Lifestyle

Nolvadex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Nolvadex i za što se koristi?

Djelatna tvar Nolvadex lijeka je tamoksifen, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji se nazivaju antiestrogeni. Nolvadex će se koristiti za liječenje raka dojke, njegovo djelovanje je fokusirano na blokiranje učinka estrogena u tijelu osobe. Što je važno za znati prije uzimanja navedenog lijeka? Nemojte uzimati lijek ako postoji mogućnost alergije na sastojke lijeka, ili ako ste trudni. Osobe koje moraju imati posebne mjere opreza kod uzimanja navedenog lijeka su: Osobe koje imaju ili su imale krvne ugruške, osobe koje boluju od nasljednih bolesti koje su povezane sa stvaranjem krvnih ugrušaka, osobe koje imaju nasljedni angioedem.

Primjena lijeka može uzrokovati nastanak venske tromboembolije, te je zato važno da ste upoznati sa svojom poviješću bolesti. Da li se lijek koristi kao zasebna terapija ili se može uzimati uz druge lijekove? Potrebno je obavijestiti liječnika ako uzimate lijekove poput antikoagulansa, antidepresiva, lijekova za liječenje srčane aritmije, ostale lijekove za liječenje raka dojke. Navedeni lijekovi mogu utjecati na djelovanje prepisane terapije. Liječnik vas je dužan upoznati i uputiti u korištenje navedenog lijeka kako bi terapija bila što djelotvornija.

Nolvadex primjena i mjere opreza

Kako će se uzimati Nolvadex? Svaki lijek će se uzimati prema receptu liječnika, ili prema uputama ljekarnika. Preporučena dnevna doza će iznositi 20 mg za liječenje raka dojke. Doze se mogu mijenjati ukoliko za time postoji potreba. Što ako ste prekoračili propisanu dozu? U slučaju predoziranja dužni ste se odmah javiti u najbližu bolnicu. Što ako ste zaboravili na propisanu dozu? U tom slučaju zaboravljenu tabletu važno ja nadoknaditi. Ne preporučuje se uzimanje duplih doza kako ne bi došlo do predoziranja.

Nolvadex se neće prepisati trudnicama radi mogućeg rizika na utjecaj djeteta. Ukoliko planirate trudnoću, liječnik će vas upozoriti da to nije dobra zamisao dok ste na terapiji navedenim lijekom. Uzimanje navedenih tableta neće utjecati na svakodnevne sposobnosti koje su potrebne za izvršenje svakodnevnih poslova. Nuspojave su moguće, no one se neće manifestirati kod svake osobe. Važno je znati kako lijek sadržava i laktozu – što može biti presudni faktor za osobe koje ne podnose šećere. Lijek također sadrži i titanijev dioksid koji u većini slučajeva ne donosi reakcije.

Nolvadex iskustva i liječenje

Mnogobrojna iskustva ukazuju na to kako je Nolvadex djelotvoran lijek koji blokira estrogen u tijelu osobe. Da li navedene tablete uzrokuju nuspojave? Nuspojave se mogu pojaviti, iako se one neće manifestirati kod svake osobe. U slučaju da primijetite navedene nuspojave odmah prestanite s uzimanjem lijeka i potražite hitnu medicinsku pomoć: Oticanje nogu, bolovi u prsima, nedostatak zraka i slabost – moguća pojava krvnog ugruška. Nagli val slabosti i oduzetost ruku ili nogu, poteškoće u govoru i hodanju, poteškoće u razmišljanju – mogući simptomi moždanog udara i smanjenog dotoka krvi u mozak.

Oticanje lica, otežano gutanje, teško disanje – mogući simptomi angioedema. Crvene mrlje na koži, ljuštenje kože, ranice unutar ustiju, vrućica – moguć nastanak Steven Johns sindroma. Dodatne pretrage su moguće prilikom pojave sljedećih simptoma: Lošeg osjećaja, žutila kože i bjeloočnice – ukazuju na potencijalne bolesti jetre.

Povraćanje, žeđ – ukazuje na povećanu razinu kalcija u krvi. Jaka bol u trbuhu – ukazuje na upalu gušterače. Nedostatak zraka i iznenadni kašalj – ukazuje na upalu pluća. U vrlo česte nuspojave ubrajamo: Mučninu, zadržavanje tekućine, osip na koži, valunzi, umor. Ostale nuspojave možete pronaći na uputama o lijeku. Nolvadex tablete se dobivaju na liječnički recept po preporuci onkologa, te se podižu ljekarni. Cijena za 30 tableta od 10 mg iznosi 3,08€. Kako čuvati tablete nakon prve primjene? Tablete će se čuvati u svom originalnom pakiranju s uputom, dalje od svjetlosti i djece.

Tagovi:

#Nolvadex #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši