Haldol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Haldol djelovanje

Contents

Haldol je lijek koji sadrži butirofenonski derivat haloperidol, te pripada skupini najjačih neuroleptika, lijekova koji djeluju na psihoze na način da smiruju osjećaje, dovode do psihomotornog usporenja i ravnodušnosti. Ovaj lijek osim što djeluje antipsihotički, on regulira i psihomotorno i neurovegetativno na sustav sprečavajući nekoordinirane pokrete. Postoji u obliku tableta te tada djeluje nakon tri do četiri sata, ali i intramuskularno djeluje za 10 do 20 minuta. Može se davati i intravenozno uz stručnu pomoć i liječnički nadzor.

Haldol lijek se primjenjuje kod poticanja psihomotoričkih kretanja kod manije, akutne i kronične šizofrenije, demencije, te kod alkoholizma. Lijek pomaže kod halucinacija i buncanja koje se dešavaju kod shizofrenija, paranoja i drugim akutnim konfuznim stanjima. Ujedno je djelotvoran kod senilne razdražljivosti i agresivnosti, kod poremećaja ponašanja kod djece, pomaže kod tikova, štucanja i mucanja.

Manje je poznato da ovaj lijek služi u premedikaciji prije anestezije, te poslije operacije sprečava mučnine i povraćanja kao nuspojava nakon anestezije.

Haldol nuspojave

Haldol lijek se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, te osobama koje imaju akutno trovanje središnje živčanog sustava zbog alkohola, narkotika, hipnotika, sedativa, antidepresiva i anksiolitika. Ne preporučuje se ni osobama sa Parkinsonovoj bolesti, niti djeci mlađoj od 12 godina, a nikako djeci mlađoj od 3 godine.

Osobe koje imaju teške kardiovaskularne bolesti također ne bi smjele uzimati ovaj lijek jer lijek može izazvati pad arterijskog tlaka i anginozne bolove. Ujedno se ne preporučuje osobama koje imaju bolesti jetre i bolesti bubrega, te poremećaje rada štitnjače, glaukom, epilepsiju, te starijim i teško bolesnim osobama.

Uzimanjem Haldol lijeka mogu se kao nuspojave pojaviti vrtoglavice, nesanice, glavobolje, pospanost, depresije, mučnine, povraćanje, gubitak apetita, proljev ili zatvor. Ujedno kao nuspojave se mogu pojaviti poremećaji u menstrualnom ciklusu, rijetko no i nemoguće mogu se pojaviti poremećaji srčanog ritma, zastoj mokraće, glaukom, te alergijske reakcije, dermatitis i fotosenzibilnost na sunčevu svjetlost. Ukoliko se pojave teže nuspojave kao što su poremećaji svijesti liječenje treba odmah prekinuti.

Haldol iskustva i cijena

Osobe koje su koristile Haldol lijek neke od njih mogu posvjedočiti da ovaj lijek nije bezazlen i da može prouzrokovati puno neugodnih i po zdravlje neželjenih posljedica. Ovisno i individualnom stanju tako se i preporučuju doziranje koje ovisi i o cjelokupnom zdravstvenom stanju, te o bolesti kojom se ovim lijekom nastoji liječiti.

Lijek se izdaje na recept i uz liječnički nadzor te ga nije moguće bez recepta kupiti na slobodnom tržištu bez preporuke liječnika. Iskustva svjedoče da je lijek najbolje uzimati u kapima ili tabletama prije jela uz tekućinu, no previše tekućine.

Ujedno iskustva korisnika Haldol lijeka svjedoče da ovaj lijek snažno utječe na psihofizičke sposobnosti i da se ne preporučuje upravljanje vozilima i rad za strojevima ukoliko se osoba nalazi na terapiji ovog lijeka. Čak štoviše zabranjeno je upravljati vozilima i strojevima ako se uzima ovaj lijek i ljekarnici i liječnik će osobu o tome i upozoriti ako mora trošiti bilo koju dozu terapije ovog lijeka.

Tagovi:

#Haldol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar