Lifestyle

Novonorm – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Novonorm – primjena i djelovanje

Novonorm je lijek koji sadrži djelatnu tvar repaglinid, a to je tvar koja pripada grupi oralnih antidiabetika koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2. Novonorm se koristi za kontrolu razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Dijabetes tipa 2 je zdrastveno stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu inzulina koji mu je potreban, ili ne može na pravilan način koristiti proizvedeni inzulin. Repaglinid djeluje na način gdje potiče gušteraču na povećanu proizvodnju inzulina, s čime se snižava razina šećera u krvi nakon obroka. Djelovanje lijeka temelji se na poticanju izlučivanja inzulina iz beta stanica u gušterači. Ona veže na kanale za ATP osjetljive kalijeve ione na stanicama beta stanica, što rezultira oslobađanjem inzulina. Lijek se može kupiti isključivo preko liječničkog recepta, te liječnik određuje Vašu dozu lijeka na temelju zdravstvenog stanja i potrebama. Kao i kod svih lijekova, moguće su interakcije Novonorma s drugim lijekovima, te lijek može izazvati određene nuspojave, o čemu ćemo više reći u nastavku članka.

Novonorm – upute i nuspojave

Novonorm se uzima neposredno prije obroka ili nakon obroka jer repaglinid djeluje stimulirajući izlučivanje inzulina kako bi kontrolirao razinu šećera u krvi nakon obroka. Važno je slijediti upute svog liječnika o doziranju i rasporedu uzimanja. Doza se prilagođava svakom pacijentu prema potrebama i reakciji organizma na terapiju. Obično se početna preporučena doza kreće između 0,5 i 1 miligrama. Novonorm, kao i svi drugi lijekovi, mogu kod osobe uzrokovati određene nuspojave. Nuspojave se mogu razlikovati od osobe do osobe, te se ne pojavljuju kod svih. Najčešće nuspojave su niska razina šećera u krvi, što može izazvati simptome poput glavobolje, vrtoglavice, umora, gladi, ubrzanog kucanja srca, znojenja i osjećaj zbunjenosti, mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, nadutost i neugodan okus u ustima, povećanje tjelesne težine, oštećenje jetre, što uzrokuje simptome poput žutice, tamnog urina, svijetle stolice i umora, te alergijske reakcije poput osipa, svrbeža, oticanja lica, usana ili jezika. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome tijekom uzimanja lijeka, odmah obavijestite svojeg liječnika o tome.

Novonorm – cijena i iskustva

Novonorm sadrži djelatnu tvar repaglinid, te jedna tableta od 0,5,1 ili 2 miligrama sadrži u sebi 0,5,1 ili 2 miligrama repaglinida. Drugi sastojci koji se nalaze u lijeku su mikrokristalinična celuloza, bezvodni kalcijev hidrogenfosfat, kukuruzni škrob, polakrilinkalij, povidon, glicerol, magnezijev stearat, meglumin, poloksamer, te žuti i crveni željezovoksid. Novonorm tablete su okruglog oblika i ispupčene na jednoj strani sa zaštitnim znakom tvrkte. Lijek je dostupan u gramaži od po 0,5 miligrama, 1 miligram i 2 miligrama. Tablete su bijele, žute ili narančaste boje, ovisno o gramaži. Dolaze u četiri vrste pakiranja, od po 30,90,120 ili 270 tableta u kutiji. Rok trajanja lijeka je 5 godina od trenutka kada dođe na tržište. Lijek čuvajte u njegovom originalnom pakiranju kako biste ga sačuvali od vlage. Lijek se izdaje na recept, te je dostupan za kupiti samo u ljekarni. Cijena lijeka ovisi o pakiranju, no relativno je prihvatljiva cijena. Mnogi pacijenti su imali odlična iskustva, te ga stoga preporučuju drugima.

Tagovi:

#Novonorm #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak