Lifestyle

Dupixent – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Dupixent – akcija

Dupixent je indiciran za liječenje bolesnika s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom, bolešću koja uzrokuje upalu, lezije i svrbež kože. Također se koristi za liječenje teške astme u djece od 12 godina i starije, za liječenje kroničnog rinosinuitisa. Astma je bolest koja napada dišne ​​putove, začepljuje ih i otežava disanje. U slučaju astme, primjena ovog lijeka je indicirana zajedno s već korištenim tretmanima. Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože kod djece i odraslih. Javljaju se pukotine na koži, suhoća, ljuskanje, oticanje i uporan svrbež, zbog čega se ova bolest smatra iscrpljujućom. Intenzivan svrbež često se razvija od upalnih lezija do infekcija i rana. Ovo je kronična bolest i nije zarazna. Kada se bolest ne može kontrolirati unatoč primjeni određenih lijekova, tada se koristi Dupixent. Jedna štrcaljka sadrži 300 mg dupilumaba. Primjenjuje se supkutanom injekcijom koja se ne smije ubrizgavati u ozljede ili osjetljiva mjesta. Preporučuje se svaki put promijeniti mjesto ubrizgavanja. Obično se liječenje atopijskog dermatitisa ovim pripravkom propisuje kada upalu, leziju i svrbež nije moguće kontrolirati lokalnim sredstvima. Lijek se ne smije koristiti ako postoji alergija na dupilumab ili druge sastojke formule.

Dupixent – nuspojave

Koje su nuspojave Dupixent lijeka? Rijetko se mogu pojaviti ozbiljne nuspojave. Odmah obavijestite svog liječnika ako imate bilo koji od sljedećih simptoma: alergijske reakcije kao što su svrbež, crvena i natečena koža, stezanje u grlu, otežano disanje, oticanje usta, jezika i grla; upala oka, svrbež, crvenilo i oticanje kapaka; bol u zglobovima. Potražite savjet liječnika ako bilo koja od sljedećih nuspojava potraje: iritacija na mjestu ubrizgavanja; mučnina, bol u trbuhu, mučnina; herpes na usnama; svrbež očiju i natečeni kapci; problemi sa spavanjem. Lijek rijetko može izazvati reakciju sličnu serumskoj bolesti. Nije utvrđeno kako izloženost Dupixent-u utječe na bolesnike s oštećenjem bubrega. Lijek se ne preporučuje trudnicama i tijekom dojenja. Ako se pojavi reakcija preosjetljivosti, treba odmah prekinuti primjenu lijeka i započeti odgovarajuću terapiju. Bolesnici liječeni Dupixentom trebaju se podvrgnuti oftalmološkom liječenju ako se pojavi konjunktivitis. Ako je prošlo više dana od posljednje doze, preskočite propuštenu dozu i posavjetujte se s liječnikom o uobičajenoj dozi.

Dupixent – cijena, iskustvo

Kod atopijskog dermatitisa dolazi do povećanja razine citokina koji su odgovorni za upalu i druge simptome atopijskog dermatitisa. Iako atopijski dermatitis nije zarazan, može izazvati ozbiljne simptome koji mogu utjecati na psihički i društveni život bolesnika. Studije pokazuju da su kod 50% pacijenata s ovom bolešću bile prisutne naznake depresije, anksioznosti i problema sa spavanjem. Dupixent je potpuno ljudsko monoklonsko protutijelo koje inhibira djelovanje dvaju citokina u bolesti. Liječenjem se simptomi mogu ublažiti, ali osoba i dalje ostaje osjetljiva na kožne reakcije i alergije. Pacijenti liječeni ovim lijekom imali su smanjenje svrbeža nakon dva tjedna korištenja, dok je poboljšanje kožnih lezija bilo vidljivo nakon četiri tjedna. Ako se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju, posjetite liječnika. Živa cjepiva se ne smiju davati istovremeno s ovim lijekom. Dupixent ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Čuvati dalje od topline i sunčeve svjetlosti. Pitajte svog liječnika o najboljem načinu zbrinjavanja lijeka kojem je istekao rok trajanja. Čuvati izvan dohvata djece.

Tagovi:

#Dupixent #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši