Olandix – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za što se koristi Olandix?

Contents

Olandix u sebi sadrži djelatnu tvar imenom olanzapin, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji se zovu antipsihotici. Olandix se koristi za liječenje: Shizofrenije – Bolesti koja donosi simptome u slušnim, vidnim i osjetnim poljima. Osoba priviđa stvari koje zapravo nisu prisutne, doživljava iluzije, osjeti sumnjičavost i povučenost prema vanjskom svijetu. Osobe koje pate od shizofrenije se mogu osjećati depresivno, tjeskobno i napeto. Koristi se i za liječenje umjerenih i težih epizoda manije, stanja koje uzrokuje pretjerano uzbuđenje ili euforiju.

Pokazalo se kako navedene tablete imaju pozitivno djelovanje na sprječavanje i ponavljanje simptoma kod bolesnika koji pokazuju bipolarne poremećaje. Tablete se prepisuju nakon što liječnik putem dijagnoze utvrdi kako su one zaista potrebne. Što morate znati prije uzimanja navedenog lijeka? Ukoliko ste alergični ili osjetljivi na olanzapin ili drugi sastojak navedene tablete, tada ste obavezni upozoriti liječnika na svoje zdravstveno stanje. Navedeni lijek se također ne bi smio uzimati ako imate dijagnosticirane tegobe s očima poput povišenog očnog tlaka. Kako bi liječenje bilo uspješno, pacijent je obavezan liječnika uputiti u svoje potpuno zdravstveno stanje.

Olandix primjena i mjere opreza

Kako se uzima Olandix? Lijek bi se trebao uzimati točno prema terapiji koju je odredio liječnik. Ovisno o vašem stanju, liječnik će vas detaljno uputiti u uzimanje tableta. Dnevna doza lijeka često iznosi između 5 i 20 mg. Tableta se uzima jednom dnevno uz savjete liječnika. Poželjno je da se tablete uzimaju svaki dan u isto vrijeme. Tableta se uzima oralnim putem, uz čašu vode ili soka, uz obrok ili nakon njega. Što ako dođe do predoziranja? U slučaju da ste uzeli više tableta, tada možete iskusiti simptome predoziranja: Ubrzane otkucaje srca, uznemirenost, poteškoće pri govoru, neuobičajeni pokreti, snižena razina svijesti. Potrebno je zatražiti medicinsku pomoć.

U slučaju da ste preskočili dozu, bitno je ne raditi nadoknade – već nastaviti sutra dan s normalnim uzimanjem. Ne preporučuje se samostalno ukidanje terapije. Upozorenja i mjere opreza za Olandix su sljedeća: Lijek se ne primjenjuje u liječenju starijih pacijenata koji pate od demencije. Lijek može uzrokovati nekontrolirane te neuobičajene pokrete licem – ukoliko se navedeni simptom pojavi važno je odmah obratiti se svome liječniku. Konzumacijom lijeka možete doživjeti kombinaciju vrućice, ubrzanog disanja, znojenje, ukočenost mišića te pospanost.

Moguće je i povećanje tjelesne kilaže. Preporučuju se redovne krvne pretrage radi povećane razine šećera te masnoća u krvi. Dužni ste obavijestiti liječnika ukoliko imate povijest krvnih ugrušaka u obitelji. Navedeni lijek se ne preporučuje: Osobama koje su pretrpjele moždani udar, osobama koje boluju od Parkinsonove bolesti, osobama koje pate od zatvora, osobama koje imaju poremećaje krvi ili srčane bolesti, osobama koje imaju dijabetes, osobama koje imaju napadaje.

Olandix nuspojave i liječenje

Poput drugih lijekova, Olandix također donosi određene nuspojave koje se mogu i ne moraju manifestirati. Ukoliko primijetite sljedeće simptome, dužni ste odmah obavijestiti svog liječnika: Neuobičajeni pokreti na licu i jeziku, krvne ugruške u venama koji se pojavljuju na nogama, kombinaciju vrućice i ubrzanog disanja, znojenje, ukočenost mišića, omamljenost i pospanost. U češće nuspojave ubrajamo: Povećanje tjelesne kilaže, pospanost, omaglica i nesvjestica, usporen rad srca. Ostale manje česte nuspojave se mogu pronaći na uputi o lijeku koja dolazi sa svakim pakiranjem.

Važno je naglasiti da liječenje starijih osoba može rezultirati moždanim udarom, upalom pluća, inkontinencijom mokraće, umor, priviđanja, povišena temperatura, teškoće pri kretanju, mogući je i smrtni ishod. Olandix se dobiva isključivo na liječnički recept prilikom potvrde dijagnoze. Lijek se kupuje u ljekarni, cijena za pakiranje od 28 komada iznosi 59,38 kuna. Iskustva pacijenata govore kako je navedeni lijek djelotvoran uz minimalnu pojavu nuspojava. Lijek se treba čuvati na sigurnom mjestu, što dalje od dohvata djece.

Tagovi:

#Olandix #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar