Lifestyle

Ikervis – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Ikervis i za što se koristi?

Ikervis je lijek koji će se koristiti za liječenje ozbiljnog keratitisa/upale rožnice kod osoba koje pate od sindroma suhog oka. Lijek će se koristiti onda kada se terapija umjetnim suzama pokaže nedovoljnom. Ikervis se sastoji od djelatne tvari ciklosporin. Kako djeluje navedeni lijek? Kod bolesnika koji pate od sindroma suhog oka ili kod bolesnika koji ne proizvode dovoljno suza dolazi do isušenja oka. Kada osoba ne proizvodi dovoljno suza, sama rožnica se može upaliti i isto tako oštetiti, što uzrokuje nastanak keratitisa.

Ako osoba ignorira navedeno stanje, tada ono može rezultirati s infekcijom, ulceracijom i smanjenim vidnim poljem. Djelatna tvar u navedenom lijeku djelovat će direktno na stanice u imunosnom sustavu. Izravna primjena lijeka smanjit će upalu i moguća oštećenja, no samo na području oka. Korištenje navedenog lijeka je ograničeno, što znači da ono ne djeluje drugdje u tijelu. Kada se lijek propiše važno ga je uzimati redovito kako ne bi nastala moguća oštećenja na vidnom polju.

Ikervis primjena i mjere opreza

Kako će se koristiti Ikervis? Navedeni lijek izdat će se na liječnički recept, a samu terapiju započinje liječnik koji je obučen za oftalmologiju. Lijek dolazi u obliku kapi za oči. Preporučena doza iznositi će jednu kapljicu u oba oka, najbolje prije odlaska na spavanje. Liječnik će nakon prve terapije vidjeti da li postoji potreba za nastavkom. Kontinuirana terapija je moguća, i to najmanje svakih 6 mjeseci. Ukoliko osoba uz navedene kapi koristi još jedne kapi za oči, tada se različite kapi moraju primjenjivati u razmaku od 15 minuta.

Ikervis će se u ovome slučaju primjenjivati zadnji. Kome se ne preporučuje korištenje navedenih kapi? Ovaj lijek neće biti primjeren za bolesnike kod kojih postoji opravdana sumnja na upalu oka ili na upalu tkiva u oku. Prije propisivanja lijeka osposobljeni liječnik će napraviti pregled oka, i tako odrediti da li je navedeni lijek primjeren za korištenje ili ne. Potpuni popis o ograničenju korištenja lijeka naveden je na samoj uputi o lijeku koja je obavezna uz svako pakiranje.

Ikervis iskustva i liječenje

Osobe koje su koristile Ikervis kapi za oči radi dodatnog vlaženja i zaštite od suhoće navode kako je djelovanje kapi vidljivo već nakon prve primjene. Potrebno je naglasiti kako se iskustva s navedenim kapima mogu razlikovati, ovisno o jačini infekcije i primjeni ostalih lijekova. Da li postoje rizici povezani s korištenjem ovoga lijeka? Nuspojave su moguće. Najčešće se pojavljuju sljedeće nuspojave: Bol u oku, nadraženost oka, prekomjerno suzenje, crvenilo oka, crvenilo očnog kapka.

Navedene nuspojave su često kratkotrajne i nastupaju onda kada se kapi primjenjuju. Kapi se izdaju na liječnički recept. Cijena kapiju je za sada nedostupna radi nedavnog povlačenja lijeka s tržišta. Iako su kapi odobrene, one su nedavno povučene s tržišta radi moguće kristalizacije djelatne tvari. Kako će se čuvati Ikervis? Nakon primjene, kapi će se redovito stavljati u originalno pakiranje gdje stoji i uputa o samom lijeku. Kapi je važno držati podalje od djece, na suhom i tamnom mjestu.

Tagovi:

#Ikervis #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši