Lifestyle

Dexagel – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Dexagel – primjena i djelovanje

Dexagel je gel za oko koji se koristi za liječenje upala oka. Upale oka su obično uzrokovane infekcijama, alergijama ili drugim iritantima koji mogu dovesti do crvenila, oticanja, bolova, suzenja i svrbeža. Dexagel sadrži deksametazon, koji je sintetički kortikosteroid. Ovaj lijek se primjenjuje topikalno odnosno na samu površinu oka, a njegova glavna funkcija je smanjenje upale i oticanja oka. Deksametazon djeluje tako da inhibira određene molekule koje uzrokuju upale te s time smanjuje simptome upale oka. Ovaj se gel za oko koristi za liječenje različitih stanja oka, uključujući konjunktivitis odnosno upala sluznice oka, blefaritis tj. upala rubova očnih kapaka, keratitis tj. upala rožnice, iritis odnosno upala šarenice i druga stanja koja uzrokuju upalu i iritaciju oka. Prije nego što krenete uzimati ovaj gel za oko, trebate se konzultirati sa oftalmologom ili svojim liječnikom kako bi se utvrdilo je li to pravi tretman za stanje Vašeg oka. Liječnik će procijeniti vaše simptome i medicinsku povijest te vam preporučiti odgovarajući tretman.

Dexagel – upute i nuspojave

Dexagel gel trebate nanijeti na zahvaćeno oko prema uputama koje vam je dao liječnik. Prije primjene gela, važno je temeljito oprati ruke kako bi se spriječilo unošenje bakterija u oko. Nakon pranja ruku, trebate sjesti ili se legnuti i nagnuti glavu prema unatrag, a zatim nježno povući donji kapak prema dolje. Jedna kap gela je dovoljna za jedno oko. Gel se nanosi u unutarnji kut oka i zatim se zatvara kapak. Potom se lagano utrlja prstom na donjem kapku kako bi se gel ravnomjerno rasporedio po oku. Nakon primjene gela, nježno zatvorite oči i lagano pritisnute prstom na unutarnji kut oka kako bi se spriječilo bježanje gela dok trepćete s očima. Uobičajeno se Dexagel gel nanosi 2 do 4 puta tokom dana, ovisno o tome koliko je ozbiljno stanje i kakve su preporuke Vašeg liječnika. Doza se može smanjiti nakon nekoliko dana korištenja, a ukupno vrijeme primjene ne bi trebalo trajati dulje od nekoliko tjedana. Moguće nuspojave gela uključuju suhoću oka, peckanje, iritaciju, povećani očni tlak, bol u očima, smanjenu vidnu oštrinu i infekcije oka. Nuspojave se obično javljaju ako se gel koristi dulje vrijeme ili ako se koristi u velikim količinama. Ako primijetite bilo kakve nuspojave, obavezno se obratite svom liječniku. Također, gel može utjecati na vidnu oštrinu, pa se trebaju izbjegavati aktivnosti koje zahtijevaju dobru vidnu oštrinu dok koristite ovaj lijek. Također, treba izbjegavati nošenje kontaktnih leća tijekom primjene ovog lijeka.

Dexagel – cijena i iskustva

Dexagel gel za oko se treba čuvati na suhom i tamnijem mjestu na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijevih. Držite dalje od izvora vlage i direktne sunčeve svjetlosti. Lijek se mora čuvati što dalje od pogleda i dohvata male djece. Kada prvi put otvorite Dexagel gel za oko, gel se mora potrošiti unutar 4 tjedna. Nakon isteka 4 tjedna, lijek se ne smije više dalje koristiti. Također, lijek se ne smije upotrijebiti kada mu istekne rok trajanja. Rok trajanja ovog lijeka Vam je navedeno na tubi iza same oznake “Rok trajanja”, te se datum odnosi na zadnji dan u navedenom mjesecu. Gel za oko je bezbojan, visoko viskozan i sterilni gel koji je pakiran u tubi od višeslojne folije te ima zatvarač od polietilena isto visoke gustoće. U jednoj se kutiji nalazi 1 tuba s 5 grama gela za oko. Gel za oko se može kupiti po dobroj cijeni u svakoj ljekarni uz predočenje recepta od svojeg liječnika. Iskustva mnogih su veoma pozitivna te je mnogim pacijentima do sada pomoglo kod smanjenja upale oka i ublažavanje simptoma.

Tagovi:

#Dexagel #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Parazol - Protiv parazita