Lifestyle

Nedostatak željeza – uzrok, simptomi, liječenje

Kako prepoznati nedostatak željeza u krvi?

Željezo je esencijalno važan mineral za zdravu funkciju našeg organizma. Ovaj mineral odrađuje brojne funkcije u našim tijelima, među kojima su najvažnije: Proizvodnja crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po cijelome tijelu, proizvodnja proteina za prijenos kisika do svakog mišića u tijelu, podrška zdravom imunološkom sustavu za borbu protiv mogućih infekcija, omogućuje normalan rast i razvoj osobe, omogućuje normalnu proizvodnju te funkcioniranje stanica i hormona, podupire zdrav razvoj mozga, održava zdravlje kose i kože kao i noktiju.

Koji su glavni uzroci nedostatka željeza u krvi? Najčešći uzroci za nedostatak željeza su: Trudnoća, menopauza ili menstruacija kod žena. Rak želuca, rak debelog crijeva, uzimanje protuupalnih lijekova, prehrana siromašna nutrijentima. Većina nas na dnevnoj bazi u organizam unese dovoljno željeza, stoga nedostatak željeza kod odraslih najčešće nastupa radi gubitka krvi ili određenih bolesti ili stanja. Kada osoba osjeti simptome slične anemiji, tada je potrebno posumnjati na manjak željeza u organizmu i potražiti liječničko mišljenje.

Koje simptome donosi nedostatak željeza u krvi?

Kada dođe do nedostatka željeza u krvi, ono utječe na feritin. Feritin je poseban protein u našem organizmu čija je uloga pohrana željeza. Kada postoji sumnja na nedostatak željeza u krvi, prvo se mjeri razina feritina kako bi se vidjelo da bi postoji promjena u razinama željeza. Kada nastupi nedostatak željeza često nastaje i anemija koja isto tako može biti izazvana s nedostatkom B12 vitamina ili folata u krvi. Da li postoje simptomi koji ukazuju na manjak željeza u krvi?

Najčešći simptomi su: Umor koji je uvijek prisutan – bez obzira na to koliko i kada spavali, vidljiv nedostatak energije za svakodnevno funkcioniranje, osjećaj ubrzanog rada srca, blijeda koža. Uz navedene simptome osobe često mogu osjećati: Glavobolju i vrtoglavicu, zbunjenost prilikom osluškivanja (čuju se zvukovi koji zapravo nisu prisutni), pojačani osjeti za miris i okus, svrbež koja se pojavljuje na koži, opadanje kose, slabi nokti koji često pucaju, želja za konzumacijom nejestivih stvari, upaljena usta.

Da li se nedostatak željeza u krvi može liječiti?

Potrebno je naglasiti kako se manjak željeza može pojaviti kod bilo koje osobe. Često se primjećuje kod: Trudnica, osoba s lošom prehranom, osoba koje često darivaju krv, dojenčadi i djece u razvoju, vegetarijanaca, osoba starijih od 65 godina, profesionalnih sportaša. Samo liječenje navedenog stanja veoma je jednostavno i ono se često provodi uz pomoć oralnih pripravaka za nadoknadu željeza. Prije liječenja potrebno je utvrditi uzrok manjka željeza. Kod liječenja najčešće se koriste pripravci u obliku kapi, tableta, kapsula, otopina.

Ponekad se uz naknadno uzimanje željeza preporučuje i uzimanje C vitamina. Nedostatak željeza u krvi može se liječiti i uz pomoć promjene prehrane. Osoba će konzumirati namirnice koje su bogate željezom (zeleno i lisnato povrće, špinat, smeđa riža, mahunarke, orašasti plodovi, crveno meso, tofu i ribe, jaja, sušeno voće). Poželjno je da osoba ima i dostatan unos vode i druge tekućine kroz dan. Nedostatak željeza može se nadoknaditi i uz dodatke prehrani koji će olakšati dnevni unos željeza.

Tagovi:

#Nedostatak #željeza #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak