Lifestyle

Obična prehlada – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Obična prehlada i što ju uzrokuje

Obična prehlada je infekcija sluznice velikih dišnih puteva, nosa, ždrijela, sinusa koja je virusna. Obična prehlada može biti uzrokovana raznim virusima.

Najveći broj ljetnih, proljetnih i jesenskih prehlada uzrokuju rinovirusi koji spadaju u skupinu Pikornavirusa. Virusi koji se najčešće pojavljuju zimi ili u jesen te pritom uzrokuju jako puno bolesti od kojih je jedna i prehlada su Respiratorni sincijski virus i Virus influence. Virus influence se pritom i šire vrlo lako, kihanjem i iskašljavanjem osobe koja je zaražena zaražene kapljice dolaze do osobe koja nije još zaražena.

Nije još uvijek poznato iz kojih se razloga netko zarazi prije nego neka druga osoba. Ako osoba ima groznicu to ne znači da će se mogućnost dobivanja prehlade povećati. Čak ni prehrana, životne navike i zdravstveno stanje nisu od velike važnosti kod širenja.

Simptomi prehlade će se najprije osjetiti kod osoba koje su opterećene, jako izmorene, alergične na ždrijelo ili nos i kod žena kojima je menstruacijski ciklus u sredini.

Simptomi koje uzrokuje Obična prehlada

Obična prehlada će uzrokovati simptome tek 1 do 3 dana poslije nego što je došlo do zaraze. Prvi simptomi koji se pojavljuju su nelagoda u ždrijelu i nosu. Poslije toga dolazi do curenja iz nosa, kihanja i osjećaja blage bolesti.

Nije čest slučaj da osoba ima visoku tjelesnu temperaturu, međutim, nekada će se u početku stvaranja simptoma i desiti da osoba ima visoku tjelesnu temperaturu. Tekućina koju izlučuje nos je uglavnom bistra i vodenasta te je također iu vrlo obilna u prvim danima bolesti. Kašalj je simptom koji pogađa većinu ljudi koje zadesi Obična prehlada. Simptomi nestaju u razdoblju od 5 do 10 dana iako iskašljavanje i kašljanje može potrajati još tjedan dana.

Komplikacije mogu dovesti do produljenja simptoma. Osobe koje uz prehladu imaju i bolesti poput astme i bronhitisa bi mogle vrlo vjerojatno imati više poteškoća prilikom disanja. Infekcija dušnika također može pojačati nelagodno pečenje ili stezanje u prsnom košu.

Kako se Obična prehlada liječi

Obična prehlada se dijagnosticira već prilikom tipičnih simptoma. Ako je uključena i visoka temperatura onda se ne može raditi o običnoj prehladi. Pretrage se kod dijagnosticiranja obične prehlade ne rade, iznimka su komplikacije zbog kojih se rade pretrage.

Obična prehlada se liječi najčešće kućnom njegom. Osobe koje su zaražene moraju se odmarati, utopliti, smjestiti udobno te isto tako paziti da ne bi zarazili i ljude oko sebe. Već u početku infekcije se treba postupati na ovaj način kako bi se bolest što prije izliječila. Obavezno je piti puno tekućine koja pomaže kod smanjenja nekih od simptoma. Lijekovi za prehladu se koriste jako puno, iako bi oni mogli i pogoršati samo stanje.

Aspirin je lijek koji može biti poticaj kod izbacivanja virusa, dok će simptome jako malo poboljšati. Ako se radi o slučaju gdje je potrebno konzumirati lijek, daju se paracetamol i ibuprofen. Aspirin također može povećati šanse da se pojavi Rayeov sindrom koji može biti i smrtonosan.

Tagovi:

#Obična #prehlada #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši