Lifestyle

Fiasp – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Fiasp – primjena i djelovanje

Fiasp je vrsta brzodjelujećeg inzulina koji se koristi za liječenje šećerne bolesti odnosno za liječenje dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. To je inzulin aspart koji ima u sebi dodatak enzima koji ubrzava početak djelovanja lijeka. Fiasp se primjenjuje kao podkožna injekcija prije obroka kako bi se kontrolirao šećer u krvi nakon obroka. Djeluje na način da pomaže tijelu s bržim apsorbiranjem glukoze iz hrane koja se konzumira, s čime se šećer u krvi brže opadne nakon obroka. Zbog se lijek primjenjuje uvijek prije obroka. Ovaj brz početak djelovanja lijeka može biti veoma korisno kod smanjenja porasta razine šećera u krvi nakon obroka te može pomoći kod održavanja stabilne razine šećera u krvi tokom dana. Kao i svaki inzulin, tako i ovaj može kod nekih osoba uzrokovati određene nuspojave, o čemu ćemo više reći u nastavku ovog članka. Kako bi se izbjegle neki neželjeni efekti, preporučuje se konzultacije sa svojim liječnikom prije početka terapije.

Fiasp – upute i nuspojave

Fiasp se primjenjuje kao podkožna injekcija prije obroka. Doziranje i raspored primjene će Vam odrediti Vaš liječnik na temelju individualnih potreba i režima liječenja dijabetesa. Kao što smo spomenuli, Fiasp se ubrizgava u masno tkivo pod kožu trbuha, bedra ili nadlaktice. Preporučuje se mijenjanje mjesta ubrizgavanja kako bi se izbjegle učestale injekcije na istom mjestu. Kao i drugi inzulini, tako i ovaj može kod nekih pacijenata uzrokovati neželjene reakcije. Uobičajene nuspojave su hipoglikemija, a to je kada dođe do pada razine šećera u krvi, te se ovo može manifestirati kao drhtavica, znojenje, vrtoglavica, ubrzan puls, glad ili zbunjenost. Na mjestu uboda se mogu pojaviti reakcije na injekciju, a iskazuje se kao crvenilo, svrbež ili oticanje, no ove su reakcije privremene i brzo prolaze. Moguće su i druge nuspojave poput alergijskih reakcija, osipa, bolova u mišićima, probavnih smetnji ili promjena težine. Ukoliko primijetite bilo kakve neobične simptome nakon primjene injekcije, važno je obavijestiti svojeg liječnika.

Fiasp – cijena i iskustva

Lijek se treba držati što dalje od djece. Nakon isteka roka trajanja ne smije se više dalje koristiti. Prije upotrebe, lijek čuvajte u hladnjaku, te ga nemojte zamrzavati. Nakon prvog otvaranja ili ako ga nosite sa sobom kao rezervu, čuvajte ga u ulošku kako biste ga zaštitili od svjetlosti, nemojte ga odlagati u hladnjaku i čuvajte ga sobnoj temperatuti dok 30 stupnjeva Celzijeva. Fiasp sadrži djelatnu tvar inzulin aspart, a jedan milimetar sadrži 100 jedinica aspart inzulina, dok jedan uložak sadrži 300 jedinica inzulina aspart u 3 mililitra otopine. Ostali sastojci koji se nalaze u lijeku su metakrezol, fenol, glicerol, cinkov acetat, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, nikotinamid, argininklorid, kloridna kiselina, natrijev hidroksid te voda za injekciju. Fiasp je bistra i bezbojna tekućina koja dolazi u formi vodene otopine za injekciju vodena otopina u ulošku. U ljekarni se može pronaći pakiranja od po 5 i 10 uložaka po 3 mililitra. Lijek se izdaje na recept, te se može po pristojnoj cijeni pronaći u večini ljekarni. Iskustva korisnika su veoma dobra te mnogima pomaže kod održavanja normalne razine šećera u krvi.

Tagovi:

#Fiasp #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu