Najstariji sport na svijetu – AdresarSporta.rs

Najstariji sport na svijetu

Contents

Najstariji sport na svijetu možemo tražiti među nekadašnjim vještinama s kojima su ljudi bukvalno preživljavali. Danas je sport svaka fizička aktivnost u kojoj pokušavamo da pobedimo drugog takmičara ili da poboljšamo rezultate koje je postavio neko drugi, a koji se najčešće odnose na fizičke mogućnosti ljudskog tela.

Savremeni čovek nema potrebu da brzo trči da bi spasio živu glavu ili da lovi da bi se prehranio. Ove i slične aktivnosti danas su preseljene u sferu sporta, kako bi čovjek dokazao svoje sposobnosti u potpuno drugačijim pretpostavkama. Vodeći se takvom logikom, najstariji sport na svijetu mogao bi biti bilo kakav sportski lov ili trčanje. Također, ono što logično možemo zaključiti jeste da su najstariji sportovi, osim lova i trčanja, vezani za sve borilačke vještine. Naime, čovjek je kroz svoju prošlost oduvijek morao da se bori sa drugima, pa su borilačke vještine bile veoma slavljene i promovirane, a iz toga su proizašla i prva sportska takmičenja sa borilačkim predznakom.

Dokaz za najstariji sport na svijetu

Teško je tačno definisati koji je to najstariji sport na svetu, međutim, jasno je, bez obzira na dio svijeta, da su najstariji sportovi vezani uz ribolov, plivanje, borilačke vještine, streljaštvo i trčanje. Dokazi za sportska takmičenja pronađeni su u raznim dijelovima svijeta, a jedan od najznačajnijih dokaza pronađen je u pećini Lascaux.

Ova pećina se nalazi u Francuskoj, a na zidovima su pronađeni crteži koji bi trebali prikazati trenutke i ljudske poze iz rvanja i trčanja. Ako su pretpostavke tačne, onda možemo reći da su prva sportska takmičenja organizovana u hrvanju i trčanju, prije 17.000 godina. Pouzdaniji prikazi sportskih takmičenja datiraju od prije 9000 godina i pronađeni su u Mongoliji. Na ovim slikama se vidi i hrvanje, što je još jedan dokaz da je najstariji sport na svijetu svakako vezan za vještine koje su pračovjeku omogućile da preživi sve opasnosti, od prirodnih katastrofa do prijetnji drugog pračovjeka.

Najstariji sport na svijetu i najstarije sportsko takmičenje

Nema nikoga najstariji sport na svetu, pa samim tim nije i najstarije sportsko takmičenje, ali najstarije i najvažnije sportsko takmičenje koje se do sada održavalo su Olimpijske igre. Stari Grci pokrenuli su Olimpijske igre, koje su do danas zadržale imidž najvažnijeg i najprestižnijeg sportskog takmičenja na svijetu.

Danas, u okviru Olimpijskih igara, sportisti se takmiče u raznim sportovima, a mnogi od njih su nedavno uključeni u program Igara. Međutim, mnogi sportovi ostali su u programu od samog početka, kada su Grci počeli da igraju. Sportovi poput rvanja i trčanja spominju se i na prvim olimpijskim takmičenjima, pa se može primijetiti da se najstariji sport na svijetu može tražiti između rvanja i trčanja. Svi najstariji spisi ili čak stariji crteži u pećinama spominju i prikazuju ova dva sporta. Ova činjenica ima smisla ako znamo da je trčanje potpuno prirodan pokret, a da je hrvanje kao vještina proizašlo iz potrebe da se odbranimo od napada.

Tagovi:

www.arz.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar