Lifestyle

Korsakovljeva psihoza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Korsakovljeva psihoza?

Korsakovljeva psihoza ili Korsakovljev simptom možemo opisati kao teški oblik psihičkog poremećaja i degenerativni poremećaj u mozgu koji se javlja nakon kasnijeg stadija alkoholizma. Korsakovljeva psihoza se najčešće javlja radi nedostatka B1 vitamina, tiamina u mozgu. Navedeno stanje se može opisati kao kombinacija polineuropatije i demencije, što znači da dolazi do bezumnosti i mahnitosti. Ova vrsta psihoze je karakteristična po poremećajima u pamćenju i sjećanju, smetenosti i dezorijentiranosti. Stanje se liječi isključivo u bolnici ili određenoj instituciji. Čimbenici koji mogu pridonijeti razvoju navedene bolesti mogu biti vanjske ili unutarnje prirode.

Vanjski čimbenici uključuju stres, određeno traumatsko iskustvo, teška bolest, ovisnost o alkoholu. Unutarnji čimbenici uključuju emocionalne probleme i tjeskobna razdoblja koja su se razvijala još od djetinjstva. Psihozu, neovisno o njenom obliku, često vežemo uz depresiju ili anksiozni poremećaj. Navedenu psihozu povezujemo sa unutarnjim čimbenicima koji se okreću prema vanjskim čimbenicima. Riječ je o poremećaju živčanog sustava, kronični alkoholizam – a do njega je došlo radi određenih problema koji nastaju radi emocija i tjeskobe.

Korsakovljeva psihoza uzroci i simptomi

Psihoza često nastaje radi kombinacije vanjskih i unutarnjih uzroka. Uzroci su često emocionalne prirode, što nas dovodi do razvoja depresije i anksioznosti koje mogu rezultirati u stanju psihoze. Korsakovljeva psihoza nastaje radi poremećaja u živčanom sustavu, a najčešći uzrok je kronični alkoholizam. Koji su simptomi navedene psihoze? Korsakovljeva psihoza poznaje šest glavnih simptoma: Retrogradna te anterogradna amnezija, konfabulacija, teža i slaba konverzacija, nedostatak sposobnosti za opažanje stvari, apatija. Navedena psihoza dovodi do oštećenja neurona, točnije, dolazi do njihovog smanjenja.

Sve ovo može dovesti do atrofije mozga, što znači da on propada i gubi svoju funkcionalnost. U uzroke atrofije mozga među ostalim pronalazimo i alkoholizam, stanje koje utječe na propadanje živčanih stanica u mozgu. Nadodamo li na navedeno nedostatak B vitamina, moguće druge bolesti i starenje, dobivamo neželjeni rezultat. Prvi simptomi koji navode na atrofiju mozga su: Iritabilnost osobe, česte promjene u raspoloženju, antisocijalno ponašanje, gubitak koncentracije, smanjena mogućnost pamćenja. Iz priloženog možemo vidjeti kako se navedena psihoza može povezati s atrofijom mozga, što oboljenju osobu može dovesti u veoma nezahvalno stanje.

Korsakovljeva psihoza liječenje

Liječenje se provodi s nadomještanjem tiamina, pravilnim planom prehrane, nadomještanjem tekućine u organizmu, ukidanjem konzumacije alkohola. Korsakovljeva psihoza se liječi iznimno sporo, i u većini slučajeva liječenje ne može biti potpuno radi trajnih oštećenja. Osoba koja pati od navedenog oblika psihoze treba imati adekvatnu terapiju. U početku, liječenje se može uključiti i korištenje antipsihotika koji mogu uzrokovati neželjene nuspojave. Iako veoma neugodan način za liječenje, lijek će postupno uklanjati temeljne simptome.

Moguće je u liječenje kroz terapijske grube gdje bolesnici pričaju o svojim borbama, poteškoćama, simptomima. Korsakovljeva psihoza se liječi isključivo u bolničkim uvjetima pod okom stručnjaka. Adekvatan oblik i tijek liječenja nije dostupan u vanjskom svijetu, i uz to moguće je pacijentov povratak starim i destruktivnim navikama ponašanja. Da li je moguć oporavak? Oporavak će ovisiti o vrsti i stupnju psihoze. U cijelom procesu liječenja i oporavka, poželjno je da bolesnik uz sebe ima podršku voljenih osoba. Bitno je razgovarati i naglašavati osobi kako im dobro ide i kako oni to mogu. Kombinacijom lijekova i terapije, kao i pozitivnog bodrenja mogu se ostvariti zavidni rezultati.

Tagovi:

#Korsakovljeva #psihoza #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši