Lifestyle

Kako prepoznati hepatitis?

Koje su vrste hepatitisa?

Hepatitis je upala jetre koja može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući virusne infekcije, alkohol, lijekove, autoimune bolesti i metaboličke poremećaje.

Kako prepoznati hepatitis? Prvo trebate znati da postoje različite vrste hepatitisa, označene slovima A, B, C, D i E, pri čemu svaka ima svoj specifičan uzročnik.

Kako prepoznati hepatitis

Kod hepatitisa A je uzrok virus A, prenosi se preko feko-oralnog puta, obično putem kontaminirane hrane ili vode, te se povezuje s lošim higijenskim uvjetima.

Kod hepatitisa B je uzrok virus B, prenosi se kroz krv, seksualni kontakt, majka-na-dijete tijekom poroda, a može biti akutan ili postati kroničan.

Kod hepatitisa C je uzrok virus C, te se prenosi putem krvi, dijeljenje igala, nezaštićeni seksualni kontakt, a često postaje kroničan, a dugotrajna infekcija može dovesti do ciroze jetre.

kako prepoznati hepatitis?
Kako prepoznati hepatitis?

Kod hepatitisa D je uzrok delta virus, kojeg može dobiti osoba s hepatitisom B i prenosi se putem krvi, slično kao kod hepatitisa B.

Kod hepatitisa E je uzrok virus E, a prenosi se feko-oralnim putem, često putem kontaminirane vode, a često se javlja u područjima s lošom sanitarnom infrastrukturom.

Šta uzrokuje hepatitis?

Uzrok kod autoimunog hepatitisa je uzrok tijelo koje napada vlastite stanice jetre, a može dovesti do upale jetre.

Kod alkoholnog hepatitisa, uzrok je vezan uz dugotrajnu konzumaciju alkohola, a on može oštetiti stanice jetre.

Kod hepatitisa induciran lijekovima je uzrok reakcija tijela na određene lijekove, kemoterapiju ili druge toksične tvari koji mogu izazvati toksične učinke na jetru.

Poremećaji poput masne jetre ili genetskih bolesti mogu uzrokovati hepatitis, te utjecati na normalnu funkciju jetre.

Što se tiče simptoma hepatitisa, sve ovisi o vrsti virusa i koliko je daleko napredovala infekcija. U nekim slučajevima, osobu možda neće mučiti nikakvi simptomi, posebno u početnim fazama bolesti.

kako prepoznati hepatitis?
Kako prepoznati hepatitis?

Simptomi hepatitisa

Opći simptomi su umor, gubitak apetita, gubitak težine i blaga povišena temperatura. Od gastrointestinalnih simptoma, mogu se pojaviti mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, najčešće u gornjem dijelu trbuha, tamna boja urina, svijetla boja stolice.

Može se pojaviti i žutica gdje koža i oči poprime žutu boju zbog visoke razine bilirubina u krvi. Može se pojaviti bol i nelagoda u mišićima i zglobovima.

Pojavljuje se svrbež kože, što je povezano s povećanom razinom bilirubina. Mogu se pojaviti problemi sa spavanjem, poput nesanice ili osjećaja umora unatoč odmoru.

Mogući su neurološki simptomi kao što su zbunjenost ili problemi s koncentracijom. Simptomi hepatitisa obično ovise o ozbiljnosti bolesti i njezinom trajanju.

kako prepoznati hepatitis?
Kako prepoznati hepatitis?

Akutni hepatitis može uzrokovati iznenadne simptome, dok se kronični hepatitis može razvijati polako tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Liječenje hepatitisa ovisi o vrsti hepatitisa, ozbiljnosti bolesti i da li je bolest akutna ili kronična. Kod hepatitisa A nema specifičnog antivirusnog liječenja.

Opuštanje i dovoljna hidratacija obično su dovoljni za oporavak. Kod hepatitisa B nema posebnog liječenja, ali za kronični hepatitis B, liječenje može uključivati antivirusne lijekove poput interferona ili nukleotidnih analoga, ovisno o stupnju oštećenja jetre.

Za liječenje hepatitis C koriste se antivirusni lijekovi koji su učinkoviti u eliminaciji virusa. Kod hepatitisa D nema specifičan antivirusni tretman, te je liječenje usmjereno na kontrolu simptoma i poboljšanju funkcije jetre.

Što se tiče hepatitisa E, on se u većini slučajeva povlači sam od sebe, a liječenje obično uključuje podršku funkciji jetre i simptomatsko liječenje.

Liječenje autoimunog hepatitisa uključuje imunosupresivne lijekove kako bi se kontrolirala autoimuna reakcija i upala jetre.

Za liječenje alkoholnog hepatitisa je potrebno prestati s konzumacijom alkohola, te liječenje uključuje medicinsku podršku, nutricionističku terapiju i druge intervencije ovisno o ozbiljnosti stanja.

Kod hepatitisa uzrokovan lijekovima, potrebno je prestati konzumirati lijekove uzročnike te liječenje usmjeriti na smanjenje simptoma.

Još zanimljivih preporuka za vas: