Lifestyle

Klavocin bid sirup – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Klavocin bid sirup i njegovo djelovanje

Lijek Klavocin bid sirup u svom sastavu sadrži amoksicilin i klavulanske kiseline u obliku kalijevih soli, te djeluje kao penicilinski antibiotik amoksicilin na bakterije i mikroorganizme. Klavulanska kiselina pojačava učinak amoksicilina i na taj način učinkovito djeluje na otporne uzročnike, pa time lijek ima široki spektar djelovanja na različite bakterije i mikroorganizme.

Lijek Klavocin bid sirup se primjenjuje i ima učinkovito djelovanje kod infekcija gornjih i donjih dišnih puteva kao što su akutni sinusitis, akutni bronhitis, otitis media, tonzilitis, lobarne pneumonije. Ujedno ovaj lijek ima učinkovito djelovanje kod infekcija mokraćnog sustava poput cistitis, uretritisa, gonoreja, a i kod pomaže kod infekcija kože i mekih tkiva kao što su infekcije rana, ugriza, potkožnih čireva, apscesa, celulitisa. Infekcije kostiju i zglobova, dentalne infekcije, te kombinacije različitih infekcija liječe se ovim lijekom upravo zato što ovaj lijek ima široki spektar djelovanja na veliki broj bakterija i mikroorganizama. Lijek se može primjenjivati i kod djece no tada se doze moraju prilagoditi prema dobi i težini djeteta, dok se kod odraslih uzimaju pune doze kako je propisano uputama o lijeku.

Nuspojave lijeka Klavocin bid sirup

Potreban je poseban oprez kod osoba koje imaju poremećaj u radu jetre, te tokom terapije lijekom Klavocin Bid sirup treba kontrolirati jetrene funkcije putem jetrenih enzima u krvi jer postoji rizik od pojave žutice. Nuspojave se mogu pojaviti kod predoziranja, te Klavocin Bis sirup može izazvati poremećaje probavnog sustava, a mogu se pojaviti i ošamućenost, nesanica i agitiranost, što je potrebno liječiti hemodijalizom ukoliko dođe i do poremećaja elektrolita.

Iako se Klavocin Bid sirup može primjenjivati kod djece smanjenim dozama u odnosu na odrasle osobe, ovaj se lijek ne preporučuje u trudnoći i tokom dojenja, već samo u slučajevima kad je stvarno neophodno.

Nuspojave koje se mogu pojaviti uz probavne probleme su i otpornost bakterija i mikroorganizama kod dugotrajne upotrebe ovog lijeka. Može doći do pojave kandidozom stomatitisa i vaginitisa, a razna stanja preosjetljivosti nisu rijetka pojava u obliku urtikarija, osipa, svrbeži, angioedema, ali i vrlo opasna anafilaktička reakcija.

Kao nuspojave se mogu pojaviti i hematološke promjene kao što su trombocitopenija, leukopenija, hemolitička anemija, te poremećaji u radu bubrega kao što je intersticijski nefritis.

Iskustva u terapiji sa lijekom Klavocin bid sirup

Iskustva pacijenata u uporabi Klavocin Bid sirup lijeka su da kod dugotrajnih upotreba lijek prestaje biti djelotvoran na bakterije i mikroorganizme, te se infekcije ponavljaju i teško se liječe jer su postali rezistentni, otporni na lijek. Ujedno osobe koje su na antikoagulantnoj terapiji treba biti posebno pažljiv jer bi lijek koji sadrži probenecid mogao povisiti koncentraciju amoksicilina u krvi što bi moglo dovesti do predoziranja.

Iskustva osoba koje su koristile lijek Klavocin Bid sirup ukazuju i na to da se tokom terapije ovim lijekom smanjuje učinak oralnih kontraceptivnih sredstava pa je potrebno tokom terapije koristiti dvostruzaštitu kontracepcije uz oralne kontraceptive i prezervative, ne pojačavati doze oralnih kontraceptiva.

Ovaj lijek će liječnik propisati na recept i nije ga moguće nabaviti u ljekarnama bez recepta, a ukoliko ga imate otprije u svom domu radije zbrinite stari lijek u ljekarni, a od liječnika zatražite pretrage ukoliko imate infekcije i dobit ćete lijek kojem nije istekao rok trajanja niti je već otvaran pa time izgubio svoja svojstva.

Tagovi:

#Klavocin #bid #sirup #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši