Lifestyle

Duphalac sirup – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Duphalac sirup i za što se koristi?

Duphalac sirup u sebi sadrži laksativ koji je poznatiji kao laktuloza. On će učiniti stolicu mekšom tako što će navući vodu u crijevo i omogućiti lakši prolaz. Lijek se ne apsorbira u tijelo osobe. Duphalac sirup će se koristiti za: Liječenje čestog zatvora i tvrde stolice, za liječenje odraslih osoba koje imaju hepatičke encefalopatije. Često se primjenjuje kod osoba koje pate od hemoroida ili osoba koje su imale operaciju na debelom crijevu ili čmaru. Ovaj lijek nije primjeren za: Osobe koje imaju alergiju na laktulozu ili druge sastojke ovoga lijeka, osobe koje boluju od galaktozemije, osobe koje boluju od začepljenja u probavnom sustavu, osobe koje imaju rizik od puknuća stijenki u probavnom sustavu.

Posebna upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje pate od česte i nerazriješene boli koja se javlja u trbuhu, osobe koje boluju od šećerne bolesti, osobe koje nisu u mogućnosti probaviti mliječni šećer. Potrebno je naglasiti da osobe koje liječe hepatičku encefalopatiju zahtijevaju veću dozu navedenog lijeka. Lijek se ne propisuje za dugoročno liječenje, što znači da se se ne smije primjenjivati dulje od 2 tjedna. Prilikom korištenja lijeka može doći do poremećaja normalnog refleksa pražnjenja crijeva. Ukoliko lijek ne pokazuje djelovanje, potrebno je obratiti se liječniku.

Duphalac sirup primjena i mjere opreza

Lijek se koristi za liječenje odraslih osoba i u posebnijim okolnostima se može propisati za liječenje djece, dojenčadi ili manje djece. Ukoliko dođe do takvog liječenja, liječnik je dužan nadgledati liječenje. Lijek se može koristiti uz druge terapije, iako je potrebno obavijestiti liječnika ili ljekarnika o tome koje lijekove koristite svakodnevno ili povremeno. Nije poželjno da se koristi kod trudnica ili dojilja. Kako će se uzimati Duphalac sirup? Lijek će se uzimati prema uputama na lijeku, prema uputama liječnika, ili prema uputama ljekarnika.

Sirup će se uzimati u određenoj dozi, svaki dan u isto vrijeme. Sirup je potrebno brzo progutati, ne držati ga u ustima. Najčešće se primjenjuje doziranje prema tablici koja se nalazi na uputi o lijeku. Što ako ste uzeli više sirupa? U slučaju da ste prekoračili dozu, mogu se pojaviti simptomi predoziranja: Bolovi u trbuhu, proljev i gubitak elektrolita iz tijeka. Što ako ste zaboravili uzet sirup? Tada je sljedeću dozu potrebno uzeti u uobičajeno vrijeme dan nakon. Nikada nemojte svojevoljno prestati s uzimanjem lijeka. Duphalac sirup može utjecati na rad crijeva, što znači da su moguće probavne tegobe ukoliko se liječenje naglo ukine.

Duphalac sirup iskustva i liječenje

Osobe koje su koristile Duphalac sirup navode kako je on djelotvoran lijek za liječenje zatvora, iskustva su pozitivna. Da li sirup može uzrokovati nuspojave? Neovisno o obliku lijeka, nuspojave su moguće i one se ne moraju pojaviti kod svake osobe. Nuspojave mogu biti: Vrlo česte – Proljev. Česte – Vjetrovi, povraćanje, mučnina, bolovi u trbuhu. Manje često – Poremećaji u ravnoteži elektrolita radi proljeva. Nepoznato – Vjetrovi koji mogu biti prisutni prvih nekoliko dana dok se koristi sirup. Nuspojave su jednake za odrasle osobe i djecu.

Duphalac sirup propisuje liječnik. Uz recept, lijek se kupuje u ljekarni. Cijena sirupa 1 x 500 ml (66,7 g /100 ml) iznosi 3,95€. Da li se navedeni sirup treba čuvati uz posebne mjere? Sirup je poželjno čuvati na temperaturi manjoj od 25 stupnjeva. Poželjno je da je sirup uvijek dobro zatvoren, dalje od svjetlosti i vlage, u svom originalnom spremniku. Potrebno je voditi brigu o isteku roka valjanosti. Lijek se nakon primjene ne smije bacati u otpadne vode ili kućni otpad, već ga je potrebno baciti prema uputama ljekarnika.

Tagovi:

#Duphalac #sirup #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši