Lifestyle

Copaxone – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Copaxone – sastav i djelovanje

Copaxone je lijek koji pomaže kod smanjenja napadaj uzrokovano od multiple skleroze odnosno kod liječenja relapsnim oblika multiple skleroze. Ovaj lijek mijenja način kako radi vaš imunološki sustava, jer se smatra kako se simptomi multiple skleroze pojavljuju zbog slabijeg imunološkog sustava, zbog čega dolazi do upala u području mozga i leđne moždine. Ovaj lijek se zato koristi kako bi se smanjila učestalost napada odnosno relaps multiple skleroze. Uglavnom se ovaj lijek koristi kod bolesnika koji mogu hodati bez ičije pomoći. Copaxone sadrži u sebi djelatnu tvar koja se naziva glatirameracetat. U 1 mililitar napunjenoj štrcaljki se nalazi 20 miligrama glatirameracetata. Uz ovu djelatnu tvar se nalazi i drugi sastojci, a to su manitol i voda za injekciju. Lijek je sterilna i bistra tekućina koja u sebi ne sadrži vidljive čestice. U jednom pakiranju se nalazi 28 napunjenih štrcaljki s po 1 mililitar lijeka. Ovaj lijek se može kupiti jedino preko recepta od vašeg doktora u ljekarni.

Copaxone – primjena i nuspojave

Kod primjene copaxone lijeka će vam točnu dozu reći vaš liječnik, no ukoliko niste sigurni oko toga, možete se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Dnevna doza lijeka za odrasle osobe i djecu stariju od 12 godina je jedna napunjena štrcaljka koja se primjenjuje potkožnom injekcijom jednom dnevno.

Moguće nuspojave koje može copaxone lijek izazvati kod nekih bolesnika su alergijska reakcija odnosno preosjetljivost, osip, oticanje vjeđa, usana ili lica, iznenadni nedostatak zraka, napadaji odnosno konvulzije, nesvjestica, crvenilo prsa ili lica koje je popraćeno s osjećam vrućine i stezanjem u prsima, te osjećaj jakog i brzog lupanja srca odnosno palpitacija.

Neke česte nuspojave su crvenilo kože, svrbež, pojava urtika, bol, edem, mučnina, slabost, grip, infekcija, bol u prsima, leđima i zglobovima, glavobolja, osip, tjeskoba, depresija, natečeni limfni čvorovi, problemi s uhom, poremećaj oka, dvoslike, zimica, alergijska reakcija, herpes, gubitak apetita, povećanje tjelesne težine, bol u vratu, upala srednjeg uha, nervoza, kašalj, rinitis, stvaranje modrica, pojačano znojenje, te upala i preosjetljivost na mjestu gdje ste primili injekciju.

Copaxone – cijena i iskustva

Copaxone se treba držati van dohvata i pogleda male djece. Copaxone se može kupiti u ljekarni na recept od vašeg doktora. Cijena ovog lijeka je kod svake ljekarne ista, te vam dopunsko zdravstveno osiguranje može pokriti jedan dio ili cijeli iznos ovoga lijeka. Potrebno je držati ovaj lijek u hladnjaku na temperaturi između 20 do 8 stupnjeva. Van hladnjaka se može ovaj lijek držati najviše do mjesec dana pri sobnoj temperaturi, i to može samo jednom ostaviti van hladnjaka, jer nakon toga lijek više nije djelotvoran. Nakon što je lijek mjesec dana bio izvan hladnjak, te nije bilo ni otvoreno niti korišteno, moraju se opet pohraniti natrag u hladnjak. Ne smije se ovaj lijek zamrzavati. Držite lijek što dalje od sunca, odnosno držite lijek u njegovom originalnom pakiranju. Lijek se ne smije koristiti nakon što mu je istekao rok trajanja, te ukoliko primijetite čestice u lijeku, nemojte upotrijebiti lijek. Iskustva mnogih korisnika su veoma pozitivna, te su mnogi prijavili kako su im se napadaji smanjili značajno.

Tagovi:

#Copaxone #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši