Koliko igrača ima u košarci

Znate li koliko igrača ima u košarci?

Contents

Koliko igrača ima u košarci – Košarka je jedan od najpopularnijih sportova današnjice. NBA je najjača liga na svetu i igra se u SAD-u i prate ju desetine miliona navijača širom sveta. S tim u vezi, nije na odmet znati pojedinosti koje se odnose na ovu igru poput pravila. Ako niste dobro upućeni u košarku, verojatno se pitate koliko igrača ima u košarci. Na to pitanje se može dati više odgovora, zavisno o tome na koju vrstu košarkaške igre mislite. Naime, košarka se može igrati na više načina kada je u pitanju broj igrača.

Ovde ćemo pretpostaviti da mislite na standardnu igru košarke kakva se igra na Olimpijskim igrama. Stoga, koliko igrača ima u košarci u tradicionalnom smislu? Košarku na terenu igraju dva tima od pet igrača. Dakle, sa svake strane je 5 igrača što čini ukupno 10 igrača na terenu. Osim navedenih igrača, svaki tim ima pravo na zamene. U zamenama zna sedeti i do 10 igrača, zavisno o pravilima pojedine lige ili formata takmičenja.

Tokom vremena košarka je razvila uobičajene tehnike šutiranja, dodavanja i vođenja lopte, kao i pozicije igrača i napadački i odbrambeni mehanizam. Dok se uobičajena takmičarska košarka odvija pod strogim i tačno određenim pravilima, razne varijacije košarke učinile su košarku bližu igračima i s manjim brojem pravila. Košarka je jedan od najgledanijih sportova na svetu.

koliko igrača ima u košarci

Koliko igrača ima u košarci koja se igra na ulici?

U prethodnom poglavlju smo odgovorili na pitanje koliko igrača ima u košarci koja se igra u dvorani. Nakon što znate da svaki tim ima 5 igrača, vredi promotriti i neke druge forme takmičenja u košarci koje su takođe jako popularne, gde broj igrača varira. Tako je npr. u uličnoj košarci broj igrača puno manji nego u klasičnoj dvoranskoj košarci. Tačnije, ulična košarka se igra na jedan koš, gde svaki tim ima po tri igrača.

Za razliku od standardne podele na pozicije poput centra, small forwarda, powerforwarda, playmakera i sl., a nazive koje srećemo u standardnoj košarci, u uličnoj košarci nema takvih definisanih pozicija, već svaki igrač pokriva svaku potrebnu poziciju na terenu. Tako opisana ulična košarka se zna igrati u kvartovima, ali i na ozbiljnim turnirima. Stoga ako ćete prisustvovati nekom od takvih turnira, bilo u ulozi promatrača ili igrača, svakako se nećete više morati pitati koliko igrača ima u košarci.

koliko igrača ima u košarci

Koliko igrača ima u košarci kad se igra 1 na 1?

U uličnoj košarci, kolokvijalno zvanoj i “hakl” neretko se može dogoditi da jedan igrač izazove drugog igrača na “1 na 1”. U tom trenutku se ne trebate pitati koliko igrača ima u košarci, jer sam naziv odgovara na to pitanje: sa svake strane je jedan igrač. U tom trenutku nema osobnijeg i kompetitivnijeg oblika takmičenja u košarci, jer isključivo sami odgovarate za svoje greške, a ako vas neko pobedi očito je bolji košarkaš od vas. Igra se igra do 11 ili 21 bodova, zavisno o dogovoru igrača.

Hakl ove vrste se takođe igra na jedan koš. Može se dogovoriti da igrač dok zabija koševe ima loptu, ili da se posed lopte u tom slučaju menja. Takođe, može se dogovoriti i da suprotni igrač koji uhvati skok nakon promašenog šuta protivničkog igrača mora izaći izvan “trice” a tek potom može gađati koš. Sve su to već puno razrađenija pravila, ali na ovom nivou je za početak dovoljno da znate koliko igrača ima u košarci.

Tagovi:

#Koliko #igrača #ima #košarci

koliko igrača ima u košarci
Koliko igrača ima u košarci - Košarka je jedan od najpopularnijih sportova današnjice. NBA je najjača liga na svetu i igra se u SAD-u i prate ju desetine miliona navijača širom sveta. S tim u vezi, nije na odmet znati pojedinosti koje se odnose na ovu igru poput pravila. Ako niste dobro upućeni u košarku, verojatno se pitate koliko igrača ima u košarci. Na to pitanje se može dati više odgovora, zavisno o tome na koju vrstu košarkaške igre mislite. Naime, košarka se može igrati na više načina kada je u pitanju broj igrača.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar