Sport, Wiki, Zanimljivo

Najbogatiji sportisti Srbije

Da je sport odavno postao najveći izvor zarade svedoče ogromne cifre koje se pominju kada govorimo o platama sportista.

Naravno da njihovim prihodima na ruku idu i sponzorski ugovori i reklame, pa ne čudi da je sport postao jedan od najplaćenijih poslova širom sveta. To mogu potvrditi i najbogatiji sportisti Srbije čija su godišnja primanja čak i višemilionska.

U zasluženim pauzama naročito u ljetnim mjesecima možemo ih sresti u beogradskim splavovima i klubovima.

Najbogatiji sportisti Srbije

Prvi na listi najbogatjiih sportista iz Srbije je svakako Novak Đoković koji dugi niz godina važi za jednog od najboljih igrača tenisa na planeti. Procenjuje se da je bogatstvo Novaka Đokovića u 2020. godini doseglo do 220 miliona američkih dolara.

Još do 2003. godine kada je započeo profesionalnu tenisku karijeru, Novak je zaradio više od 145 miliona dolara na raznim turnirima, a samo u 2011. godini zaradio je više od 12 miliona američkih dolara. U periodu od leta 2018. do 2019. godine Đoković je stekao bogatstvo od 50 miliona dolara, procenili su stručnjaci.

najbogatiji sportisti srbije

Visoko na listi je i košarkaš NBA ekipe Denver Nuggetsa, Nikola Jokić koji prema trenutnom ugovoru zarađuje nešto manje od 30 miliona američkih dolara godišnje. Reč je o petogodišnjem ugovoru koji je potpisao 2018. godine, a iznos ukupnog ugovora iznosi oko 148 miliona američkih dolara.

Ne treba zaboraviti ni prvi ugovor potpisan s Nuggetsima koji je iznosio nešto više od četiri miliona američkih dolara za tri sezone. Momak iz Sombora trenutno igra u životnoj formi, i s toga ne čudi i činjenica da je osvojio nagradu za najboljeg igrača lige, prestižnu MVP nagradu NBA lige.

Još jedan od košrkaša se obogatio igrajući u NBA ligi. Naime, Vlade Divac je ostavio najdublji trag u Sacramento Kingsima gdje je i poslije profesionalne karijer obavljao funkcije u upravi kluba iz Kalifornija. Procenjuje se da je njegovo bogatstvo doseglo preko 130 miliona eura, a tome su pomogle i brojne medalje s reprezentacijom.

najbogatiji sportisti srbije

Da je tenis veoma profitabilan sport već je potvrdio Novak Đoković. No, teniserka Ana Ivanović je kroz karijeru ostvarila baš dosta uspeha. Nekadašnji prvi reket sveta ženskog tenisa je stekla preko 120 miliona eura. 33-godišnja teniserka odlučila je otići u penziju i provoditi vreme s porodicom, ali i dalje važi za jednog od najbogatiji sportista iz Srbije. A ako ste se pitali, tenis rezultati uživo donose mnogo uzbudljivosti.

Divcev saigrač iz Kingsa Predrag Stojaković je također zaradio pravo bogatstvo u NBA ligi. Prema procenama stručnjaka popularni Peđa je zaradio oko 100 miliona eura kroz svoju uspešnu NBA karijeru.

najbogatiji sportisti srbije

Lista najbogatijih sportista ne može proći bez fudbalera. Iz Srbije to su Branislav Ivanović, Nemanja Matić, Aleksandar Kolarov, Nemanja VIdić zatim Dejan Stanković.

Bivši fudbaler Plavaca iz Londona, popularni Brane zaradio je oko 80 miliona eura kroz bogatu karijeru. Nemanja Matić je kao igrač Manchester Uniteda zaradio je nešto manje od 60 miliona eura. Drugi Nemanja iz Manchester Uniteda, bivši kapiten Nemanja Vidić, kažu stručnjaci, ima bogatstvo od 40 milijuna eura.

Krilo Intera iz Milana, legenda Srbije Dejan Stanković navodno poseduje bogatstvo od 50 miliona eura. Još jedan srpski fudbaler koji je nastupao za Inter, Aleksandar Kolarov iza sebe ima respektabilnu kariejru. Pa s toga ne čudi da poseduje više od 52 miliona eura zarade.

najbogatiji sportisti srbije

Iako država Srbija ima talentovane sportiste koji su na vrhunskom nivou, među najboljim na svetu, potrebno je još vremena da dostignu pomenute legende.
Na dobrom putu su Bogdan Bogdanović i Luka Jović. Košarkaš Atlanta Hawksa potpisao jež ugovor na 72 miliona za četiri godine, ali uz određene poreze ova zarada će biti dosta umanjena. S druge strane Jović ima važeći ugovor s Real Madridom prema kojem trenutno zarađuje deset miliona eura godišnje.

Preporuka

Komentariši