Lifestyle

Iritabilni kolon – uzrok, simptomi, liječenje

Što je iritabilni kolon i zašto nastaje?

Kolon je naziv koji se koristi za debelo crijevo koje povezuje određeni dio tankog crijeva koji vodi do anusa. Debelo crijevo započinje sa slijepim crijevom na kojemu se nalazi crvuljak koji se naziva Appendix, te se nastavlja uzlazno i dolazi do poprečnog kolona. Nastavlja se do silaznog kolona koji će prijeći u sigmu i završava na rektumu ili završetku crijeva. Što je iritabilni kolon i zašto nastaje? Iritabilni kolon se može opisati kao stanje koje je karakteristično po neprestanoj boli u crijevu, te proljevu ili zatvoru.

Ponekad se navedeno stanje naziva i spastički kolon i neurogeni proljev. Sindrom iritabilnog kolona se ne povezuje s težim bolestima. Mogući uzroci nastanka ovoga sindroma su stres te napetost. Često nastaje i radi trovanja hranom, ili alergije na određenu namirnicu. Tko najčešće obolijeva? Uglavnom mlađe osobe u dobi od 20 do 30 godina. Upravo navedena dobna skupina najviše pati od stresa i nepravilne prehrane, što u kombinaciji može dovesti do navedenog stanja.

Kako se prepoznaje iritabilni kolon?

Sami simptomi često mogu varirati. Najčešći simptom je bol u trbuhu koja će se manifestirati periodičnim grčevima koji nestaju nakon odlaska na wc. Moguća je pojava proljeva ili zatvora, kao i oba stanja. Iritabilni kolon se može manifestirati na dva načina: Proljev uz grčeve, opstipacija uz grčeve. Bolesnici najčešće pate od opstipacije s grčevima. Uz navedene simptome, bolesnik može osjetiti i: Nadutost, bučnu probavu, sluz na stolici. Iritabilni kolon često donosi osjećaj slabosti i mučnine, blijedilo osobe, povraćanje.

Kada je poželjno zatražiti pomoć liječnika? Navedeni sindrom nije opasan, no on može biti izuzetno neugodan i ometati svakodnevno funkcioniranje. Kada primijetite promjenu u probavi potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Rutinskim pregledom liječnik može utvrditi da li postoji potreba za daljnjim pretragama ili ne. Ako pretrage nisu potrebne, tada će liječnik dati određeni savjet i propisat će određeni lijek koji će ukloniti prisutne tegobe. Prilikom posjeta liječniku potrebno je naglasiti koji se simptomi osjete i koliko dugo oni traju.

Kako se liječi iritabilni kolon?

Kako bi se navedeno stanje liječilo, potrebna je dijagnoza. Ne postoje specifične pretrage koje mogu utvrditi postojanje iritabilnog kolona. No, kako bi se uklonile sumnje na druga oboljenja, liječnik može preporučiti dodatne krvne pretrage. Ostale bolničke pretrage poput RTG-a kolona ili rektoskopija mogu se koristiti u svrhu eliminacije težih oboljenja. Da li se iritabilni kolon može liječiti? Liječnik će često savjetovati određenu dijetu, te će prema potrebi savjetovati uzimanje određenih preparata (tableta) kako bi se smanjile neugodnosti u crijevu.

Ako je zatvor dominantni simptom, tada će se predložiti prehrana koja je bogata s celulozom te blagi laksativi poput planinskog čaja. Pošto su svi simptomi povezani uz stres, liječnik će preporučiti izbjegavanje stresnih situacija. Ukoliko specijalističko liječenje ne pokaže rezultate, tada će se primijeniti bolničko liječenje. Da li se iritabilni kolon može izbjeći? Prevencija je moguća uz prehranu koja je bogata celulozom i vlaknima. Poželjno je minimalizirati stres, masnu i zašećerenu hranu.

Tagovi:

#Iritabilni #kolon #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak