Lifestyle

Miastenija – uzrok, simptomi, liječenje

Miastenija – uzrok

Miastenija gravis je autoimuna bolest koja uzrokuje umor i slabost mišića. Kod ove bolesti imunološki sustav greškom napada acetilholinski receptor odnosno AChR na površini mišićnih stanica. AChR je važan za prenošenje signala iz živaca na mišić, omogućujući kontrolu i pokretanje mišića. Točan uzrok miastenije gravis nije potpuno poznat, ali smatra se da su u njenom razvoju uključeni genetski i okolišni faktori. Miastenija gravis je autoimuna bolest, što znači da je rezultat poremećenog imunološkog sustava koji napada vlastito tkivo. Postoji genetska sklonost za razvoj miastenije gravis. Osobe s obiteljskom poviješću miastenije gravis imaju povećani rizik od razvoja bolesti. Timus, žlijezda smještena iza sternuma, igra važnu ulogu u razvoju imunološkog sustava u ranom djetinjstvu. Kod nekih osoba s miastenijom gravis, timus može biti povezan s abnormalnim imunološkim odgovorom. Ponekad se mogu pojaviti timomi, tumori timusa, koji su povezani s miastenijom gravis. Infekcije poput respiratornih infekcija ili virusnih infekcija mogu pokrenuti ili pogoršati simptome miastenije gravis. Smatra se kako imunološki sustav reagira na infekciju i pogrešno napada mišićne stanice, pogoršavajući simptome.

Miastenija – simptomi

Miastenija gravis se može prepoznati po nekoliko simptoma, a simptomi mogu varirati ovisno o zahvaćenim mišićima i težini bolesti. Glavni simptom je slabost i brzi umor mišića tijekom aktivnosti. mišićima oka. To može uključivati dvostruki vid, poteškoće u kontroliranju pokreta očiju, pada kapaka ili sužavanje vidnog polja. MIastenija također može uzrokovati slabljenje mišića u grlu i licu može uzrokovati poteškoće u gutanju hrane i tekućine te promjene u govoru, te osobe mogu imati promukli glas, nejasan ili isprekidan govor. Mišićna slabost može se proširiti na mišiće udova. Osobe s miastenijom gravis mogu osjetiti slabost i brzi umor u rukama i nogama, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput hodanja, dizanja predmeta ili penjanja stepenicama. Kod nekih osoba mišići dišnog sustava mogu biti zahvaćeni, što može dovesti do poteškoća u disanju, kratkoće daha ili potrebe za dodatnim naporom prilikom disanja. Slabljenje mišića može se proširiti na druge dijelove tijela, uključujući mišiće vrata, leđa i trupa. To može uzrokovati opću slabost mišića i umorljivost.

Miastenija – liječenje

Miastenija gravis se liječi uz primjenu lijekova, a cilj lijekova je donijeti olakšavanje simptoma i poboljšanje mišićne funkcije. Antikolinesterazni lijekovi se najčešće koriste za povećanje razine acetilkolina neurotransmitera u sinapsama mišića i poboljšanje mišićne snage. Imunosupresivni lijekovi poput azatioprin, ciklosporin i mikofenolat mofetil se koriste za suzbijanje aktivnosti imunološkog sustava i smanjenje autoimunog odgovora koji uzrokuje napad na mišiće. Glukokortikoidi poput prednizona mogu se koristiti za smanjenje upale i suzbijanje imunološkog odgovora. Terapija plazmafereze uključuje uklanjanje antitijela iz krvne plazme putem posebnog postupka filtriranja. Plazmafereza se može primijeniti kod teških simptoma ili hitnih situacija kako bi se brzo smanjila razina antitijela koja napadaju mišiće. Intravenozna imunoglobulinska terapija se primjenjuje intravenozno kako bi se povećala razina protutijela u tijelu i suzbio autoimuni odgovor. Ova terapija može privremeno poboljšati simptome i koristi se u slučajevima pogoršanja ili kao alternativa plazmaferezi. Timomektomija odnosno kirurško uklanjanje timoma se može preporučiti ako postoji prisutnost timoma koja je vezana iuz miastenija gravis.

Tagovi:

#Miastenija #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu