Lifestyle

Fusicutan – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Fusicutan i njegovo djelovanje

Lijek Fusicutan sadrži sastojke koji daju antibiotik i kortikosteroida te djeluje u liječenju inficiranog ekcema i upale kože koja je uzrokovana bakterijskim infekcijama koje reagiraju na fusidatnu kiselinu. Međutim u nekim situacijama se ne preporučuje korištenje ove kreme kao što su infekcije uzrokovane gljivicama, virusima, promjena na koži uzrokovanih tuberkulozom i sifilisom, ukoliko postoji alergija na neki od sastojaka kreme. Ujedno se Fusicutan krema se ne koristi kada se pojave crvenila nakon cijepljenja, upalnih procesa kože oko usta, liječenja akni i rozaceje.

Ovaj lijek s obzirom da u sebi sadrži kortikosteroid ima snažno djelovanje i ne preporučuje se korištenje u duljem periodu, a ukoliko nakon dva dana korištenja kreme nema poboljšanja ili dođe do pogoršanja potrebno je obratiti se liječniku. Prilikom upotrebe kreme uvijek treba paziti da krema ne dođe u doticaj sa očima jer bi moglo doći do pojave glaukoma. Također se ova krema ne smije nanositi na velike površine kože i na otvorene rane i sluznice jer njezino djelovanje može biti toksično za organizam, stoga se i preporučuje koristiti kremu u što kraćem vremenskom periodu.

Lijek Fusicutan i njegove nuspojave

Dugotrajna primjena može izazvati nuspojave kao što je poremećaj rada hipotalamus – hipofiza – nadbubrežna žlijezda koji predstavljaju reguliranje hormona. Kao nuspojava može se osjetiti da je koža na području primjene kreme stanjena, a ujedno bakterije mogu postati otporne kod dugotrajne upotrebe.

Primjena kreme Fusicutan se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja, osim ako je to doista nužno, te kod dojilja nikako ne bi smjeli kremu nanositi na grudi i pazite da dijete ne dođe u kontakt sa kremom ukoliko ste tek rodili. Krema se ujedno ne smije primjenjivati na djeci zbog štetnog utjecaja kortikosteroida.

Nuspojave koje se javljaju često su pogoršanje ekcema, kontaktni dermatitis, svrbež i žarenje, te bol i iritiranje kože na mjestu primjene Fusicutan kreme. Kao nuspojave mogu se pojaviti i koprivnjača, osip, crvenilo, te pojava mjehurića na mjestu apliciranja kreme. Zamućeni vid, te pojava glaukoma i povišeni tlak u oku javljaju se ako se krema primjenjuje u blizini oka. Kod nekih se osoba javlja i inhibicija funkcija nadbubrežnih žlijezda, pojačano znojenje, gubitak pigmentacije, te pojačana dlakavost na tijelu.

GoSlim - smršaj zdravo

Iskustva sa lijekom Fusicutan

Osobe koje su koristile kremu Fusicutan svojim iskustvom mogu svjedočiti kako terapija ovim lijekom nije nimalo bezopasna te se mogu pojaviti razne nuspojave. Naravno nisu kod svih osoba iste nuspojave koje su se pojavile jer sve ovisi o stanju organizma i načinu djelovanja kortikosteroida na koži, no svi upozoravaju da su nuspojave učestalije kod dugotrajne upotrebe Fusicutan kreme.

Neke osobe upozoravaju da korištenje ove kreme u kombinaciji sa nekim drugim lijekovima koje redovito konzumiraju mogu dovesti do dodatnih komplikacija i težih nuspojava kada dva lijeka dođu u interakciju. Kod nekih se osoba pogoršala situacija sa ekcemom zbog kojeg je inicijalno i propisana ova terapija, pa u takvim slučajevima treba odmah prekinuti terapiju i obratiti se liječniku.

Svi upozoravaju da kremu ne treba koristiti na većim površinama tijela, te da se treba strogo pridržavati uputa liječnika koji je lijek i propisao, te treba paziti kako ne bi došlo do predoziranja i toksičnog utjecaja kortikosteroida na na cijeli organizam. Lijek se isključivo izdaje na recept i nije ga moguće nabaviti bez recepta u ljekarnama, a doze propisuju prema individualnoj situaciji i zdravstvenom stanju osobe.

Tagovi:

#Fusicutan #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak