Glucophage – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Glucophage – primjena i djelovanje

Contents

Glucophage je lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 i za održavanje normalne razine glukoze u krvi. Ovaj lijek smanjuje količinu glukoze koju jetra proizvodi i povećava osjetljivost tijela na inzulin, odnosno hormon koji kontrolira razinu glukoze u krvi. Glucophage također se može koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima za dijabetes, poput sulfonilureje, da bi se poboljšala kontrola razine glukoze u krvi. Također se može koristiti za liječenje nekih drugih stanja, poput policističnih jajnika ili gojaznost. Lijek smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i povećava osjetljivost tijela na inzulin. Kada se glukoza apsorbira iz hrane, ona ulazi u krvotok i putuje do stanica tijela. Inzulin se luči iz gušterače kako bi pomogao glukozi da uđe u stanice i bude iskorištena za proizvodnju energije. Međutim, kod dijabetesa tipa 2, stanice tijela postaju otpornije na inzulin, što znači da se glukoza ne apsorbira u stanice, već ostaje u krvotoku, što dovodi do povećanja razine šećera u krvi. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i povećava osjetljivost stanica na inzulin, što pomaže tijelu da iskoristi glukozu u krvi i smanji razinu šećera u krvi.

Glucophage – upute i nuspojave

Glucophage se uzima obično dva do tri puta dnevno tokom obroka. Doza se individualno prilagođava za svakog pacijenta na temelju njihove razine šećera u krvi i drugih faktora, poput dobi i težine. Prije nego što krenete uzimati Glucophage, važno je razgovarati s liječnikom o doziranju i uputama za uzimanje. Bitno je uzimati lijek svaki dan u točno određeno vrijeme jer može pomoći kod održavanja stabilne razine šećera u krvi stabilnom. Moguće nuspojave su mučnina, povraćanje, proljev, nadutost, bol u trbuhu, gubitak apetita, promjene u okusu, osip, glavobolju i umor. Međutim, u rijetkim slučajevima mogu se javiti ozbiljnije nuspojave. Hipoglikemija, odnosno niska razina šećera u krvi, može se pojaviti ako se lijek uzima u previsokoj dozi ili u kombinaciji s drugim lijekovima za dijabetes. Laktička acidoza je ozbiljno stanje koje se javlja kada se nakuplja mliječna kiselina u krvi, a može se pojaviti ako se lijek uzima u previsokoj dozi ili ako postoji neka druga bolest koja utječe na metabolizam mliječne kiseline. Oštećenje jetre je također rijetka nuspojava, a može se pojaviti kod osoba koje već imaju probleme s jetrom.

Glucophage – cijena i iskustva

Glucophage je lijek koji se koristi kod održavanja normalne razine glukoze u krvi i tretiranja dijabetesa tipa 2. Sadrži u sebi djelatnu tvar metforminklorid. U jednoj se tableti nalazi 1000 miligrama metforminklorida, a pomoćne tvari su mu povidon K30, hipromeloza, makrogol 8000, makrogol 400 i magnezijev stearat. Tableta je bijele boje, ovalnog oblika, bikonveksna i obložena filmom i ima na sebi razdjeljak sa oba dvije strane i ima na jednoj strani oznaku 1000. Tabletu možete podijeliti na dvije jednake polovice. Dolaze u pakiranu od 30 komada, 60 komada ili 120 komada u kartonskom pakiranju. Glucophage se može kupiti po dobroj cijeni u ljekarni uz predočenje recepta od svojeg liječnika. Iskustva mnogobrojnih ljudi su veoma pozitivna te su mnogi nakon kratko vremena primijetili već prve znakove poboljšanja stanja i smanjenja simptoma. Doziranje se prilagođava prema svakom pacijentu posebno. Ukoliko niste sigurni oko doziranja, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili s ljekarnikom.

Tagovi:

#Glucophage #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar