Lifestyle

Kamenci mokraćnog sustava (urolitijaza) – uzrok, simptomi, liječenje

Kamenci mokraćnog sustava uzroci

Kamenci mokraćnog sustava još se zovu urolitijaza nastaju kada se u mokraći nalazi prevelika količina mineralnih soli. Kamenac se pojavljuje kada se te mineralne soli nakupljaju u obliku malih tvrdih naslaga. Najčešće se prvo javljaju u bubrezima kao bubrežni kamenci, a uz uzrok nakupljanja mineralnih soli, uzrok može biti i infekcije urinarnog trakta.

Kada se kamenci mokraćnog sustava otkinu i krenu kretati kroz urinarni trakt to može biti vrlo bolno, a ponekad kada su preveliki je potrebna i operacija kako bi se odstranili ukoliko sami ne mogu proći kroz mokraćnu cijev sa mokraćom van tijela. Muškarci su više pogođeni kamencima nego žene zbog svoje fizionomije. Također, kao uzrok može biti i nedovoljna konzumacija tekućine, te preveliki unos životinjskih masti, alkohola, šećera, te pretilost i prevelika tjelesna težina.

Uzrok mogu biti kristalne tvari kao kalcij, mokraćna kiselina i oksalati u urinu. No uzrok mogu biti i genetske predispozicije ukoliko netko u vašoj obitelji ima sa time problema, možete ih imati i vi. Od uzroka se mogu navesti i još razne anomalije bubrega i urinarnog trakta koje sakupljaju štetne tvari i kreiraju kamence.

Kamenci mokraćnog sustava simptomi

Kamenci mokraćnog sustava se javljaju dosta često i vrlo često nemaju nekih vidljivi simptoma, ako su sitni. Takvi sitni kamenci se pronalaze slučajno nekim drugim pretragama poput UZV abdomena. No, kamenci mogu imati i vrlo jake i neugodne simptome ukoliko je bol prejaka potrebna je hospitalizacija kako bi se kamenci odstranili kirurškim liječenjem ili drugim metodama.

Kada su simptomi jaki prepoznat ćete ih kao bol u donjem dijelu trbuha i u preponama koja dolazi na mahove i različitog je intenziteta. Svako mokrenje je bolno, a sam urin može biti crvene ili smeđe boje. Čak vam može postojati stalna potreba za mokrenjem, kao i učestalo mokrenje.

Mučnina i povraćanje, temperatura, ali i treskanje zimice su također simptomi koji ukazuju da postoje kamenci mokraćnog sustava. Kada kamenci krenu izlaziti to može biti vrlo bolno te oni mogu oštetiti urinarni trakt pa se može pojaviti i krv u mokraći. Ukoliko je kamenac veličine do 5 milimetara obično prolazi urinarni trakt samostalno, no ako je veći od 10 milimetara bit će potreban operativan zahvat.

Kamenci mokraćnog sustava liječenje

Kamenci mokraćnog sustava se liječe ovisno o pojedinačnom slučaju kao i svaka druga bolest. Ni jedna bolest se ne liječi na isti način kod različitih pacijenata jer je svaki organizam različit. Ukoliko je kamenac malen uz pomoć dovoljno tekućine omogućit ćete mu lakši prolaz kroz urinarni trakt i izlazak iz organizma. Za bolove vam mogu pomoći lijekovi protiv bolova, paracetamoli, ibuprofeni.

Za pomoć u liječenju i izlasku kamenaca iz tijela liječnik vam može propisati uzimanje alfa blokatora koji će opustiti mišiće urinarnog trakta, te će uz pomoć ovih lijekova kamenac lakše i bezbolnije izaći.

Kada su veliki kamenci mokraćnog sustava bit će potrebne druge metode poput razbijanja kamenaca, ekstrakorporalna litotripsija koja koristi šok valove ne bili kamence razbila u manje dijelove koji kasnije mogu sami izaći u obliku pijeska. Oni kamenci koji se ne mogu razbiti zahtijevat će kirurško otklanjanje. Sami si možete pomoći da konzumirate dovoljno tekućine, u prehranu ubacite namirnice bogate kalijem, kalcijem, magnezijem, vitaminom B6. A u slučaju da je uzrok mokraćna kiselina smanjite crveno meso, školjke, ribu, grašak, špinat, cjelovite žitarice.

Tagovi:

#Kamenci #mokraćnog #sustava #urolitijaza #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši