Lifestyle

Nemirne noge kod sedenja – uzrok i lečenje

Šta je sindrom nemirne noge?

Sindrom nemirne noge (RLS) odnosi se na nevoljnu želju za promicanjem nogu, naročito tokom noći, što ugrožava kvalitetu sna. Ova bolest je nepoznatog uzroka i najčešće pogađa osobe starije od 40 godina. Simptomi dovode do nelagode, naročito poremećaj spavanja. Stoga može da donese mnogo štete vašoj svakodnevnoj rutini. U globalu, želja za pomicanjem nogu javlja se kada osoba dugo sedi ili leži. Veruje se da je materija dopamin odgovorna za kontrolu pokreta mišića, a kada je u neravnoteži javlja se kod ljudi s većim faktorima rizika. Prisutan je u osobama s hroničnim bolestima, trudnica, u prisutnosti bolesti bubrega, anemije, gojaznosti.

Nemirne noge tokom sedenja takođe se smatraju stanjem povezanim s nedostatkom gvožđa. Ovaj sindrom počinje i pogoršava se tokom razdoblja neaktivnosti, mirovanja, ležanja, sedenja, a delomično se ublažava pokretom, masažom i istezanjem. Dijagnoza se postavlja kliničkom anamnezom koju obavlja lekar specijalista. Budući da nema objektivnog uzroka, ne postoji lek za ovaj poremećaj, koji se s godinama pogoršava.

Glavni simptomi nemirne noge

Koji su simptomi sindroma nemirne noge? Sindrom nemirnih nogu raste s godinama i češći je kod žena. Simptomi mogu početi u detinjstvu ili odraslim godinama. Ovo stanje zahvata obe strane tela, ali se kod nekih pacijenata opisani znakovi pojavljuju na jednoj strani. U globalu, glavni znakovi ovog sindroma mogu da budu blagi ili umereni. To podrazumeva snažnu i nekontrolisanu potrebu za pomicanjem nogu noću, dok sedite, odmarate se ili ležite. Tada se javlja jak osjećaj nelagode ako se noge ne miču, nevoljni pokreti, trnci i bol.

U većini slučajeva ne uzrokuje nikakvu štetu, ali je potreban lekarski pregled za bolju kontrolu ovog stanja. Istraživanja su pokazala da postoji veza između nemirne noge i određenog gastrointestinalnog stanja, poput nadraženog creva. Stoga je potrebno rešiti probleme vezane uz probavni sistem. Još jedno zdravstveno stanje koje proizlazi iz ovog stanja je anemija. Ako sumnjate na nedostatak gvožđa u organizmu, potrebno je da posetite lekara kako biste to potvrdili.

Kako lečiti sindrom nemirne noge

Ne postoji lek za stanje nemirne noge. Ipak, moguće je preuzeti određene mere za ublažavanje simptoma. Nemirne noge su stanje koje se može poboljšati tehnikama opuštanja kao što su meditacija i joga. Takođe, tople kupke ublažiće mišiće i neodoljivu potrebu za stalnim pomicanjem nogu. Kod osoba s ovim teškim sindromom, sa simptomima koji utiču na svakodnevni život i rutinu, potrebno je koristiti domaće lekove koji smanjuju osjetljivost i bol nemirnih nogu.

Ako imate problem sa sindromom nemirnih nogu, trebali biste da usvojite određena pravila u svakodnevnom životu koja pomažu u poboljšanju nelagode. Nužno je da ograničite proizvode s kofeinom, nikotin i alkoholom. Masirajte stopala kako biste ublažili nelagodu u stopalima. Smanjite stres i aknsioznost što je više moguće. Hladne obloge na stopalima privremeno će smanjiti nelagodu. Preporučuje se redovno vežbanje, hodanje i vožnja bicikla, no intenzivno vežbanje pre spavanja treba izbegavati. Treba se pridržavati zdravih navika spavanja, bez gledanja televizije, čitanja ili korišćenja telefona.

Tagovi:

#Nemirne #noge #kod #sjedenja #uzrok #liječenje

Preporučujemo i ove teme

nemirne noge
Nemirne noge kod sedenja - uzrok i lečenje

Komentariši