Lifestyle

Lipertance – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Lipertance i za što se koristi?

Lipertance se sastoji od tri djelatne tvari: Atorvastatin – Pripada u skupinu lijekova statini, lijekovi za regulaciju masnoće u krvi. Perindoprilarginin – ACE inhibitor koji se koristi u proširivanju krvnih žila kod bolesnika s visokim tlakom. Amlodipin – Antagonist kalcija koji opušta krvne žile i omogućava lakši prolaz krvi kroz iste. Lipertance će se koristiti za liječenje osoba koje imaju povišeni krvni tlak, ili kod osoba koje imaju stabilnu koronarnu arterijsku bolest. Često se propisuje za liječenje povišene masnoće u krvi.

Ovaj lijek se neće propisati: Osobama koje pate od alergije ili preosjetljivosti na sastave lijeka, osobama koje imaju bolesti jetre, osobama koje imaju poremećene jetrene funkcije, osobama koje imaju niski krvni tlak, osobama koje su imale kardiogeni šok, osobama koje imaju blokadu protoka krvi u lijevoj klijetki, osobama koje pate od zatajenja srca, osobama koje imaju česte alergijske reakcije, osobama koje imaju dijabes, osobama koje idu na dijalizu, osobama koje imaju problema s bubrezima, osobama koje uzimaju lijekove za zatajenje srca, trudnicama, dojiljama. Prije nego vam se propišu navedene tablete, potrebno je s liječnikom proći kroz informativan razgovor i obaviti opći zdravstveni pregled.

Lipertance primjena i mjere opreza

Prije, tijekom i nakon korištenja navedenog lijeka rade se krvne pretrage kako bi se utvrdila djelotvornost lijeka. Lipertance se ne koristi za liječenje djece ili adolescenata, već samo za odrasle osobe iznad 18 godina. Da li se uz navedeni lijek mogu uzimati dodatne terapije? Važno je obavijestiti liječnika ako uzimate druge lijekove kako se ne bi promijenilo djelovanje i učinkovitost lijeka. Prilikom korištenja navedenog lijeka savjetuje se izbjegavanje alkohola i soka od grejpa. Kako se uzima Lipertance?

Lijek se uvijek uzima onako kako je to odredio liječnik ili ljekarnik. Najčešća doza je: Jedna tableta dnevno, uz čašu vode, svaki dan u isto vrijeme, ujutro prije doručka. Nikada nemojte svojevoljno povisivati, mijenjati, ukidati doze kako ne bi došlo do poremećaja u liječenju. U slučaju da imate osjećaj da tablete ne djeluju ili da donose određene simptome, tada je potrebno obratiti se svome liječniku. Ukidanje terapije na svoju ruku može dovesti do neželjenih učinaka/nuspojava, kao i pogoršanja liječenog stanja.

Lipertance iskustva i liječenje

Bolesnici koji koriste navedeni lijek navode kako je on djelotvoran te kako smanjuje razinu masnoće u krvi. Rezultati djelovanja vidljivi su na nalazima krvi. Navedeno nam daje do znanja da su iskustva s navedenim lijekom pozitivna. Da li će ovaj lijek uzrokovati nuspojave? Nuspojave se mogu pojaviti. U slučaju da primijetite alergijske reakcije: Oticanje lica, poteškoće kod disanja, kožne reakcije, slabost u mišićima, slabost u rukama i nogama, piskutavo disanje, bolovi u prsima, žutica – prekinite terapiju i kontaktirajte svog liječnika. Najčešće nuspojave su: Edem, upala u nosnim putevima ili grlu, osip na koži, svrbež, povećani šećer u krvi, glavobolja, omaglica, poremećaji probavi, bolovi u zglobovima i mišićima, umor i opća slabost, oticanje gležnjeva, promjene jetrenih funkcija koje su vidljive na krvnim pretragama.

Parazol - Protiv parazita

Ostale nuspojave možete pronaći na uputama o lijeku. Lipertance će se izdati na liječnički recept i kupiti će se u ljekarni. Cijena za 30 tableta (20 mg + 10 mg + 5 mg) iznosi 11,68€ uz doplatu 2,68€. Kako se čuvaju Lipertance tablete? Ove tablete je potrebno držati dalje od djece. Nakon otvaranja pakiranja, tablete bi se trebale držati u svojoj originalnoj kutiji ili bočici kako bi bile zaštićene od svjetlosti i vlage. Potrebno je obratiti pažnju na rok valjanosti lijeka kako ne bi uzimali tablete koje nisu djelotvorne. Tablete nikada nemojte bacati u kućni otpad, već ih bacite prema uputama ljekarnika.

Tagovi:

#Lipertance #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak