećaja i traženje liječničke dijagnoze. Glavni čimbenici koji pokreću somatoformni poremećaj uključuju disfunkcionalnu obranu od stresnih situacija i kognitivnu disfunkciju. Postoji nekoliko vrsta somatoformnih poremećaja i to: Hipohondrijski poremećaj gdje su glavni simptomi strah i tjeskoba zbog razvoja ozbiljnih bolesti. Teške misli o vlastitom zdravlju doprinose jakim glavoboljama.

Pacijent vjeruje da boluje od teške bolesti koja će mu promijeniti kvalitetu svakodnevnog života. Somatizacijski poremećaj ili Briquetov sindrom sastoji se od kroničnih simptoma popraćenih plitkim disanjem, što također može uzrokovati kronične fizičke simptome popraćene tjeskobom koja ometa svakodnevne funkcije osobe. Somatoformna disfunkcija autonomnog živčanog sustava je poremećaj u kojem se osoba žali na stvarnu pojavu problema kao što su drhtanje, crvenilo, znojenje i duboko ukorijenjeno iskustvo osjećaja boli, nadutosti, stezanja.

Najčešće tegobe vezane su za kardiovaskularni sustav, dišne puteve i gornji gastrointestinalni trakt. Visok stres utječe na pogoršanje simptoma konverzijskog poremećaja. Somatoformni poremećaj boli je poremećaj u kojem osoba doživljava jaku bol koja počinje uslijed teškog stresa ili traume. Bol je žarište bolesti, kao što su kronične glavobolje nakon stresnog događaja. Osobe s ovom vrstom poremećaja često su socijalno izolirane, imaju problem s obitelji. Bolesnici s tjelesnim dismorfnim poremećajima pretjerano su zabrinuti za svoj fizički izgled. To često dovodi do toga da se osoba vidi s defektima na određenim dijelovima tijela, poput bora, oblika očiju i slično.

Somatoformni poremećaj, liječenje

Kao i kod svakog poremećaja, bilo fizičkog ili emocionalnog, somatoformni poremećaj ima veliki utjecaj na svakodnevni život osobe. Njegov tijek je kroničan i fluktuirajući, zbog čega je važno uputiti bolesnika specijalistu. Pacijenti sa somatoformnim poremećajem doživljavaju neobjašnjive fizičke simptome i vjeruju da imaju fizički uzrok. Budući da pacijenti obično odbijaju svaku sugestiju, ključno je da iskusni stručnjak postavi dijagnostičke kriterije za identifikaciju i daljnje liječenje. Liječenje prvo određuje ozbiljnost simptoma, bilo da su blagi, umjereni ili teški.

Najučinkovitiji tretmani uključuju psihoterapiju, posebno kognitivno-bihevioralnu terapiju gdje pacijent razvija povjerenje u liječnika i gdje se smanjuje tjeskoba zbog simptoma. Ova terapija je usmjerena na ispravljanje nerealnih uvjerenja, iskrivljenih misli koje dovode do anksioznosti. Fokus liječenja somatoformnog poremećaja je smanjenje stresa i poboljšanje svakodnevnog života. Važno je znati da je somatoformni poremećaj povezan s panikom, depresijom i biopolarnim poremećajima. Razlikujući glavne kategorije unutar koncepta ovog poremećaja, postoje i druge tehnike koje pomažu u dijagnostici, što značajno pomaže u terapijskom procesu.

Tagovi:

#Somatoformni #poremećaj #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši