Lifestyle

Folacin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Folacin – primjena i djelovanje

Folacin je lijek koji pripada skupini lijekova pod nazivom antianemici, a to su lijekovi koji se koriste za liječenje slabokrvnosti odnosno anemije. Folacin sadrži u sebi djelatnu tvar folna kiselina, a folata kiselina je pripadnik skupine vitamina B. Ovaj se lijek koristi kod odraslih osoba za tretiranje megaloblastične anemije, a to je poremećaj koji napada sazrijevanje crvenih krvnih stanica, a to bude uzrokovano zbog manjka folata zbog pohranjenosti, zbog loše apsorpcije hrane poput celijakije ili glutenske enteropatije, ili zbog povećane potrebe za folnom kiselinom što se često događa tokom trudnoće. Također se lijek koristi za sprječavanje nedostatka folata koje može biti uzrokovano nekim lijekovima, za sprječavanje nedostatak folata kod hemolitičke anemije, a to je pojava gdje dolazi do smanjenja broja crvenih krvnih stanica, ili kod dijalize bubrega, kod oštećenja neuralne cijevi plod poput spina bifida kod žena koje planiraju trudnoću ili se nalaze u rizičnoj skupini poput žena koje su već imale oštećenje neuralne cijevi.

Folacin – upute i nuspojave

Folacin se koristi za liječenje deficita folata kod gladovanja, za prevenciju defekta neuralne cijevi kod novorođenčeta, kod nadoknade folne kiseline tokom trudnoće i dojenja, te za prevenciju i tretiranje megaloblastične anemije koje je uzrokovana hepatobilijarnim bolestima, upalnih bolesti crijeva i bolestima tankog crijeva. Za tretiranje megaloblastične anemije se preporučuje 1 tableta dnevno tokom perioda od 4 mjeseci. Kod stanja gladovanja, upalnih bolesti crijeva i malapsorpcije te se daju 3 tablete na dan. Kod prevencije defekta neuralne cijevi kod novorođenčeta se preporučuje trudnicama dnevna doza od 1 tablete tokom prva tri mjeseca trudnoće. Kod planirane se trudnoće preporučuje uzimanje Folacin lijeka 4 tjedna prije. Folna kiselina se inače dobro podnosi, te se rijetko kada pojavljuju nuspojave. Mogu se pojaviti određene alergijske reakcije i gastrointestinalne smetnje. Od alergijskih reakcija se mogu pojaviti svrbež, osip i bronhospazam, a od gastrointestinalnih smetnji se mogu pojaviti mučnina, flatulencija, nadutost, loš okus u ustima te anoreksija.

Folacin – cijena i iskustva

Folacin lijek se izdaje na liječnički recept, te se jedino može kupiti u ljekarni. Cijena Folacin lijeka je veoma prihvatljiva, te ako imate ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje, ono će Vam pokriti cijeli trošak kupovine ovog lijeka. Iskustva od drugih osoba koje su počeke koristiti ovaj lijek su iskusile značajno olakšanje tegoba, te smanjenje simptoma. Rok trajanja ovog lijeka Vam je napisano na samom pakiranu, te se lijek ne smije više dalje koristiti nakon što je istekao njegov rok trajanja. Lijek se trebate čuvati na suhom i tamnom mjestu, te ako imate malu djecu, trebate ga držati podalje od njih izvan njihovog pogleda i dohvata. Lijek dolazi u pakiranju od 20 tableta zapakirano u bijelom, neprozirnom blisteru. Jedna tableta sadrži 5 miligrama djelatne tvari folne kiseline. Osim djelatne tvari, lijek također sadrži i pomoćne tvari, a te pomoćne tvari su laktoza monohidrat te mikrokristalična celuloza. Ukoliko iskusite neku nuspojavu, odmah obavijestite svojeg liječnika ili ljekarnika o tome.

Tagovi:

#Folacin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši