Lifestyle

Iskliznuće diska – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Iskliznuće diska te što ga uzrokuje

Iskliznuće diska je stanje u kojem jedan jastučić koji se nalazi između kralježaka isklizne iz svoje pozicije te više nije na njoj. Iskliznuće diska češće pogađa osobe koje su između 25 godina i 45 godina starosti, također će češće pogoditi osobe koje su muškog spola.

Čimbenici koji mogu utjecati na iskliznuti disk su svakako podizanje predmeta neispravno te pretilost osobe.

Od 25 godina diskovi počinju slabiti tj. isušivati, a to se najčešće događa tokom hodanja. U ovim godinama treba se istezati prije svakog mogućeg napora kako bi se diskovi očuvali u što boljem stanju. Disk može iskliznuti i zbog pretjeranog stresa u svakodnevici te zbog raznih ozljeda. Ozljeda diska se može dogoditi zbog presavijanja, okretanja i podizanja teških predmeta nepravilno.

Poslije 45. godine života se oko diskova počne stvarati vezivno tkivo koje pomaže da bi se diskovi stabilizirali te na taj način i mogućnost ozljede je puno manja nego u prethodno vrijeme.

Siimptomi koje uzrokuje Iskliznuće diska

Iskliznuće diska može prouzročiti manji broj simptoma koji su vrlo primjetni kod osobe kojoj je disk iskočio. Iskliznuće diska može uzrokovati simptome hernijacije ili simptome prolapsa koji se ponekada mogu razviti vrlo naglo a ponekada se mogu razvijati i duži period.

Simptomi koji se mogu primijetiti su:

  • Vrlo tupa bol koja se može osjetiti u području gdje je disk iskočio
  • Spazma mišića
  • Krutost u području gdje je disk iskočio
  • Vrlo otežana mogućnost kretanja
  • Bolovi koji postaju sve intenzivniji

Ako je u procesu iskliznuća diska došlo do pritiska na živac kralježnice od strane samog diska mogu se pojaviti i neki od idućih simptoma:

  • Slabost u rukama i nogama
  • Pokretljivost ruke ili noge može biti vrlo ograničeno
  • Vrlo jaka bol
  • Utrnulost i trci u nozi ili u ruci

Bol koja se osjeti kod iskliznutog diska se može ublažiti mirovanjem, a može i postati jača kod izvođenja nekih teških i napornih radnji. To može uključivati i kihanje, kašljanje, sjedenje, naginjanje i naravno hodanje.

Kako se liječi Iskliznuće diska

Iskliznuće diska dijagnosticira se rengenskom snimkom kojom će se isključiti svaka druga mogućnost bolova u leđima. Jedna od mogućnosti je i spondiloza.

Pomoću magnetske rezonance te kompjuterizirane tomografije se određuje položaj diska koji je iskliznut. Nakon dijagnosticiranja slijedi period od 6 do 8 tjedana mirovanja kako bi prošao otok, a čak i ako je disk oštećen, bol u tom periodu pada te liječnik tek tada najvjerojatnije prepisuje lijekove protiv bolova te nastavak mirovanja. Ako su bolovi kontinuirani ili još jači s vremenom, u tom slučaju se mora ići u bolnicu.

Kod osoba koje više ne osjećaju bolove, terapija je najčešće tjelovježba te fizikalna terapija koje će ubrzati proces liječenja i ubrzati proces oporavka od stanja koje je uzrokovalo iskliznuće diska.

Bol se može smanjiti samim istezanjem kojim se pritisnuti živac opušta te popusti i sama bol.

Ako ne pomaže ništa od navedenog najčešće se poteže za anestetikom koji se ubrizga u krugu živca koji je prikliješten.

Tagovi:

#Iskliznuće #diska #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši