Lifestyle

Ketonal duo – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Štoje Ketonal duo i za što se koristi?

Ketonal duo je lijek koji pripada u skupinu nesteroidnih protuupalnih lijekova. Riječ je o tvrdim kapsulama koje imaju prilagođeno oslobađanje djelatne tvari ketoprofena. Djelovanje lijeka je namjereno za ublažavanje boli i upala, ne za liječenje same bolesti. Ketonal duo se najčešće koristi kod: Reumatoidnog artritisa ili upale manjih zglobova u tijelu, upale kralježnice te većih zglobova, oštećenja zglobnih hrskavica te kostiju, upala okolo zglobova, nateknuća, ortopedskih te kirurških zahvata, bolnih menstruacija. Što je potrebno znati prije uzimanja navedenog lijeka?

Navedeni lijek se ne smije uzimati ako ste alergični ili osjetljivi na glavne te sporedne sastojke lijeka, ako patite od ulkusa ili čira, ako imate problema sa probavnim sustavom, ako bolujete od težih bolesti srca ili jetre, ako bolujete od težih bolesti bubrega, ako ste trudni. Prije korištenja navedenog lijeka poželjno je zatražiti mišljenje liječnika ili ljekarnika. Navedeni lijek nikako ne bi smjele uzimati osobe koje su imale ili imaju teža zdravstvena stanja. Prije korištenja navedenog lijeka, obavezni ste liječnika uputiti u svoje cjelokupno zdravstveno stanje kako bi se izbjegle moguće komplikacije prilikom liječenja.

Ketonal duo primjena i mjere opreza

Kako se uzima Ketonal duo? Lijek će se uzimati prema uputama liječnika ili ljekarnika, ili prema uputama o lijeku koje dolaze sa svakim pakiranjem. prepisana doza se ne smije svojevoljno mijenjati. Uobičajena doza iznosi 1 kapsulu sa prilagođenim oslobođenjem od 150 mg jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza iznosi 200 mg dnevno. Ukoliko mislite da je učinak lijeka preslab ili prejak, tada je potrebno razgovarati o pojačavanju ili smanjivanju doze. Često se prepisuje adolescentima i odraslim osobama.

Ketonal duo se uzima oralno, uz čašu vode ili čaja, uz ili nakon obroka. Kapsule nije potrebno žvakati niti drobiti, već samo progutati uz minimalno 100 ml tekućine. Što ako ste prekoračili dozu? U slučaju predoziranja trebalo bi se odmah javiti najbližoj jedinici za hitnu medicinsku pomoć. U slučaju da ste zaboravili uzeti prepisanu dozu, tada je važno sutra dan nastaviti sa redovitim uzimanjem. Nikada ne biste smjeli sami određivati dozu za liječenje, i isto tako nikada ne biste smjeli davati navedeni lijek drugoj osobi – iako ta osoba ima slične ili iste simptome poput vas.

Ketonal duo iskustva i liječenje

Ketonal duo se koristi kao lijek za liječenje upalnih i bolnih stanja. Mnoga iskustva navode kako je riječ o djelotvornom lijeku koji brzo i uspješno uklanja uzroke boli ili upale. Da li korištenje navedenog lijeka uzrokuje nuspojave? Poput svih lijekova, Ketonal duo može uzrokovati određene nuspojave. U najčešće nuspojave ubrajamo: Poremećaje u probavi, žgaravicu, bolove u trbuhu, mučnina i povraćanje. Ostale manje česte nuspojave možemo pronaći na uputi za lijek koja dolazi uz svako pakiranje. Navedene kapsule dobivaju na liječnički recept. Cijena za pakiranje od 30 kapsula po 150 mg iznosi 3,24 €.

Nakon otvaranje lijeka, on se mora držati dalje od pogleda te dohvata djece. Preporučuje se njegovo čuvanje u originalnom pakiranju, na tamnijem mjestu bez direktne svjetlosti. U slučaju da je lijeku istekao rok trajanja, on se mora adekvatno ukloniti. Liječenje će trajati ovisno o boli ili upali, što znači da će svaka osoba imati drugačiju terapiju. Liječenje se nikada ne smije ukidati svojevoljno radi pogoršanja stanja. Važno je savjetovati se sa svojim liječnikom ukoliko osjetite poboljšanje ili pogoršanje stanja.

Tagovi:

#Ketonal #duo #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši