Lifestyle

Doxycycline – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Antibiotik doxycycline u liječenju akni i bakterijskih infekcija

Infekcije uzrokovane gram-pozitivnim ili gram-negativnim bakterijama katkada je teško i dugotrajno liječiti. Ove vrste bakterijskih upala, kao i infekcije uzrokovane drugim mikroorganizmima su dobile učinkovit lijek, vrlo je učinkovit antibiotik doxycycline u liječenju akni i bakterijskih infekcija, a koristi se kod puno različitih upala. Lijek se koristi za streptokokne infekcije pluća i gornjeg dišnog sustava, za kronični bronhitis i sinusitis, kod urinarnih i gastroinfekcija (Escherichia coli), kod spolno prenosivih bolesti, kod infekcija oka, kože (akne, prištići, bubuljice).

Doxycycline se dobro pokazao i u liječenju malarije, sifilisa, gonoreje, akutnih crijevnih infekcija (bruceloza, kolere, putničke dijareje, bubonske kuge), groznice prouzročene ugrizom krpelja ili ušiju (krpeljna groznica), nekih vrsta pjegavog tifusa, plinske gangrene i tetanusa. Kod infekcije očiju (konjuktivitis) se kombinira antibiotik oralno i lokalna terapija upaljenog područja. Ovaj lijek se dobiva na recept i koristi po preporuci liječnika ili prema uputi o lijeku, kožni problemi obično zahtijevaju dugotrajnu i strpljivu terapiju do izlječenja.

Doxycycline ne smiju uzimati trudnice, dojilje i djeca ispod 12 godina

Kao i svaki drugi lijek i ovaj antibiotik ima i nuspojave, može izazvati i alergijsku reakciju (urtikarija), skoro redovito je među nuspojavama pojačana infekcija kandidom. Doxycycline ne smiju uzimati trudnice jer će prodrijeti kroz opnu placente do fetusa kojem može oštetiti normalan rast, te razvoj kostiju, zubi, noktiju. Isto vrijedi za dojilje, jer lijek se apsorbira u mlijeko i beba ga može dobiti u mlijeku. Zbog normalnog rasta i razvoja ovaj lijek se ne daje djeci mlađoj od 12 godina.

Doxycycline s oprezom trebaju uzimati osobe s bubrežnim bolestima i osobe koje imaju oštećenu jetru. Bolesnici koji boluju od miastenije gravis, porfirije, sistemskog lupusa, a u svim drugim skupinama preventivna upotreba ovog antibiotika može trajati najviše tri tjedna. Starije osobe ga dobro podnose ako im zbog neke druge bolesti nije kontraindiciran. Ako vam teško padaju na želudac ili zastaju u jednjaku, popijte kapsulu s mlijekom, jogurtom, kefirom ili je uzmite tijekom obroka.

Doxycycline je alternativna zamjena za penicilin

Postoji veliki broj ljudi koji alergijski reagiraju na penicilin, doxycycline je alternativna zamjena za penicilin, antibiotik drugog izbora. Iskustva pacijenata koji liječe dugotrajne infekcije su da i terapija moraju biti dugotrajne, a liječnik će odrediti kolike i kada treba napraviti pauze. Obzirom da ovaj antibiotik pojačava foto osjetljivost kože, dok ga uzimajte čuvajte se sunca. Cijena je povoljna ako kupujete lijek bez recepta. Ako se predozirate, odmah prekinite uzimanje lijeka kao i kod alergijske reakcije.

Nuspojave i preosjetljivosti na doxycycline mogu biti različite, mučnina, povraćanje, proljev, bo u trbuhu, crvenilo kože, svrbež u genitalnorektalnom, području, zujanje i zvonjava u ušima, bolni jezik i razne druge preosjetljivosti. O interakciji s lijekovima koje uzimate zbog drugih bolesti se morate posavjetovati sa svojim liječnikom. Mogu se pojaviti i upalne lezije na sluznici crijeva, mjestimična promjena boje na štitnjači bez ometanja njezinog normalnog rada, prolazna promjena jetrenih vrijednosti, hepatitis, žutica, a boja na zubima, kao i zubna caklina se mogu promijeniti.

Tagovi:

#Doxycycline #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši