Lifestyle

Kolagen nuspojave –

Kolagen nuspojave u tijelu

Koliko može pomoći uzimanje kolagena? Kako djeluje, koje su dobrobiti i kolagen nuspojave u tijelu? Kolagen je glavni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu. Neophodan je za strukturu i zdravlje kostiju, zglobova, kože, kose i noktiju. Poznato je da proizvodnja kolagena opada oko 30. godine života. Tada hrskavica, mišićni tonus i zglobovi počinju gubiti elastičnost, što može uzrokovati: manje elastičnu kožu, lomljivu kosu, pojavu bora, bolove u zglobovima. Osim prirodnog smanjenja kolagena, postoje i drugi čimbenici poput loše prehrane, pušenja, konzumiranja alkohola, stresa i hormonalnih promjena. Kada u tijelu nema dovoljno kolagena, povećava se rizik od ateroskleroze, bolesti koju karakterizira sužavanje arterija i dovodi do srčanog ili moždanog udara. Kolagen sprječava slabljenje kostiju, pa je nadoknada ovog proteina vrlo važna u starijoj dobi, čime se smanjuje rizik od razvoja osteoporoze. Kolagen se može nadomjestiti prirodnim putem, konzumiranjem određene hrane ili suplemenata. Zbog brojnih prednosti, suplementi kolagena postali su vrlo popularni posljednjih godina. Postoji mnogo različitih kolagenskih dodataka na tržištu. Može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Obično se prodaje kao tableta, kapsula ili prah koji se miješa s hranom ili pićem. Međutim, važno je znati kolagen nuspojave prije nego što ga počnete koristiti.

Koje su najčešće kolagen nuspojave

Koje su najčešće kolagen nuspojave? Prije početka uzimanja kolagena potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji će na temelju procjene vašeg zdravstvenog stanja, povijesti bolesti i lijekova koje uzimate utvrditi je li suplementacija kolagenom primjerena za vas. Ključno je pridržavati se uputa o doziranju ili savjeta liječnika. Točna doza ovisi o individualnim potrebama i težini simptoma. Preporučena dnevna doza je do 10 grama dnevno. Inače, višak kolagena može uzrokovati preopterećenje bubrega. Korištenje ovog dodatka može dovesti do povećanja tjelesne težine ako se konzumira zajedno s proizvodima koji sadrže šećer. S obzirom da ovaj suplement sadrži veće količine kalcija, može dovesti do viška kalcija u organizmu. Stoga, unatoč brojnim dobrobitima, upotreba kolagena kod nekih ljudi može imati određene nuspojave. Mogu se pojaviti alergijske reakcije, osobito ako je osoba alergična na ribu ili školjke. Također može uzrokovati probavne probleme, poput bolova u trbuhu, proljeva i mučnine. Kolagen nuspojave također se odnose na ometanje apsorpcije lijekova, poput antibiotika.

Kako smanjiti kolagen nuspojave

Mnoga su istraživanja pokazala prednosti korištenja kolagena za naše tijelo. No, kako bi se smanjile
kolagen nuspojave u organizmu, treba se pridržavati određenih preporuka. Prije nego počnete uzimati dodatak kolagenu, potražite stručni savjet kako biste bili sigurni da vam je ovaj dodatak zaista potreban. Pravilna uporaba ovog dodatka ključna je za smanjenje rizika od kolagen nuspojave. Preporučena doza ovisi o proizvođaču i vrsti kolagena. Odabirom kvalitetnog i sigurnog suplementa smanjuje se rizik od ulaska teških metala u tijelo. Kolagen može pružiti brojne zdravstvene dobrobiti, ali trebali biste biti svjesni mogućih nuspojava koje ovaj dodatak može izazvati u tijelu. Pretjerana konzumacija kolagena može povećati razinu kolesterola u krvi i negativno utjecati na liječenje srčanih bolesti. Kako bi se rizici sveli na najmanju moguću mjeru, potrebno je pridržavati se preporučenih doza i birati kvalitetne proizvode. Na taj način možete uživati ​​u svim zdravstvenim prednostima koje pruža. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Dodatan oprez potreban je osobama sklonim alergijama.

Tagovi:

#Kolagen #nuspojave #
Izvorni članak