Lifestyle

Da li se rak jajnika vidi na ultrazvuku

Što je rak jajnika i zašto nastaje?

Rak jajnika nastaje u jajnicima, koji imaju određenu funkciju za proizvodnju jajašca te hormona estrogena i progestogena. Kada nastane, rak se krene širiti iz jajnika prema zdjelici i abdomenu. Sami simptomi su često neprimjetni dok se rak ne krene širiti i on se teško dijagnosticira. U svojoj kasnijoj fazi, navedeni rak je teško liječiti i nažalost je često smrtonosan. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, od navedenog karcinoma umire svaka sedamdeseta žena u SAD-u.

Ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, njegovo uspješno liječenje je moguće. Tko pripada u rizičnu skupinu? Rak jajnika se većinom pojavljuje kod žena koje su u perimenopauzi ili u postmenopauzi. Faktori koji povećavaju rizik od nastanka navedenog raka su rađanje u nešto kasnijoj dobi života, kao i kasniji ulazak u menopauzu. Riječ je također i o nasljednom faktoru, točnije, o obiteljskoj anamnezi. Liječenje će često obuhvaćati operacijski postupak prilikom kojeg se odstranjuje zahvaćeni jajnik ili tumorsko tkivo. Zašto nastaje? Nije u potpunosti jasno kako nastaje karcinom jajnika.

Rak započinje radi genetske mutacije koja pretvara naše normalne stanice u abnormalne stanice samog raka. Kada se te stanice množe, nastaje rak i formira se tumore. Danas se vjeruje kako su uzroci nastanka raka jajnika sljedeći: Prva menstruacija u ranoj dobi, kasniji ulazak u menopauzu, pušenje, prekomjerna težina, manjak fizičke aktivnosti, puderi koji se koriste za intimnu njegu, obiteljska povijest obolijevanja, endometrioza, liječenje uz pomoć hormonskih tableta. Rizik oboljenja imaju žene koje nikada nisu rađale, kao i žene koje su neplodne.

Kako prepoznati rak jajnika?

U svom ranom stadiju razvoja, rak jajnika je obično neprimjetan, dok u kasnijem stadiju razvoja donosi nespecifične simptome. Simptomi se često mogu zamijeniti s drugim stanjima popit zatvora ili sindroma iritabilnog crijeva. Simptomi te znakovi koji mogu upućivati na karcinom jajnika su: Nadutost i često oticanje trbuha, brz osjećaj sitosti nakon obroka, neobjašnjiv gubitak kilaže, nelagoda i čest pritisak u području zdjelice, promjene kod rada crijeva – probava radi na drugačiji način, kratki dah, česti odlasci na mokrenje.

Upravo radi neprimjetnih simptoma potrebno je odlaziti na redovite ginekološke preglede koji vam mogu spasiti život. Premda se navedeno oboljenje najčešće javlja kod starijih žena, rak jajnika sve je prisutniji i kod mlađih žena osobito ako postoji obiteljska povijest oboljenja. Preživljavanje je usko povezano sa stadijem otkrivanja, stoga je važno na vrijeme reagirati na gore navedene simptome. Navedeni karcinom često se naziva tihom bolešću, i upravo zato potrebno je odlaziti na redovite ginekološke preglede kako bi se na vrijeme otkrila njegova prisutnost.

Da li je rak jajnika izlječiv?

Kada se posumnja na rak jajnika, postavlja se dijagnoza. Prvi korak se odnosi na odlazak ginekologu i vršenje vaginalnog pregleda kako bi se vidjelo da li je jajnik uvećan ili da li postoji tumorska masa. Vaginalni ultrazvuk te color doppler također su često korištene metode. U samoj dijagnostici koriste se i tumorski biljezi. Radi nešto veće preciznosti određivanja može se koristiti i CT. Konačna dijagnoza baš kao i određivanje samog tipa tumora i njegove proširenosti postavit će se patološkim nalazom od prethodno uzetog tkiva iz trbušne šupljine pacijentice.

Kako će se liječiti karcinom jajnika? Liječenje raka jajnika mora uključivati dobru kombinaciju između samog kirurškog zahvata kao i kemoterapije. Kirurški zahvat će ukloniti jajnik ili jajnike, jajovod te maternicu, kao i obližnje limfne čvorove i nabore masnog tkiva na trbuhu gdje se karcinom najčešće širi. Kirurzi ovako uklanjaju što više prisutnih stanica raka. Operacije su manje opsežne ako se rak otkrije u ranijoj fazi. Nakon kirurškog zahvata, oboljela osoba nastavlja s kemoterapijom kako bi se uništile zaostale stanice raka.

Kemoterapijski lijekovi će se ubrizgati direktno u venu ili trbušnu šupljinu. Može se koristiti kao početni tretman prije operacije kod žena koje imaju uznapredovali oblik raka. Rak jajnika će se liječiti na temelju određenih informacija o proširenju raka i njegovom stadiju, no njegovo liječenje uključuje i: Dob žene, zdravstveno stanje oboljele, životno razdoblje oboljele, reproduktiva anamneza, obiteljska anamneza, povijest bolesti, prethodna liječenja i operacije, rezultati pretraga, rezultati testova, vrijednosti biljega tumora prije operacije. Liječenje navedenog karcinoma može biti iscrpljujuće, stoga je važno potražiti i dodatnu psihološku pomoć.

Tagovi:

#rak #jajnika #vidi #ultrazvuku
Izvorni članak