Lifestyle

Kako ukloniti bradavice – Liječenje i izbjegavanje bradavica

Kako nastaju bradavice

Bradavice su dobroćudne izrasline na koži koje više predstavljaju estetski problem nego zdravstveni. Najčešće se javljaju u srednjoj dobi kada ih se dobiva puno na dijelovima tijela koji se trljaju, ispod pazuha, na bedrima, ispod dojke kod žena, na trbuhu, ali vidljivom vratu, pa čak i licu. Virusna bradavica nastaje pod utjecajem virusa kao što je to preko 150 vrsta virusa HPV te nastaju kad padne imunitet tijela. Virusne bradavice su obično u dva oblika ravne i filiformne koje su oblikovane poput izraslina koje izgledaju kao preklop kože.

Postoji i obična bradavica koje je plosnatog zrnatog oblika a javlja se uzrokovana virusom na stopalu ili rukama. Planarna bradavica je virusna koja se javlja na stopalu i ona raste ispod kože te izgleda kao rupa okružena čvrstom kožom. Periungalna bradavica uzrokovana virusom raste ispod noktiju i kod kožice noktiju, bolne su i uzrokuju žutilo na noktima. Bradavica se može pojaviti i na spolovilu, u ustima ili u nosnicama koje su također uzrokovane virusom.

Kako ukloniti bradavice prirodnim putem

Postoje brojne prirodne metode kojima se bradavica može ukloniti ili smanjiti, a jedan od njih je morska voda jer sadrži sol i jod koji isušuju bradavicu. Lanenu krpu treba namočiti u morsku vodu i držati pola sata, a postupak ponoviti dok bradavica ne otpadne. Slično je i sa lukom kojeg treba sitno nasjeckati posoliti te ostaviti da pusti sok, tekućinom namazati bradavice dva puta dnevno.

Ricinusovo ulje treba mazati ujutro i navečer na čistu kožu gdje se nalazi bradavica te postupak ponavljati dok bradavica ne otpadne. Može se napraviti smjesa od ricinusovog ulja i soda bikarbone te tu smjesu nanijeti s gazom i pokriti, ponoviti nekoliko puta dnevno. Sok od smokve koji se nakapa na bradavicu pustite da se osuši, pa isperite mlakom vodom i ponavljajte dok bradavica ne otpadne.

Mliječika je biljka čije cvijetove je potrebno prvo dobro isprati, zatim sitno nasjeckati i dodati u 100 g svinjske masti koja nije slana mješavinu kuhati dva sata, procijediti i ostaviti da se ohladi, te tom smjesom mazati dva puta dnevno. Jabučni ocat je lijek sam po sebi za mnoge zdravstvne probleme a učinkovito uklanja bradavice i fibrome, jedino ne smijete nanositi na područje oko očiju i na kapke. Natopite komadić vate držite 15 minuta i nakon toga isperite, postupak ponavljate tri puta dnevno desetak dana.

Kako ukloniti bradavice medicinskim putem

Liječenje bradavica salicilnom kiselinom je najčešća medicinska medota i može se kupiti u ljekarnama mast bez recepta, a liječenje ovom masti može trajati i četiri mjeseca prije nego bradavica otpadne. Trudnicama se ne preporučuje korištenje ove masti kako ne bi naštetilo plodu.

Ukoliko se bradavice kod muškarca nalaze na licu koje treba svakodnevno brijati postoji opasnost od zarezivanja bradavica i širenja virusne infekcije, stoga i inače nemojte sami rezati bradavicu ili trgati je.

Metoda uklanjanja bradavice tekućim dušikom je potpuno bezbolna jer se u tom postupku ona smrzava te nakon nekog vremena sasuši i nestane. Elektrokoagulacija bradavica je postupak uklanjanja pomoću struje i postupak se provodi pod lokalnom anestezijom. Najestetskiji način uklanjanja bradavica je laserskim putem jer kod ovakvog uklanjanja ne ostaju ožiljci, a može se napraviti u privatnim poliklinikama jer ovaj postupak ne pokriva zdravstveno osiguranje pa ćete to morati platiti. Medicinskim uklanjanjem gotovo uvijek ostaju ožiljci, pa je uvijek bolje primjeniti neku od prirodnih metoda gdje će se koža oporaviti i neće ostati ožiljci.

Tagovi:

#Kako #ukloniti #bradavice #Liječenje #izbjegavanje #bradavica
Izvorni članak