Lifestyle

Edemid forte – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Edemid forte – djelovanje

Diuretici su lijekovi koji povećavaju brzinu izlučivanja urina iz bubrega, ali također uzrokuju gubitak vode i soli. Koristi se za uklanjanje viška vode iz tijela ili za liječenje visokog krvnog tlaka. Edemid forte spada u vrlo jake diuretike. Djeluje tako da u odraslih uklanja višak tekućine iz tijela. Namijenjen je za prevenciju akutnog zatajenja bubrega, za izlučivanje mokraće kod osoba s kroničnim zatajenjem bubrega, kod edema i za snižavanje visokog krvnog tlaka. Djelatna tvar ovog lijeka je furosemid. Uvijek uzimajte Edemid forte prema uputama liječnika. Trajanje liječenja ovisi o stanju, a doziranje se individualno prilagođava svakom bolesniku. Početna preporučena doza lijeka je 250 mg. Ova se doza može postupno povećati do 2000 mg dnevno. Lijek se uzima s dosta tekućine. Nemojte uzimati ovaj diuretik ako ste: alergični na furosemid ili bilo koji drugi aktivni sastojak u njegovoj formuli; ako već imate bolest bubrega; ako imate oštećenje jetre; ako je došlo do dehidracije; ako je smanjena razina kalija i natrija u krvi; ako dojite.

Edemid forte – nuspojave

Kao i svaki drugi lijek, Edemid forte može izazvati nuspojave. Neke uobičajene nuspojave uključuju: glavobolju, vrtoglavicu, dehidraciju, gubitak apetita, pojačano mokrenje, grčeve u mišićima, osip ili svrbež, mučninu, povraćanje, nizak krvni tlak. Mogu se pojaviti ozbiljnije nuspojave kao što su: alergijske reakcije, oštećenje jetre, nizak broj bijelih krvnih zrnaca, povećan rizik od infekcije, teške kožne reakcije, zujanje u ušima, gubitak sluha. Nuspojave nepoznate učestalosti su: sniženje razine kalcija i magnezija u krvi, suha usta, slabost, nepravilan rad srca, stvaranje tromba u krvnim žilama. Ako osjetite bilo koju ozbiljnu nuspojavu ili neobične simptome tijekom primjene ovog lijeka, odmah potražite liječničku pomoć. Osim toga, mogu se razviti poremećaji elektrolita ako se pacijentu daju veće doze ovog lijeka. Simptomi poremećaja elektrolita uključuju prisutnost glavobolje, povećanu žeđ, grčeve u mišićima, slabost mišića, aritmije i gastrointestinalne probleme. Ako prestanete uzimati Edemid forte tablete bez odobrenja liječnika, krvni tlak može ponovno porasti ili može doći do prekomjernog zadržavanja tekućine.

Edemid forte – cijena, iskustva

Poznato je da Edemid forte forte može uzrokovati probleme s krvnim tlakom i koncentracijom, stoga treba biti oprezan pri upravljanju vozilima i strojevima. Ne preporučuje se njegova primjena sa sljedećim lijekovima: nesteroidni protuupalni lijekovi; cisplatin (koristi se u liječenju malignih bolesti), litij (koristi se u liječenju depresije), lijekovi za liječenje dijabetesa; lijekovi za snižavanje krvnog tlaka; teofilin se koristi u liječenju astme); fenitoin (koristi se u liječenju epilepsije);lijekovi za liječenje kardiovaskularnih bolesti; kortikosteroidi; korijen sladića (koristi se za gastrointestinalne bolesti); lijekovi za štitnjaču. Nemojte povećavati ili smanjivati ​​dozu bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Važno je da nastavite uzimati ovaj lijek čak i ako se osjećate dobro. Ako ga prestanete uzimati bez savjetovanja s liječnikom, vaše se stanje može pogoršati. Promjene u načinu života poput smanjenja stresa, ograničavanja unosa soli i prestanka pušenja smatraju se važnima za bolji učinak lijeka Edemid forte. Cijena lijeka ovisi o ljekarni u kojoj se može kupiti. Čuvati izvan dohvata djece.

Tagovi:

#Edemid #forte #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši