Infekcija crijevnom glistom – uzrok, simptomi, liječenje

Infekcija crijevnom glistom – uzrok

Contents

Crijevne gliste su paraziti koji žive u crijevima ljudskog tijela gdje se razmnožavaju. Infekcija crijevnom glistom poznata kao enterobioza prisutna je u sredinama kao što su vrtići i škole. Najviše obolijevaju bebe i djeca školske dobi od 5 do 10 godina, gdje se lako prenosi kontaktom. Najčešći simptom je svrbež u analnom području noću, jer tada ženke polažu jaja, što donosi nelagodu i otežava spavanje. Životni ciklus crijevne gliste uključuje tri faze: jaje, larva i zrela faza. U većini slučajeva ljudi su zaraženi u stadiju jaja.

Budući da se radi o parazitarnoj bolesti, čovjek je domaćin u kojem crijevne gliste završavaju svoj životni ciklus. Do prijenosa glista uglavnom dolazi zbog nepoštivanja osnovnih sanitarnih mjera, higijene i pripreme hrane. Među glavnim oblicima prijenosa su: izravan (gutanje ili udisanje jaja parazita) ili neizravan kontakt, konzumacija hrane i vode kontaminirane jajima ženki crva, infekcija kroz posjekotinu na koži. Infekcija crijevnom glistom također se može prenijeti preko ručnika i posteljine gdje crvi polažu jaja.

Infekcija crijevnom glistom – simptomi

U većini slučajeva, crijevni crvi žive u crijevima, ali postoje slučajevi gdje žive u koži, jetri, plućima i mozgu. Nakon što jajašca uđu u tijelo, talože se u crijevima i razvijaju se u odrasle crijevne gliste u roku od nekoliko tjedana. Odrasle ženke zatim migriraju u debelo crijevo, dospijevaju u analnu regiju i noću, gdje polažu stotine jaja, što uzrokuje peckanje i iritaciju u području anusa. Infekcija crijevnom glistom može se manifestirati kao bol u trbuhu, gubitak apetita i perianalni svrbež.

Ostali simptomi glista su: mučnina, promjene apetita, neraspoloženje, slabost, gubitak težine, vrtoglavica, povraćanje, proljev sa ili bez krvi. U teškim slučajevima može dovesti do oštećenja mozga. Odrasli i djeca s ovim simptomima moraju posjetiti liječnika nakon što primijete ove simptome. Za dijagnozu je potreban pregled stolice, a rade se i krvne pretrage. Infekcija crijevnom glistom se vrlo brzo može proširiti na ostale članove obitelji, zbog čega se treba testirati cijela obitelj.

Infekcija crijevnom glistom – liječenje

Nakon što se izvrše pretrage stolice i krvi kako bi se utvrdila infekcija crijevnom glistom, provodi se liječenje. Ovisno o intenzitetu simptoma, liječnik propisuje odgovarajuću terapiju. Da bi došlo do izlječenja, članovi obitelji oboljelog od crijevnih glista moraju primjenjivati isti način liječenja, bez obzira na to imaju li simptome ili ne. Infekcija crijevnom glistom lakše je liječiti ako se dodatna pažnja posveti osnovnim higijenskim i preventivnim mjerama za svakodnevni život, a to su: temeljito pranje ruku nakon korištenja kupaonice i prije rukovanja hranom, pažljivo pranje hrane prije pripreme, osobito ako se konzumira sirova, koristi filtrirana ili prokuhana voda.

Također je važno izbjegavati hodanje bosih nogu na mjestima koja bi mogla biti kontaminirana izmetom. Jaja glista mogu ostati na različitim površinama, uključujući slavine, igračke i kućanske aparate i do dva tjedna, stoga je najučinkovitiji način sprječavanja daljnjeg širenja njihovo redovito pranje i čišćenje. Kako bi se uništila jajašca glista, posteljinu, pidžame, donje rublje i ručnike treba prati u vrućoj vodi i sušiti na visokoj temperaturi.

Tagovi:

#Infekcija #crijevnom #glistom #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar