Lifestyle

Kolitis (upala debelog crijeva) – uzrok, simptomi, liječenje

Kolitis – UZROK

Kolitis je upalna bolest crijeva koja može biti akutna ili kronična. Može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući infekcije, alergije, autoimune bolesti, lijekove i stres. U većini slučajeva, uzrok kolitisa nije poznat. Međutim, postoje neki čimbenici koji mogu povećati rizik od razvoja kolitisa. Infekcije su jedan od najčešćih uzroka kolitisa. Infekcije crijeva mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima ili parazitima. Bakterije koje uzrokuju kolitis uključuju Salmonella, Shigella, Campylobacter i Clostridium difficile. Virusi koji mogu uzrokovati kolitis uključuju rotavirus, adenovirus i astrovirus.

Paraziti koji mogu uzrokovati kolitis uključuju Giardia lamblia i Cryptosporidium. Alergijske reakcije na hranu ili lijekove također mogu uzrokovati kolitis. Alergijske reakcije na hranu mogu uzrokovati upalu crijeva i kolitis. Lijekovi koji mogu uzrokovati kolitis uključuju antibiotike, lijekove protiv bolova, lijekove protiv raka i lijekove za liječenje bolesti srca. Autoimune bolesti također mogu uzrokovati kolitis. U autoimunim bolestima, imunološki sustav napada vlastite stanice i tkiva. U slučaju kolitisa, imunološki sustav napada crijevne stanice. Najčešće autoimune bolesti koje uzrokuju kolitis uključuju Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis i reaktivni kolitis. Stres također može biti uzrok kolitisa. Stres može utjecati na imunološki sustav i dovesti do upale crijeva.

Stres također može utjecati na prehranu i dovesti do poremećaja u probavi. Kolitis je upalna bolest crijeva koja može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući infekcije, alergije, autoimune bolesti, lijekove i stres. U većini slučajeva, uzrok kolitisa nije poznat. Međutim, postoje neki čimbenici koji mogu povećati rizik od razvoja kolitisa, uključujući infekcije, alergijske reakcije, autoimune bolesti i stres. Kolitis je ozbiljna bolest koja zahtijeva liječenje. Ako imate simptome kolitisa, obratite se svom liječniku za dijagnozu i liječenje.

Kolitis – SIMPTOMI

Kolitis je upalna bolest crijeva koja može biti akutna ili kronična. U većini slučajeva, kolitis je uzrokovana infekcijom ili alergijskom reakcijom. Simptomi kolitisa mogu biti vrlo različiti, ovisno o vrsti bolesti. U nastavku ćemo razmotriti neke od najčešćih simptoma kolitisa. Jedan od najčešćih simptoma kolitisa je bol u trbuhu. Bol može biti lokalizirana ili se može širiti cijelim trbuhom. U nekim slučajevima, bol može biti vrlo intenzivna. Osim boli, osoba može osjetiti i grčeve u trbuhu. Drugi simptom kolitisa je povećana stolica.

Osoba može imati česte i obilne stolice, koje mogu biti vodene ili krvave. U nekim slučajevima, stolica može biti prljava i smrdljiva. Kolitis također može uzrokovati gubitak apetita, što može dovesti do gubitka težine. Osoba može osjetiti i mučninu i povraćanje. U nekim slučajevima, osoba može imati i vrućicu. Kolitis također može uzrokovati umor i slabost. Osoba može osjetiti i bolove u zglobovima i mišićima. U nekim slučajevima, osoba može imati i glavobolje. Kolitis je vrlo ozbiljna bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Stoga je važno da se simptomi kolitisa prepoznaju i da se odmah potraži liječnička pomoć. Liječnik će propisati lijekove i preporučiti promjene u prehrani i načinu života kako bi se poboljšalo stanje. Ako se simptomi kolitisa ne liječe, mogu se pogoršati i dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Kolitis – LIJEČENJE

Kolitis je upalna bolest crijeva koja može biti izazvana različitim čimbenicima, uključujući alergije, infekcije i stres. Kolitis može biti vrlo bolan i uzrokovati ozbiljne simptome, uključujući bol u trbuhu, proljev, gubitak težine i anemiju. Liječenje kolitisa može biti vrlo složeno i zahtijeva prilagodbu prema individualnim potrebama pacijenta. Kolitis se obično liječi lijekovima koji smanjuju upalu i olakšavaju simptome. Lijekovi koji se koriste u liječenju kolitisa uključuju kortikosteroide, lijekove protiv bolova, lijekove protiv upale i lijekove protiv alergija. U nekim slučajevima, liječnik može propisati antibiotike za liječenje infekcije crijeva. U nekim slučajevima, liječenje kolitisa može uključivati i promjene u prehrani. Prehrana bogata vlaknima i niska u mastima može pomoći u smanjenju simptoma kolitisa. Također, preporučuje se izbjegavanje hrane koja može izazvati alergijske reakcije ili iritaciju crijeva. U nekim slučajevima, liječenje kolitisa može uključivati i fizikalnu terapiju.

Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju funkcije crijeva. Također, fizikalna terapija može pomoći u jačanju mišića trbuha i poboljšanju cirkulacije. Psihološka terapija također može biti korisna u liječenju kolitisa. Psihološka terapija može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja. Također, psihološka terapija može pomoći u poboljšanju kvalitete života pacijenta. Kolitis je vrlo ozbiljna bolest koja može uzrokovati ozbiljne simptome. Liječenje kolitisa može biti vrlo složeno i zahtijeva prilagodbu prema individualnim potrebama pacijenta. Liječenje kolitisa može uključivati lijekove, promjene u prehrani, fizikalnu terapiju i psihološku terapiju. U svakom slučaju, važno je da pacijenti s kolitisom slijede preporuke svog liječnika kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Tagovi:

#Kolitis #upala #debelog #crijeva #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši