Lifestyle

Klavax bid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Klavax bid djelovanje bazira na amoksicilinu i klavulanskoj kiselini

Mnoge bolesti uzrokovane raznim bakterijama liječe se uz pomoć antibiotika jer su oni jedini koji mogu uništiti te uzročnike bolesti. Iako je antibiotik bio slučajno otkriće, zahvaljujući njemu su izliječene mnoge bolesti koje su prije njegovog otkrića ostavljale velike posljedice. Ovisno o tome koja je bakterija u pitanju, daju se različiti antibiotici. No postoje neki antibiotici kao što je klavax bid koji djeluje na velik spektar raznih bakterija. Klavax bid spada u penicilinske antibiotike koji se koriste za liječenje infekcija, a njegove glavne djelatne tvari su amoksicilin i klavulanska kiselina. Ovisno o vrsti infekcije, liječnik prepisuje antibiotik koji može biti različitih jačina pa su tako s obzirom na to omjeri amoksicilina i klavulanske kiseline drugačiji. Najčešće bolesti za koje se daje ovaj lijek su infekcije gornjih dišnih putova poput upala sinusa ili upala krajnika, zatim donjih dišnih puteva poput bronhitisa ili bronhopneumonije pa sve do upala mokraćnih puteva ili infekcija nastalih na površini kože.

Klavax bid kao i svaki lijek ima nekih nuspojava

Klavax bid, kao uostalom i svaki drugi lijek može imati određenih nuspojava. Svako tijelo je drugačije te drugačije reagira na lijek, pa se tako kod nekih ljudi mogu javiti neke nuspojave, no većinom se lijek dobro podnosi. Klavax bid kao najčešće nuspojave navodi mučninu, povraćanje i proljev, od čega je proljev najčešća nuspojava jer antibiotik osim što uništava uzročnike bakterijskih infekcija, također uništava i neke dobre bakterije poput onih u našim crijevima koje održavaju crijevnu floru. Osim toga, mogu se javiti gljivične infekcije usta ili kože, dok se kod nekih žena mogu pojaviti i gljivične infekcije rodnice. Sve ostale nuspojave mnogo su rjeđe i one mogu rezultirati određenim vrstama osipa, glavoboljom, omaglicom ili povišenim vrijednostima jetrenih enzima prilikom rađenja krvne slike. Ovaj lijek nikako nemojte uzimati ukoliko imate alergiju na ijedan od glavnih sastojaka, odnosno, ukoliko ste alergični na amoksicilin ili klavulansku kiselinu jer alergijske reakcije mogu biti burne i loše završiti ukoliko nema brze liječničke intervencije.

Klavax bid uspješno liječi mnoge infekcije

Klavax bid je antibiotik koji spada u osnovnu listu lijekova Hrvatskog za zdravstveno osiguranje. Radi se o lijeku koji se dobiva na recept te se ne može kupiti u slobodnoj prodaji bez posjedovanja recepta. Kako se radi o lijeku s osnovne liste, njegova cijena je izrazito niska i bez posjedovanja zdravstvenog osiguranja, dok je kod osoba koje posjeduju osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje besplatan. Klavax bid kao takav može malo varirati u cijeni s obzirom na to koji je proizvođač u pitanju jer se radi o lijeku čiji recept za izradu posjeduju mnoge farmakološke tvrtke te stoga na tržištu postoje različiti proizvođači i pakiranja. Iskustva korisnika u najvećoj su mjeri pozitivna te je mnogima taj antibiotik pomogao izliječiti bakterijske infekcije i to već nakon što se iskoristila prepisana doza. Bitno je samo držati se preporuka svojeg liječnika te lijek iskoristiti do kraja kako bi on imao vremena djelovati i uništiti bakterije koje uzrokuju infekciju.

Tagovi:

#Klavax #bid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši