Koliko igrača ima u košarci

Znate li koliko igrača ima u košarci?

Koliko igrača ima u košarci – Košarka je jedan od najpopularnijih sportova današnjice. NBA je najjača liga na svetu i igra se u SAD-u i prate ju desetine miliona navijača širom sveta. S tim u vezi, nije na odmet znati pojedinosti koje se odnose na ovu igru poput pravila. Ako niste dobro upućeni u košarku, verojatno se pitate koliko igrača ima u košarci. Na to pitanje se može dati više odgovora, zavisno o tome na koju vrstu košarkaške igre mislite. Naime, košarka se može igrati na više načina kada je u pitanju broj igrača.

Ovde ćemo pretpostaviti da mislite na standardnu igru košarke kakva se igra na Olimpijskim igrama. Stoga, koliko igrača ima u košarci u tradicionalnom smislu? Košarku na terenu igraju dva tima od pet igrača. Dakle, sa svake strane je 5 igrača što čini ukupno 10 igrača na terenu. Osim navedenih igrača, svaki tim ima pravo na zamene. U zamenama zna sedeti i do 10 igrača, zavisno o pravilima pojedine lige ili formata takmičenja.

Tokom vremena košarka je razvila uobičajene tehnike šutiranja, dodavanja i vođenja lopte, kao i pozicije igrača i napadački i odbrambeni mehanizam. Dok se uobičajena takmičarska košarka odvija pod strogim i tačno određenim pravilima, razne varijacije košarke učinile su košarku bližu igračima i s manjim brojem pravila. Košarka je jedan od najgledanijih sportova na svetu.

koliko igrača ima u košarci

Koliko igrača ima u košarci koja se igra na ulici?

U prethodnom poglavlju smo odgovorili na pitanje koliko igrača ima u košarci koja se igra u dvorani. Nakon što znate da svaki tim ima 5 igrača, vredi promotriti i neke druge forme takmičenja u košarci koje su takođe jako popularne, gde broj igrača varira. Tako je npr. u uličnoj košarci broj igrača puno manji nego u klasičnoj dvoranskoj košarci. Tačnije, ulična košarka se igra na jedan koš, gde svaki tim ima po tri igrača.

Pročitajte:  Koliko čovek može bez hrane?

Za razliku od standardne podele na pozicije poput centra, small forwarda, powerforwarda, playmakera i sl., a nazive koje srećemo u standardnoj košarci, u uličnoj košarci nema takvih definisanih pozicija, već svaki igrač pokriva svaku potrebnu poziciju na terenu. Tako opisana ulična košarka se zna igrati u kvartovima, ali i na ozbiljnim turnirima. Stoga ako ćete prisustvovati nekom od takvih turnira, bilo u ulozi promatrača ili igrača, svakako se nećete više morati pitati koliko igrača ima u košarci.

koliko igrača ima u košarci

Koliko igrača ima u košarci kad se igra 1 na 1?

U uličnoj košarci, kolokvijalno zvanoj i “hakl” neretko se može dogoditi da jedan igrač izazove drugog igrača na “1 na 1”. U tom trenutku se ne trebate pitati koliko igrača ima u košarci, jer sam naziv odgovara na to pitanje: sa svake strane je jedan igrač. U tom trenutku nema osobnijeg i kompetitivnijeg oblika takmičenja u košarci, jer isključivo sami odgovarate za svoje greške, a ako vas neko pobedi očito je bolji košarkaš od vas. Igra se igra do 11 ili 21 bodova, zavisno o dogovoru igrača.

Hakl ove vrste se takođe igra na jedan koš. Može se dogovoriti da igrač dok zabija koševe ima loptu, ili da se posed lopte u tom slučaju menja. Takođe, može se dogovoriti i da suprotni igrač koji uhvati skok nakon promašenog šuta protivničkog igrača mora izaći izvan “trice” a tek potom može gađati koš. Sve su to već puno razrađenija pravila, ali na ovom nivou je za početak dovoljno da znate koliko igrača ima u košarci.

Tagovi:

#Koliko #igrača #ima #košarci

koliko igrača ima u košarci
Koliko igrača ima u košarci - Košarka je jedan od najpopularnijih sportova današnjice. NBA je najjača liga na svetu i igra se u SAD-u i prate ju desetine miliona navijača širom sveta. S tim u vezi, nije na odmet znati pojedinosti koje se odnose na ovu igru poput pravila. Ako niste dobro upućeni u košarku, verojatno se pitate koliko igrača ima u košarci. Na to pitanje se može dati više odgovora, zavisno o tome na koju vrstu košarkaške igre mislite. Naime, košarka se može igrati na više načina kada je u pitanju broj igrača.

Preporučujemo

Pročitajte:  Vežbe za podizanje grudi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar