Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu i što ga uzrokuje

Contents

Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu je stanje gdje se djeca razvijaju skroz normalno do određene dobi ( od 2 do 4 godine ) nakon kojeg dolazi do gubitka komunikacijskih vještina, socijalnih i drugih vještina. Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu je vrlo sličan poremećaj kao i autizam.

Uzrok ovog poremećaja kod djece još uvijek nije poznat. Istraživanja ukazuju da se pojavljuje radi kombinacije nekih prenatalnih i stresnih faktora iz okoline i genetske osjetljivosti.

Jedan faktor rizika može dovesti do ovog poremećaja dok za to ima osnovne genetske predispozicije kao što su neke virusne bolesti poput rubeole i toksoplazme.

Djeca s Dezintegrativnim poremećajem imaju problema s formiranjem mijelinskih slojeva bitnih kod postavljanja moždanih neurona što bi mogao biti uzrok uništavanja bijele tvari u mozgu zbog čega su simptomi postojani.

Također, alergije, nedostatak nekih vitamina kao što su D i B12 i komplikacije tokom porođaja mogu doprinijeti djetetu da razvije ovaj poremećaj.

Još uvijek je potrebno provesti mnoštvo istraživanja kako bi se otkrilo više o ovom poremećaju.

Simptomi koje uzrokuje Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu

Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu ima nekoliko bitnih simptoma.

Neki od tih simptoma su:

  • Jezičke poteškoće
  • Manjak socijalnih vještina
  • Toaletni trening
  • Motoričke sposobnosti
  • Nemogućnost igranja

Jezičke sposobnosti

Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu najviše pogađa govor. Djeca koja su znala komunicirati i razumjeti što im se govori u jednom trenutku gube tu sposobnost. U početku nastajanja ovog poremećaja dijete je u stanju koristiti samo neke riječi ali i dalje manje nego što je moglo te na kraju neće moći uopće proizvoditi jezik. Isto se dešava i kod razumijevanja.

Manjak socijalnih vještina

Drugi simptom najviše pogađa socijalno ponašanje. Djeca koja imaju poremećaj počinju se neadaptivno ponašati, ne razumiju okruženje i ne mogu uspostaviti odnose s okolinom.

Toaletni trening

Prilikom poremećaja dolazi do nemogućnosti upravljanja s sfinkterima. Djeca koja su imala ovu sposobnost izgube je prilikom razvoja ovog poremećaja.

Motoričke sposobnosti

Motoričke sposobnosti djeteta izgube se prilikom razvoja poremećaja. Koliko motoričkih sposobnosti će djete izgubiti ovisi o težini bolesti. Moguće je izgubiti sposobne trčanja, hodanja, balansiranja i druge.

Nemogućnost igranja

Djeca više nisu u mogućnosti koristiti vještinu igranja koja je jako bitna za njihov razvoj.

Kako se liječi Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu

Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu se ne može izliječiti. Postoje određene metode koje Dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu mogu ublažiti i vratiti djetetu neke vještine.

Jedan od tretmana je bihevioralni tretman, koji je i glavni tretman za ovaj poremećaj. Oboljelo djete se podučava vještinama koje je izgubilo i podučava se novim vještinama. Taj je proces dug i nije lak te se mora odvijati svakodnevno i u svako doba. Dio ove terapije je i podučavanje roditelja i bliskih ljudi kojim postupcima će pomoći djetetu da bi imalo najveće šanse za oporavak.

Farmakoterapija su lijekovi koji smanjuju brzinu pojave ovog poremećaja, nažalost, još uvijek ne postoje lijekovi koji bi liječili ovaj poremećaj. Tretmani za usporavanje razvoja simptoma su steroidni tretmani, a u nekim situacijama se mogu koristiti i antipsihotici.

Aktivnosti djeteta su jedan od tretmana koji se treba raditi svakodnevno. Djeca s ovim poremećajem nekada jednostavno zahtijevaju da su sami pa im je zato poželjno omogućiti jedan kutak u kući koji je samo njihov. Također poželjno je djecu voditi van u prirodu, ali na sigurna mjesta gdje mogu istraživati i trčati.

Tagovi:

#Dezintegrativni #poremećaj #djetinjstvu #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar