Lifestyle

Ludwigova angina – uzrok, simptomi, liječenje

Ludwigova angina – uzrok

Ludwigova angina je infektivni proces koji uzrokuje upalu mekih tkiva vrata, čeljusti i jezika. Najčešće se javlja nakon infekcije korijena zuba ili ozljede usne šupljine. Vrlo brzo dolazi do upale tkiva koja može izazvati začepljenje dišnih putova i pluća. Učestalost je 3 puta veća u muškaraca nego u žena. U gotovo 90% slučajeva radi se o infekciji zubnog porijekla.

U ostalih 10% postoje određena stanja koja pogoduju njegovom razvoju, kao što su: bolesti imunološkog porijekla i uzimanje imunosupresivnih lijekova, loša dentalna higijena pacijenta, traume, rane na dnu usne šupljine i pukotine na usta. Budući da se mikroorganizmi šire tijelom unutar nekoliko sati, dovode do problema s disanjem i gutanjem, oštećenja pluća i srca. Ako se ne liječi pravilno, dovodi do septikemije. Iako ga je obično teško dijagnosticirati, može odgoditi liječenje i dovesti do ozbiljnih komplikacija, dok u posljednjoj fazi uzrokuje kardiorespiratorni arest. Prema istraživanjima, Ludwigova angina ima stopu smrtnosti od 5%.

Ludwigova angina – simptomi

Koji su simptomi Ludwigove angine? Pacijenti se obično žale na bolove u vratu, oticanje grla, visoku temperaturu, zimicu, ograničenje pokreta jezika, otežano gutanje, bol, ukočenost u vratu, loš zadah, groznicu, oteklinu na dnu usta, otežano disanje. Jezik može biti jako natečen zbog širenja upale. Budući da je Ludwigova angina nepoznata većini ljudi, treba biti oprezan ako se pojave crvenilo i oticanje vrata, smetenost, otežano disanje, otežano gutanje hrane, tjelesna temperatura viša od 39 stupnjeva, oteklina na dnu usta, umor i iscrpljenost. Može brzo napredovati i uzrokovati respiratorni distres.

Ako stomatolog vizualnim pregledom ne može postaviti dijagnozu Ludwigove angine, tada se pacijent upućuje liječniku specijalistu koji pregledava područje glave i vrata, tražeći vidljive simptome. Može se naručiti CT skeniranje vrata kako bi se odredio opseg postojeće upale i utvrdio opseg infekcije. U mokraći se također provjerava prisutnost specifičnih bakterija, najčešće streptokoka ili stafilokoka. Ludwigova angina napreduje brzo i tiho, zbog čega ju je vrlo važno prepoznati na vrijeme.

Ludwigova angina – liječenje

Kako se liječi Ludwigova angina? Tijekom liječenja Ludwigove angine, potrebno je osigurati pravilan rad dišnog trakta, jer postoje slučajevi u kojima je potrebno pribjeći intubaciji. Iako su ponekad dovoljni sami antibiotici, u drugim slučajevima može biti potrebno izvesti kirurški zahvat, koji uključuje otvaranje kože i dreniranje gnoja iz apscesa. Prvi i najvažniji korak u izbjegavanju Ludwigove angine je oralna higijena. Zube biste trebali prati najmanje dva puta dnevno i koristiti antiseptičku vodicu za ispiranje usta.

Nikada ne smijete zanemariti bilo kakvu bol ili otkrivanje bilo kakve razlike u boji ili upalu u desnima ili zubima. Trebali biste posjetiti zubara ako primijetite loš zadah ili krvarenje desni i zubi. Veću pozornost treba posvetiti problemima u području usta. Također biste trebali obavijestiti svog stomatologa ako vam je imunitet oslabljen ili ako ste nedavno imali ozljedu u ustima. Kasna dijagnoza i neadekvatno liječenje mogu uzrokovati potencijalno smrtonosne komplikacije. Naime, Ludwigova angina može dovesti do problema kao što su: nekrotizirajući fasciitis, edem glotisa i nekrotizirajući medijastinitis.

Tagovi:

#Ludwigova #angina #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši