Dobroćudni tumori debelog crijeva, polipi – uzrok, simptomi, liječenje

Što su polipi i što ih uzrokuje

Contents

Polipi na debelom crijevu su izrasline stanica koje nastaju na debelom crijevu. Polipi su uglavnom bezopasni ali mogu dovesti i do raka debelog crijeva što je teže stanje. Kod djece oni su jako rijetki i gotovo uvijek benigni.

Prema tipu postoje više vrsta a to su:

 • Upalni koji se nalaze kod osoba koje imaju bolesti crijeva. Oni se često nazivaju i lažnima jer su benigni i ne metastaziraju
 • Hiperplastični koji se vrlo brzo šire i vrlo brzo rastu. Iako se brzo šire i rastu, oni su većinom bezopasni i također će vrlo teško metastazirati
 • Adenomi koji mogu postati kancerogeni. Taj postupak traje jako dugo a oni će svojim rastom propadati. Stanice koje ostaju se nazivaju neoplastične stanice te se njihovim nakupljanjem u masu stvara tumor koji može biti zloćudni ili dobroćudni
 • Adenokarcinomi koji će vrlo lako postati kancerogeni. Oni su često u obliku cvjetače te je potrebno uklanjati ih kirurškim zahvatom

Simptomi koje polipi uzrokuju

Polipi često ne uzrokuju nikakve simptome, ali ako dođe do nekih simptoma oni su sljedeći:

 • Proljev
 • Zatvor
 • Moguća anemija zbog nedostatka željeza u krvi
 • Velika slabost
 • Jako crna stolica
 • Stolica popraćena krvlju koju možemo primijetiti ili u stolici ili na površini same stolice

Dijagnoza polipa se obavlja:

 • Kolonoskopijom
 • Virtualnom kolonoskopijom
 • Fleksibilnom sigmoidoskopijom
 • Barium enema testom

Kolonoskopija se obavlja tako da se cijev s kamerom umetne u anus te gurne skroz do debelog crijeva kako bi se uvidjelo da li polipi postoje. Na ovaj način se obavlja pregled cijele sluznice debelog crijeva te se može uvidjeti svaka promjena kod debelog crijeva.

Virtualna kolonoskopija se radi tako da se stvori slika pomoću skeniranja, a skeniranje se radi na isti način kao i kod kolonoskopije samo što se zrakom kroz cijev u anusu popuni debelo crijevo.

Fleksibilnom sigmoidoskopijom se pregledava i anus i donji dio debelog crijeva. Ovim postupkom se crijevo također stavlja kroz anus ali se pregledava samo donji dio.

Barium enema testom se tekućina umetne u anus i debelo crijevo sve dok ga ne ispuni.

Kako se liječe polipi

Polipi se uklanjaju operacijom, kolonoskopijom. Tokom operacije se uzima i uzorak kako bi se polipi testirali te uvidjeli da li su vrsta koja će metastazirati u tak. Što su veći je veća i šansa da sadrže te stanice.

Ako se oni uklone pomoću kolonoskopije obavezno se moraju obavljati pregledi svakih 3 do 5 godina kako bi bili sigurni da ne metastaziraju.

Svi se moraju ukloniti pomoću operacijskog zahvata ali je operacija prijeko potrebna ako se radi o velikim polipima koji mogu uzrokovati i rak debelog crijeva.

Oporavak od operacije mora biti takav da se nakon operacije jede hrana koja će biti ponuđena u bolnici. To su krekeri te određeno piće. Ubrzo nakon operacije osoba će biti puštena na kućni oporavak. Vrlo je važno odmarati i potrebno je konzumirati jako lake obroke. Smije se jesti sve ali ako je hrana teška želudac to neće dobro podnijeti tako da je preporučljivo jesti laganu hranu.

Tagovi:

#Dobroćudni #tumori #debelog #crijeva #polipi #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar