Lifestyle

Enteritis – uzrok, simptomi, liječenje

Enteritis što je i koji je uzrok

Enteritis je bolest crijeva, upala tankog crijeva izazvana bakterijama u određenom dijelu tankog crijeva. Ova je bolest uzrokovana baketrijama i može izazvati upalni proces s različitim intenzitetom krvarenja i nekroze, odumiranja tkiva, a moguće su perforacije crijeva. Naziv bolesti enteritis dolazi od grčke riječi enteron što znači crijevo, dok se kod upala debelog crijeva koristi termin kolitis.

Ova bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najizraženija je kod male djece koja često stavljaju prljave ruke u usta te na taj način unose bakterije u tijelo. Bakterije koje uzročnici enteritisa su bakterije roda Campylobacter koju je potrebno dijagnozom potvrditi kako bi se moglo sa sigunošću ustanoviti da je ova bakterija uzrok. Također salmoneloza ili šigeloza mogu izazvati slične simptome, a vrlo je važno zbog liječenja znati o kojoj se bakteriji radi kako bi se primijenio pravilan lijek koji će učinkovito djelovati na bakterije.

Mikrobiološkom pretragom krvi ili iz tjelesnih tekućina moguće je izlorati bakteriju koja uzrokuje ovu bolest, no kada se radi pretraga iz stolice potrebna je pretraga po Skirrowu posebnim postupkom.

Simptomi za enteritis

Enteritis ima simptome povraćanje, proljev, bol u abdomenu, te je moguća i vrućica. S obzirom da proljev i povraćanje može trajati neko vrijeme potrebno je tijelo dehidrirati kako bi se izbjegle komplikacije dehidracije. U slučaju pojave krvi u proljevu potrebno je obratiti se liječniku, te ako simptomi ne nestanu kroz par dana. Gubitak apetita uslijed povraćanja će se također pojaviti pa je potrebno prilagoditi prehranu dijetnim namirnicama koje će djelovati umirujuće na organizam. Mučnina će biti izazvana na bilo koji okus ili miris hrane koja tijelu ne odgovara, a moguće su i tresavice.

Enteritis se može proširiti i na žučne kanale te može dovesti do akutne upale žučnog mjehura i pojave žučnih kamenaca. Upalni se proces ukoliko se ne liječni može proširiti i na gušteraču i dovesti do pankreatisa. Bol je simptom koji će trajati sve dok se liječenje ne primjeni i antibiotik počne djelovati. Ne preporučuje se ostaviti dijete ili odraslu osobu bez posjete liječniku jer se upalni proces može zakomplicirati i dovesti do sepse koja je opasna po život.

GoSlim - smršaj zdravo

Enteritis liječenje

S obzirom da je enteritis bakterijska upala liječenje se provodi antibioticima uz dehidriranje organizma s obzirom da proljev i povraćanje mogu oslabiti organizam. Potrebno je nadoknaditi i elektrolite organizmu zbog pretjeranog gubitka tjelesnih tekućina. U težim će slučajevim biti potrebno i bolničko liječenje ukoliko dođe do značajnog gubitka tekućine iz tijela pa će biti potrebno nadoknađivati tekućinu i elektrolite intravenozno.

Enteritis je vrlo zarazan i vrlo lako se može prenijeti predmetima, ručnicima i posteljinom i na druge članove obitelji stoga je higijena tokom liječenja izuzetno važna kako se ne bi zarazila cijela obitelj.

Lijekovi koji se primjenjuju u liječenju su ciprofloksacin, azitomicin, te eritromicin ovisno o zdravstvenom stanju osobe koja je zaražena, te intenzitetom bolesti. Kod težih slučajeva liječenje može trajati između dva i četiri tjedna kako bi se spriječio povratak bakterija i ponovni razvoj bolesti. Ukoliko dođe do perforacija crijeva mogući su i kirurški operativni zahvati kako bi se crijeva ispravila i onogućio normalan rad probavnog sustava.

Tagovi:

#Enteritis #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak