Lifestyle

Hipotireoidizam – uzrok, simptomi, liječenje

Hipotireoidizam češće pogađa žene nego muškarce

Hipotireoza je stanje koje izaziva smanjeni rad štitnjače, mjerenjem razine hormona iz nalaza je vidljiva smanjena količina hormona T3 i T4 koje luči štitnjača. Hipotireoidizam češće pogađa žene nego muškarce, na tisuću muškaraca obolijeva jedan muškarac, a na tisuću žena obolijeva 19 žena. Rjeđe se javlja kao zasebna bolest, tada je to Hašimoto tireoidtis ili limfomatozna struma, autoimuna bolest štitnjače, a osim utvrđene niske razine hormona dijagnozu potvrđuju i karakteristična pozitivna antitijela na tireoglobin.

Uzroke za hipotireoidizam treba tražiti i u drugim autoimunim bolestima poput i posebnim zdravstvenim stanjima. Uzrok smanjenog rada štitnjače može biti reumatoidni artritis, dijabetes mellitus 1, perniciozna anemija koju nazivaju i opaka anemija, vitiligo i druge bolesti, zatim ostale vrste tireoiditisa, manično depresivne bolesti, trudnoća i postporođajni tiroiditis, stanja nakon terapija jodom ili kirurškim putem, starosna dob (starije žene su u većem riziku), neki lijekovi kao što je litij i tako dalje, a hipotireoza se može pojaviti sa blagim ili bez simptoma što otežava dijagnostiku.

Hipotireoidizam izgleda kao sindrom opće hormonalne neravnoteže

Hipotireoza se zbog mnogo razloga teško dijagnosticira i zato jer češće pogađa žene, a njezini simptomi kao što su umor, pospanost, loša cirkulacija, nepodnošenje hladnoće, mučnine, zatvor, poremećaji menstrualnog ciklusa, nedostatak znojenja, suhoća i hrapavost kože, promuklost i parestezija, uvijek uzimaju kao normalne ženske tegobe. Hipotireoidizam izgleda kao sindrom opće hormonalne neravnoteže, a njezini simptomi kod žena u menopauzi se često pripisuju običnim klimakteričnim tegobama. To je zato jer manjak hormona štitnjače usporava metabolizam i pad energije.

Hipotireoidizam može uzrokovati nagli porast težine, izazivati osjećaj mučnine, nadutost u trbuhu, podbuhlost lica i udova, ispadanje kose, oštećenje sluha i oticanje jezika (kod akutne hipotireoze), usporeni metabolizam usporava i sve druge funkcije u tijelu, usporen govor, razmišljanje, izazvati grozničava stanja. Zbog takve dijagnostičke slike hormone štitnjače i zovu energetskim hormonima, a njihov manjak izaziva pad energije, brzo umaranje i nedostatak volje i snage za obične obveze u danu, što potvrđuje da ti hormoni upravljaju našim ponašanjem.

Hipotireoidizam se liječi nadomjesnom hormonskom terapijom

Liječenje uzroka hipotireoze je otežano jer se pravi uzrok najčešće ne može utvrditi. Kod hipotireoze izazvane nekim drugim autoimunim bolestima, stanjima ili lijekovima naglasak je na liječenju osnovne bolesti. Hipotireoidizam se liječi nadomjesnom hormonskom terapijom, pripravcima od joda (kod guše), lijekovima protiv upale štitnjače, radioterapijom i drugim terapijskim metodama. Nadomjesnoj hormonskoj terapiji se dodaju drugi lijekovi po potrebi, to mogu biti kardioprotektori, srčani glikozidi, vitaminski pripravci, spolni hormoni za regulaciju menstrualnog ciklusa i neuroprotektori za metabolizam u mozgu.

Za hipotireoidizam se propisuje i dijetna prehrana namirnicama koje su bogate jodom. Žene sa hipotireozom često upadaju u depresivna stanja, ali ako dobivaju lijekove za depresiju moraju reći svom liječniku da su na nadomjesnoj hormonskoj terapiji. U trudnoći se doze i lijekovi prilagođavaju zbog zdravog razvoja fetusa, događa se takva beba rodi normalne dužine i težine, ali sa velikom glavom i nesraslih fontanela, a dugoročno hipotireoza može usporiti rast i razvoj djeteta naročito ako majka doji.

Tagovi:

#Hipotireoidizam #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši